El concurs per al manteniment dels semàfors del Consell (no són els de Palma, sinó els que estan instal·lats a diferents pobles) s'adjudicà finalment a la UTE Roig-ETRA per un valor d'1.197.532 euros per als pròxims quatre anys. En principi, sorprèn la quantia de l'adjudicació, al voltant de 200 milions de les antigues pessetes per al manteniment d'una xarxa no gaire gran, coneguda tècnicament com a "sistemes intel·ligents de transport, de la xarxa de semàfors i de les estacions d'aforament". Són molts de doblers per a una institució que predica austeritat. La seva presidenta, Maria Salom, afirmà en ser elegida que "ens hem d'aprimar". Però els semàfors van grassos.
El més curiós del cas és que el concurs el guanyà l'empresa SICE, que havia presentat una oferta per valor de 978.505 euros. Obtingué un total de 92 punts, mentre que Roig just arribà als 91.08. Tot i així, ja hi havia una cosa rara. La mesa de contractació atorgà 75 punts per l'oferta econòmica i 17 per l'oferta tècnica al vencedor. A Roig li donaren 68.08 punts per l'oferta econòmica i 17 per la tècnica. La causa va ser que en el plec de la licitació Roig presentà quatre fulls (el nombre establert) escrits per una cara, mentre que SICE (ja que no s'especificava per enlloc) presentà el plec escrit per les dues bandes, "amb més espais i més llegible", segons explicaren fonts d'aquesta companyia.
A la Mesa de Contractació, presidida pel conseller d'Urbanisme, Mauricio Rovira, i de la qual formen part il·lustres tècnics de la casa, com Francisca Horrach Arrom, Magdalena Porcel Coll, David Susilla i Lluís Sánchez, només es llegiren els primers dos fulls escrits per les dues cares de SICE. Allà s'aturaren i només puntuaren la primera part de l'oferta de licitació. Tot i així, guanyà SICE amb una oferta inferior amb més de 219.000 euros de la de Roig.
Tot semblava dat i beneït. Però Roig-ETRA presentà un recurs. Hi exposava que es llevàs l'adjudicació a SICE(Sociedad Ibérica de Construcciones Eléctricas) perquè presentà el plec escrit per les dues cares. Era el passat mes de maig.
Aquí arribà el gir sorprenent del Consell: el tècnic jurídic del Consell considerà que no es pot presentar un plec escrit per les dues cares, tot i que en un principi ho havia acceptat. La Mesa de Contractació canvià de criteri i es va desdir a si mateixa i atorgà l'adjudicació a l'oferta més cara. De res no serví a SICE presentar un nou recurs. El Consell vol folis escrits per una banda. El criteri que reaplicaren es basa que "els membres de la Mesa pensen que s'han d'aplicar els criteris establerts en els Plecs de Clàusules Administratives Particulars; per tant, l'extensió de la proposta tècnica és la indicada en els plecs: pàgines en DINA4 i se sobreentén que en una sola cara, tal com s'indica en el Diccionari".
Aquest "se sobreentén" suposa al Consell tirar més de 219.000 euros públics en època d'austeritat per decisió d'una mesa formada per polítics i funcionaris incapaços de llegir-se un escrit espaiat a doble cara. Burocràcia en estat pur. Finalment, el Consell Executiu de la institució insular, presidit per l'austera Maria Salom Coll, aprovà l'atorgament de la concessió a la UTE de Roig en data de 8 de juny del 2012. La doble cara donà els doblers dels ciutadans a l'oferta més cara. Diuen pel Consell que Salom arrufà el nas.
35 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Clarissím. Na Maria Salom i na Maria són la mateixa persona. I així ens va als mallorquins. A pagar més i més i a humiliar-nos exigint-nos subordinació lingüistica. Crec que l´unica opció que tenim és la Indepèndencia. Claríssim també.
Aquests mal polítics i mal gestors tuden els nostres doblers, això si, llavors es senten orgullosos de retallar el sou dels funcionaris i d'enviar interins a l'atur.
