La directora del Gaspar Hauser, Maribel Morueco, explica que "la situació és tan greu que els bancs ja no se'n fien ni quan els portam els papers de l'Administració que diuen que ens han concedit determinades subvencions o que ens han de pagar el que tenen concertat amb nosaltres". Des de fa més d'un any, la situació de l'Associació és molt complicada i cal fer equilibris per poder anar pagant les factures, indicà la responsable. Durant aquest darrer any, ja han hagut de fer diferents ajustos per poder tirar endavant, com per exemple cobrar per les sessions de suport psicològic i rebre donatius quan es realitza un diagnòstic. A més a més, aquest estiu, els infants han quedat sense anar a la platja perquè no poden pagar un autobús.
En aquests moments, el centre deu a 52 treballadors el sou de juliol i la paga extra. La resta dels 30 empleats que té el centre "per sort cobren directament de la Conselleria d'Educació i per això estam tranquils, per ara", precisa.
La directora assegura que, si no fos per vocació, no podrien aguantar aquesta situació tots els professionals que hi treballen. Morueco recorda que José Ramón Bauzá va dir que "el nostre col·lectiu era una prioritat a l'hora de cobrar", però la realitat demostra que no és així. Sobre si es consideren tancar el centre davant d'aquest complicat panorama, "ni ens ho plantejam, perquè tenim un compromís amb les persones que atenem i perquè tenim uns serveis concertats i, per tant, un contracte amb les administracions que no podem trencar". És per tot això que Morueco considera que aquests impagaments són fruit "d'un abús dels polítics, perquè saben que per compromís no tancarem".
Morueco només demana que, "en comptes de pagar-nos a 180 dies, ho facin a 40 dies com marca la llei i que ens prorrategin el deute; si no, no ens en sortirem". Hi ha mesos que l'Associació, que atén 350 persones de 2 a 50 anys, només disposa dels ingressos que obté de les quotes de soci voluntàries, que van dels 10 als 30 euros, o de les donacions.
Tirar endavant
La manca de doblers no els fa decaure i, lluny de quedar de braços plegats, durant tot aquest temps han posat en marxa diverses iniciatives per recaptar doblers i poder pagar els proveïdors o les activitats dels infants: mercats solidaris, obres de teatre, un poemari... El més recent són uns braçalets solidaris que es poden comprar, per dos euros, al centre del carrer Josep de Villalonga de Palma.
Amb tot, un dels grans projectes de l'Associació és crear una fundació tutelar; és a dir, que quan alguns dels usuaris que atenen al centre de dia o al pis tutelat quedin sense pares, la Fundació pugui assumir-ne la tutela.
Segons comenta Morueco, per a aquest projecte "no fa falta construir cap edifici, només crear la Fundació i que unes quantes persones vulguin exercir de tutors legals si es dóna el cas que algun dels nostres usuaris perd el familiar que actualment en té la tutela".
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I per què se l'escolten a en Bauçà? Per a ell tot és prioritari, tots seran els primers en cobrar, totes les coses són primordials. Paraules buides de contingut... frases fetes que ell mateix no té ni idea del què volen dir ni de què p... parla. Si ja el coneixem... no sé per què li pregunta res ningú.
És una salvatjada...inconcebible...els nins que més ho necessiten se'ls lleva l'ajuda i després es concerta places amb Col·legis de l'Opus que estan forrats de diners...no ho entenc.
Ja que demanen doblers als mallorquins, no estaria de més escriure les pancartes en català. O no saben on es troben ?