TW
35

El Consell de Mallorca ha atorgat el manteniment dels semàfors i estacions d'aforament que depenen d'aquesta institució a una empresa que feia una oferta 219.027 euros més cara que la que ha resultat finalment derrotada. El més curiós és que la societat que presentava l'oferta més baixa guanyà el concurs, però després el Consell tornà enrere perquè havia presentat el plec de licitació a quatre fulls escrits per les dues cares. El Consell considerà que només es podia presentar l'escrit per una banda. Aquesta decisió costarà 219.000 euros als ciutadans.

El concurs per al manteniment dels semàfors del Consell (no són els de Palma, sinó els que estan instal·lats a diferents pobles) s'adjudicà finalment a la UTE Roig-ETRA per un valor d'1.197.532 euros per als pròxims quatre anys. En principi, sorprèn la quantia de l'adjudicació, al voltant de 200 milions de les antigues pessetes per al manteniment d'una xarxa no gaire gran, coneguda tècnicament com a "sistemes intel·ligents de transport, de la xarxa de semàfors i de les estacions d'aforament". Són molts de doblers per a una institució que predica austeritat. La seva presidenta, Maria Salom, afirmà en ser elegida que "ens hem d'aprimar". Però els semàfors van grassos.

El més curiós del cas és que el concurs el guanyà l'empresa SICE, que havia presentat una oferta per valor de 978.505 euros. Obtingué un total de 92 punts, mentre que Roig just arribà als 91.08. Tot i així, ja hi havia una cosa rara. La mesa de contractació atorgà 75 punts per l'oferta econòmica i 17 per l'oferta tècnica al vencedor. A Roig li donaren 68.08 punts per l'oferta econòmica i 17 per la tècnica. La causa va ser que en el plec de la licitació Roig presentà quatre fulls (el nombre establert) escrits per una cara, mentre que SICE (ja que no s'especificava per enlloc) presentà el plec escrit per les dues bandes, "amb més espais i més llegible", segons explicaren fonts d'aquesta companyia.

Notícies relacionades

A la Mesa de Contractació, presidida pel conseller d'Urbanisme, Mauricio Rovira, i de la qual formen part il·lustres tècnics de la casa, com Francisca Horrach Arrom, Magdalena Porcel Coll, David Susilla i Lluís Sánchez, només es llegiren els primers dos fulls escrits per les dues cares de SICE. Allà s'aturaren i només puntuaren la primera part de l'oferta de licitació. Tot i així, guanyà SICE amb una oferta inferior amb més de 219.000 euros de la de Roig.

Tot semblava dat i beneït. Però Roig-ETRA presentà un recurs. Hi exposava que es llevàs l'adjudicació a SICE(Sociedad Ibérica de Construcciones Eléctricas) perquè presentà el plec escrit per les dues cares. Era el passat mes de maig.
Aquí arribà el gir sorprenent del Consell: el tècnic jurídic del Consell considerà que no es pot presentar un plec escrit per les dues cares, tot i que en un principi ho havia acceptat. La Mesa de Contractació canvià de criteri i es va desdir a si mateixa i atorgà l'adjudicació a l'oferta més cara. De res no serví a SICE presentar un nou recurs. El Consell vol folis escrits per una banda. El criteri que reaplicaren es basa que "els membres de la Mesa pensen que s'han d'aplicar els criteris establerts en els Plecs de Clàusules Administratives Particulars; per tant, l'extensió de la proposta tècnica és la indicada en els plecs: pàgines en DINA4 i se sobreentén que en una sola cara, tal com s'indica en el Diccionari".

Aquest "se sobreentén" suposa al Consell tirar més de 219.000 euros públics en època d'austeritat per decisió d'una mesa formada per polítics i funcionaris incapaços de llegir-se un escrit espaiat a doble cara. Burocràcia en estat pur. Finalment, el Consell Executiu de la institució insular, presidit per l'austera Maria Salom Coll, aprovà l'atorgament de la concessió a la UTE de Roig en data de 8 de juny del 2012. La doble cara donà els doblers dels ciutadans a l'oferta més cara. Diuen pel Consell que Salom arrufà el nas.