PERDON!!!!!!! Creo que no se me ha entendido cuando he pedido LA POSIBILIDAD de poder leer en castellano. De esto he aprendido algo, no creais que no. Yo no he escrito mi opinion para insultar a nadie. Daba mis razones, que no habeis entendido muchos de vosotros, pero tambien he entendido muchas de vuestras razones y por ello os doy las gracias. Gabriel se que es castellano pero gracias por recordarmelo. JULI hablo de hace muchos mas años en los que la posibilidad de clases a parte de catalan no existia, y esa pena que tengo. WTF no soy ni mas tonta ni mas lista, yo no te he faltado al respeto. En cuanto a las faltas se debe a escribir con el Ipad tan rapido que algunas letras se las come, y no se como se ponen las tildes con el aparatejo este, pero conozco perfectamente donde he de ponerlas. CARLOTA TIENE TODA LA RAZON. A VICENT no merece la pena ni contestarle. ROSELLA solo podia tener esa posibilidad, y leer el punto de vista del periodista correctamente, sin que se me escapara nada, pero tienes razon que seguro que hay mas posibilidades. Por cierto, si yo me instalara alguna vez en alguna de vuestras maravillosas islas aprenderia sin dudarlo vuestro idioma. GRACIAS A CASI TODOS POR VUESTROS PUNTOS DE VISTA Y SIENTO HABER CREADO POLEMICA CON ESTO. LA POLEMICA VERDADERA ESTA EN LA FORMA DE ACTUAR INDIGNA DE AQUELLOS QUE NOS GOBIERNAN A TODOS CUANDO SE TRATA DE UTILIZAR EL DINERO QUE PAGAMOS TODOS CON NUESTROS IMPUESTOS. UN SALUDO.
Els forasters, per a nosaltres, no són els que han vengut de fora. Són els que, independentment del seu lloc d'origen, s'han instal·lat aquí i volen imposar el que ells creuen els seus drets passant per damunt els nostres. Són els que no respecten la cultura del poble que els acull. Aquests són els forasters.
Ja són ganes d'emprenyar (o curtor pura?) que a Mallorca, on només hi ha un sol diari en la nostra llengua, hagin de venir uns quants a reclamar que els tradueixin les notícies!!!!!!!!! Tenen El Inmundo, Última Hora, Diario de Mallorca... i han de venir aquí amb aquestes? Au, venga. L'opció més intel·ligent, des del meu punt de vista, seria ignorar completament els seus comentaris. Tenen altres foros on fer-los.
No entenc com voleu fer entendre res a una imperialista colonitzadora com la Maria. Vica xica a fer la mà.
No entenc com voleu fer entendre res a una imperialista colonitzadora com la Maria. Vica xica a fer la mà.
No cal perdre temps discutint amb la Maria. No pot ser que una noticia en que es parla de que els lladres ens governen, tinguem que acabar parlant de perquè ratllem uns en menorquí altres en mallorquí o eivissenc, i tots en català, en un dels pocs diaris escrit en aquest idioma.
Hola Maria, si no enténs bé lo que posa JBM és perque no vols. Dos idiomes amb un lèxic tan parescut com castellà i català permeten poder-se entendre en lectura, no en vull dir res de sonoritats, que és clar que és més complicat. E que conste que eu non falo galego, mais eu puedo fazer como si eu lo falara, ou escriviera, sem problemas. E voçé? Onde está o respeito? Resulta que por ser castllanoparlantes sois más tontos? Yo creo que no, conozco a miles de castellanoparlantes muy competentes, y la mayoría de ellos hacen esfuerzos para aprender idiomas, cosa enriquecedora como pocas, y los que no lo hacen, al menos ponen tildes y son cuidasdosos con su propia ortografía. Respeta tú a mis DOS idiomas maternos, perque al.lots, lo cogui a qui li cogui, el castellano es tan tuyo como mío.
Maria me parece loable que quieras saber lo que sucede en las Baleares y te felicito por ello, pero quejarse a un medio de comumicacion balear porque utilizan su lengua nativa me parece una falta de resepeto como seria la de pubicar algo en catalán en una revista vallisotelatana por ejemplo. Si encima comentas que pasaste los 8 primeros años de tu infancia en Cataluña para argumentar tu queja ya es un tema grave, en mi barrio dan clases de catalán a inmigrantes africanos adultos y en un año ya se pueden defender; ver la TV, leer los periódicos y mantener conversaciones sencillas. Yo tampoco di clases en catalán hasta 3º EGB, pero de la misma manera que cuando entré en la guarderia ya hablaba castellano también hablaba ya el catalán aunque mi familia no era originaria de Cataluña.