Una de les moltes protestes que es varen registrar durant el curs passat a les Illes. | Joan Riera - Arxiu.

TW
16

La comunitat educativa ja es comença a preparar per afrontar un curs que es preveu altament conflictiu. Demà la Junta de Personal Docent no Universitari -STEI-i, CCOO, UGT i ANPE- es reunirà per valorar com i quan es faran les accions de protesta anunciades al final del curs passat. Amb tota seguretat, els sindicats convocaran una vaga si el Govern continua sense voler asseure's a negociar i no fa cap passa enrere en alguna de les moltes retallades anunciades o ja implementades. Allò més probable és que es convoqui per a la segona setmana lectiva.

El curs 2012-13 serà el segon de les retallades a les aules, el primer de la implantació de la lliure elecció de llengua i també de l'increment del preu de molts materials escolars, que passaran a tributar com si fossin un producte de luxe. A més, serà el primer curs íntegrament planificat per la Conselleria que dirigeix Rafel Bosch, ja que quan el conseller hi arribà, el juny de 2011, el curs 2011-12 ja havia estat programat pel socialista Bartomeu Llinàs.

La comunitat educativa, tot i estar aprofitant la darrera setmana de vacances en el cas dels professors, és conscient que el curs serà intens i amb més protestes que el curs passat. D'aquesta opinió n'és el sindicat STEI-i, que ahir afirmà a través d'un comunicat que "aquest inici de curs no es podrà qualificar de normal des del moment en què la política de retallades de l'Executiu autonòmic ha afectat les plantilles dels centres educatius, especialment els centres de Secundària, com a conseqüència de l'increment de l'horari lectiu del professorat i la reducció de grups, sense oblidar que, en els centres d'Infantil i Primària, les rebaixes fortes les ha patides l'educació inclusiva (atenció a la diversitat, orientació, audició i llenguatge, pedagogia terapèutica)".

Des de la Federació d'Ensenyament de CCOO, Toni Baos, explicà que "vàrem demanar una reunió amb Educació abans que acabàs el curs passat i encara no ens han dit res. Esperem que aquesta setmana ens diguin alguna cosa, perquè els centres es posen en marxa el 3 de setembre i cal parlar de moltes coses". Va afegir que "encara no hem pogut reunir-nos amb el nou director general de Planificació, Inspecció i Infraestructures, Guillem Estarellas, amb molt de pes a la Conselleria".

Un altre dels punts conflictius és que de moment la Conselleria deixa de contractar 650 interins amb relació al curs passat, si bé tot apunta que en els pròxims dies la xifra podria variar en funció de les baixes que cal cobrir ja el setembre. D'altra banda, tant l'STEI-i com FE-CCOO varen mostrar ahir el seu suport a la iniciativa sorgida de l'IES de Sineu ·Així el meu fill no comença" i que, gràcies a la federació de pares d'alumnes FAPA,està calant entre les famílies a través de les xarxes socials.