TW
14

La presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears (Coiba), Rosa Maria Hernández, assegurà ahir que el seu col·lectiu "no demanarà cap targeta per atendre els sense papers", que a partir de l'1 de setembre no rebran assistència al Sistema Nacional de Salut (SNS).

La presidenta afirmà que "jo he d'atendre tothom per una qüestió de salut pública, són persones". Segons aqueta infermera, "només el metge, per la seva experiència, pot saber si una determinada molèstia es deu a una tuberculosi. Està clar que per un dolor ningú no anirà directament a Urgències". Va afegir que, "si creuen que salvar el país suposa deixar d'atendre els immigrants amb els recursos que tots pagam, estan ben equivocats".

Hernández també es mostrà en desacord amb les paraules del president del Consell General de Col·legis d'Infermeria, Máximo González, qui animà ahir els professionals que atenguin fora del seu horari laboral els sense papers, perquè en horari laboral "no seria una objecció de consciència, sinó una insubmissió o desobediència civil". La presidenta del Col·legi comentà que el codi ètic s'aplica en tot moment i, per això, es mostrà en desacord a atendre els irregulars fora del seu entorn laboral.

D'altra banda, Càritas assegurà que la mesura del Govern central de cobrar 710 euros anuals als immigrants que vulguin ser atesos implica "la dualització del sistema sanitari que suposa oferir als ciutadans una cobertura diferent segons el grup de població al qual es pertany". Assenyalaren, a través d'un comunicat, que "de manera explícita s'estan posant les bases perquè sorgeixi un sistema estatal paral·lel de beneficència per a les persones més vulnerables, una fórmula a la qual Càritas ha manifestat reiteradament el seu rebuig".

Segons Càritas, aquest sistema paral·lel "posa en qüestió la garantia del respecte als drets humans i l'accés igualitari als serveis d'atenció i assistència socio-sanitària en tot el territori i per a tota la població, a més de poc realista quant a l'eficiència de l'estalvi". Ahir PSM-IV-ExM demanà al conseller de Salut, Família i Benestar Social, Antoni Mesquida, que "exerceixi l'autonomia i que no apliqui la mesura" de la taxa sanitària per a immigrants a les Illes.
La diputada de la coalició Fina Santiago apel·là a la condició de cooperant de Mesquida per demanar-li que sigui coherent i que "no negui a ningú una atenció sanitària digna". Santiago apuntà que "Mesquida ha participat en projectes de cooperació, finançats amb recursos púbics, per prestar assistència sanitària a persones que viuen en països en vies de desenvolupament. Seria un contrasentit que, com a conseller, ara negui el dret a la salut a aquests ciutadans".