El president d’Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó, amb el regidor de Manacor Josep Llodrà, davant l’estació Intermodal de Palma. | Tomeu Martí - J.T.

TW
13

"Balears és la comunitat on enguany l'Estat ha invertit menys doblers per habitant", va explicar ahir el president d'Esquerra Republicana a Mallorca, Joan Lladó. En el marc de la campanya de la formació contra l'espoliació fiscal del Govern espanyol, Lladó mostrà un cartell en què es comparaven els doblers que ha rebut l'Arxipèlag en inversions estatals per cada habitant, 131 euros, amb els de Castella-Lleó, 639 euros, gairebé cinc vegades més.

En el cartell, del qual s'han fet postals, també hi apareixia una mà esprement mitja taronja, un detall que vol simbolitzar la diferència entre allò que l'Estat recapta a les Illes i allò que hi inverteix, menys de la meitat de la mitjana.

Amb l'Arxipèlag, a la coa de les inversions estatals, Lladó va explicar que, a més, hi ha Catalunya i el País Valencià. "La nostra àrea d'interrelació immediata també està perjudicada de manera sistemàtica", va declarar el republicà, recordant que aquesta manca d'inversió afecta els ports de Barcelona i de València, que tenen molta relació amb els de les Illes Balears. "Els Països Catalans els dibuixa l'espoli", va dir.

Així doncs, segons els republicans, Catalunya té pressupostats enguany 192 euros per habitant en inversions i el País valencià, 201. Hi ha altres comunitats amb xifres més baixes, com les Illes Canàries, amb 135 euros per habitant, però Lladó va indicar que, com a "regió ultraperifèrica", reben centenars de milions d'euros de Brussel·les.

Navarra, amb 128 euros per habitant, i el País Basc, amb 245, també són a la coa, però el dirigent republicà recordà que és perquè tenen el seu propi règim fiscal i recapten i administren els seus propis imposts, a diferència de la resta de comunitats. Finalment, assenyalà que a Madrid, on s'inverteixen 198 euros per habitant, hi recauen totes les inversions "no regionalitzables", que s'haurien de sumar, com les dels grans museus o de les estacions centrals de l'AVE. Tot plegat, va afegir, justifica que cerquin la independència respecte de l'Estat espanyol.

Lladó va posar com a exemple de l'espoliació estatal la manca d'inversions ferroviàries, criticada fa pocs dies per la coalició PSM-IV-E, i remarcà que enguany, dels 5.100 milions d'euros dedicats a invertir en tren, el Govern espanyol just n'havia pressupostat set per a les Illes Balears. Aquesta xifra significa un 0,13% dels doblers prevists per a inversió ferroviària. "És vint vegades menys del que ens tocaria", va declarar Lladó, perquè les Illes aporten un 2,5% del PIB estatal. "Aquest dèficit inversor l'acabam pagant nosaltres", va afegir, recordant que al maig els bitllets de tren i de metro es varen encarir un 50%. Lladó, acompanyat del regidor d'Esquerra a Manacor, Joan Llodrà, va fer la roda de premsa, precisament, a l'entrada de l'estació Intermodal de la plaça d'Espanya de Palma.

La setmana passada, l'exdirector de Mobilitat de l'Executiu i ara edil a Cort, l'econacionalista Toni Verger, deia que aquests set milions de l'Estat per al tren a Balears ni tan sols hi han arribat. Lladó, així mateix, subratllà que el 2012 no ha arribat ni un euro dels 400 milions prevists en inversions estatutàries i que el 2012 el total d'inversions de l'Executiu espanyol ja s'ha retallat un 56%.