José Manuel Ruiz, director general d’IB3. | Tomeu Martí - J.Morey.

TW
38

José Manuel Ruiz té fama de parlar clar. El director general d'IB3 defensa la utilitat de la televisió autonòmica com a servei públic en un moment en què es qüestiona tot. I deixa clar que s'ha de mantenir amb el model actual, de gestió pública, en el qual ja participa la iniciativa privada.

 

Quin és el model que ha de tenir IB3?

El que ha tingut fins ara, de gestió directa. Nosaltres hi creim i és el que el sector reclama. El model que tenim, ben gestionat, amb disciplina pressupostària i correcció en la despesa, pot funcionar perfectament.

I si el model que tothom vol i que vós defensau és aquest, per què el conseller Toni Gómez deixa la porta oberta a una gestió publicoprivada?

Jo crec que el conseller va fer referència a les distintes possibilitats que hi havia. No tancava la porta a una col·laboració publicoprivada. Jo vull entendre que hi podria haver punts molt concrets que es podien fer amb gestió privada.

Quan deis que alguns punts es poden fer amb gestió publicoprivada, a què us referiu?

L'exemple clar és el que tenim ara, la participació privada ja la tenim. La producció pròpia no la feim nosaltres, la fan empreses privades. L'informatiu, igual. Tenim participació privada, de fet i real, en el nostre model, però qui marca l'estratègia som nosaltres.

I dins el model, hi cap l'opció de llogar franges horàries?

Hi cap, però no la consideram.

Si es descarta la privatització total, és perquè ningú no es vol quedar teles deficitàries?

No. No funcionam per descart, perquè ni hem aprofundit en una altra opció. És cert que hi ha hagut gent que ha manifestat interès per aquesta televisió i les autonòmiques, però el debat ha quedat en l'origen. Des d'aquesta direcció apostam per la gestió directa, el sector també la demana i, al final, és el que quedarà. Ja feim feina amb aquest supòsit. No hi haurà més moviments.

Les expectatives que teniu són de mantenir el pressupost?

En principi, sí.

I amb 30 milions l'any, aquesta és la televisió que es pot fer?

Amb 30 milions es pot fer la televisió. Clar que ens agradaria tenir-ne 50, 60 o 100, faríem una tele molt distinta. Intentarem, amb aquests 30, fer-ne una de qualitat i que s'ajusti al que nosaltres entenem com a servei públic. La proximitat és fonamental, la promoció econòmica és clau. El sector ens mira, tenim l'obligació de respondre i ho farem amb aquests 30 milions en la mesura que sigui possible. Cuidarem la producció pròpia, hi dedicarem els doblers que puguem i guanyarà espai.

Augmentareu el pressupost de producció pròpia com demana el sector?

Quan tinguem el pressupost, ja ho veurem, però sí que puc dir que serà una prioritat.

Hi tornarà a haver ficció?

Sí. Amb limitacions, però sí. El que m'agradaria és apostar per la producció pròpia, sobretot per la ficció, i que l'aliena perdés pes. La identitat de la nostra televisió no la marca la producció aliena, la marca la ficció i la producció que tu puguis fer.

I es mantindrà el model lingüístic amb producció aliena en castellà?

Sí. El model funciona, està acceptat i no el revisarem.

Hi ha gent que es demana quin sentit té IB3 amb continguts en castellà, poca producció pròpia i espais enllaunats.

IB3 és un servei públic i ha d'estar a les prioritats de qualsevol projecte polític, social i cultural. Evidentment, en aquestes circumstàncies, hi ha gent que es qüestiona la utilitat d'IB3 i es demana:per què hem de posar-hi doblers si s'està plantejant tancar hospitals? Però, en una democràcia consolidada, un mitjà públic que ofereix informació veraç i de proximitat és necessari i no ha de ser incompatible amb el fet d'intentar arreglar altres problemes. IB3 representa el 0,8% del pressupost de la Comunitat. Si tingués audiències del 2% es podria qüestionar, perquè ningú no la miraria, però parlam d'una audiència que aquest mes hem tancat en un 6,7%. Crec que és demagògic parlar de la utilitat d'IB3 en aquestes circumstàncies. IB3 ha de ser una senya d'identitat que estigui per damunt d'altres consideracions.

Deis que hi ha gent que es planteja el tancament d'IB3, vosaltres us l'heu plantejat?

No. Sabíem que hi havia aquesta possibilitat, però no ens l'hem plantejada. La nostra lluita era mantenir aquest model amb una gestió òptima i no hem previst cap altre escenari. Al final aquesta batalla l'hem guanyada tots els que apostàvem per la gestió directa.

I la privatització, us l'heu plantejada?

No.

I el Govern?

El Govern en cap moment no ens ha demanat la privatització de l'ens. El Govern ens demanà: gestió directa, sí o no? i nosaltres diguérem que sí. Si l'Executiu hagués apostat per una altra cosa, la nostra opinió hauria quedat només com una opinió. Qui realment ha fet l'aposta ha estat el nostre Govern, que ha vist la possibilitat que, si hi ha una gestió disciplinada dels fons que es dediquen a IB3, això s'ha de mantenir.