L'empresa nord-americana Stratfor, que s'autodefineix com un "proveïdor d'anàlisis geopolítiques" i que és coneguda com la "CIA a l'ombra", dubta sistemàticament de les informacions que han fet públiques les autoritats espanyoles sobre successos relacionats amb el terrorisme a les Illes Balears. Així es desprèn d'alguns dels correus electrònics interns de la companyia internacional obtinguts per WikiLeaks i als quals ha tingut accés aquest diari.
Els Global Intelligence Files són una de les darreres filtracions de WikiLeaks i disposen de devers cinc milions de correus electrònics de la multinacional de l'espionatge Stratfor arrabassats per experts informàtics del col·lectiu Anonymous. Doncs bé, entre els correus interns del personal de l'empresa n'hi ha que comenten l'explosió del cotxe bomba d'ETA a Calvià ara fa tres anys i la detenció a Cala Rajada l'any passat d'un cubà acusat de col·laborar amb Al-Qaeda. En ambdós casos, els analistes d'Stratfor posen en dubte les informacions oficials facilitades pel Govern espanyol.
Poques hores més tard de l'atemptat de Palmanova en què varen morir dos guàrdies civils el 30 de juliol de 2009, els treballadors d'Stratfor ja s'havien enviat diversos informes de l'acció armada amb dades del context polític, cronologies d'atemptats i fins i tot alguna previsió.
Doncs en un dels informes l'analista de Terrorisme i Seguretat Ben West explica que l'Executiu espanyol havia tancat els aeroports i ports de Mallorca al·legant que ho feien per capturar els responsables dels atacs -cosa que no varen aconseguir-. West, però, tot seguit afegia: "És la raó que la Policia ha donat, però el meu primer pensament ha estat que hi havia una amenaça al transport i per això l'han volgut tancar".
En un altre informe, l'analista hi deia que Stratfor havia detectat que ETA havia perdut suport i això podia dur el grup armat a "esdevenir més violent a mesura que es torna més desesperat", a fer accions cada pic més dures.
Tanmateix, el cas d'ETA no és l'únic en què els experts d'Stratfor dubten de les explicacions oficials del Govern espanyol. Queda clar arran de la detenció el 20 de setembre de l'any passat de José Ernesto Feliu, conegut com Khalid, un veí de la Cala Rajada d'origen cubà. El varen arrestar a ca seva, acusant-lo de terrorista, en una impressionant operació amb trenta agents i se'l varen endur en helicòpter a l'Audiència Nacional, a Madrid. L'endemà l'analista tàctic Sean Noonan comentava: "Això sona com un altre propagandista de base sense veritables plans operatius". Tot seguit deia que "Mallorca hauria estat un objectiu de perfil molt alt" i afegia -amb sorna i menystenint les autoritats-: "Els espanyols també haurien d'arrestar els metges que dopen a les Illes". Tres dies més tard, l'Audiència Nacional amollava el cubà acusant-lo just d'amenaces i d'enaltir el terrorisme.
Els correus electrònics d'Stratfor es van fent públics amb comptagotes des del mes de febrer, quan WikiLeaks va començar a permetre'n l'accés a alguns mitjans. Aquell mateix mes l'exdirector de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA Bobby Inman en lamentava la filtració i declarava que és un servei d'intel·ligència competent amb anàlisis "d'alta qualitat".
Els correus electrònics, públics avui
WikiLeaks fa públics avui els correus electrònics detectats pel dBalears i que surten en aquest article. Els podeu trobar a la web http://wikileaks.org/the-gifiles sota l'epígraf "Stratfor doubt the Spanish government official communications about terrorism in the Balearic Islands"
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El que no sé és com encara hi ha algú que es cregui la propaganda antiterrorista espanyola... detenen qualsevol àrab que se'ls posa per davant! El garriguer aquest deu ser un votant del PP més. Puah.
hahah M'ha fet molta gràcia en Garriguer d'Infern
Em sembla lògic que dubtin després del 15-M! Interessant...
Ara veig que em puc fer analista de la CIA en voler... saps quines cavil·lades que foten... Davant aquests titular i aquestes notícies de mes d'agost... no sé si seria millor donar vacances a tota la redacció...