AppleMark | Ferran Aguiló

TW
17

El Govern vetlarà perquè ajuntaments i consells compleixin amb les retallades i controlin el seu dèficit. "És imprescindible retallar el dèficit per finançar-nos de manera més barata... Per aturar-lo, s'han d'adoptar mesures molt complicades", assegurà ahir el portaveu, Rafel Bosch, en acabar el Consell de Govern.

Bosch deixà clar que totes les institucions públiques de les Balears hauran de complir amb les seves retallades que han fixat Rajoy i Bauzá i ser escrupoloses amb els objectius de dèficit marcats per l'Estat espanyol i la Unió Europea.

"L'Executiu exigirà que totes les institucions retallin...", hi insistí Bosch. El portaveu, en tot cas, es mostrà comprensiu amb l'esforç d'ajuntaments i consells per explicar les mesures als funcionaris i intentar evitar al màxim la conflictivitat social. Ara bé, consistoris i consells no poden negociar el contingut de les mesures anunciades per Rajoy i Bauzá. Poden negociar, i així ho ha fet la Sala de Palma, com aplicar les reformes, però mai el seu compliment.

En aquest sentit, el govern municipal de Cort arribà dijous a un acord amb el comitè d'empresa d'Emaya, que ha desconvocat la vaga prevista per a aquest mateix mes d'agost. Les negociacions entre l'Ajuntament de Palma i els sindicats eren aconseguir la millor manera d'aplicar les obligades retallades i, molt especialment, l'augment de la jornada laboral. Cort, inicialment, volia que els treballadors fessin menys feina cada dia, però que ho fessin un dia més a la setmana -sis en lloc dels cinc actuals. Finalment, s'arribà a l'acord de complir l'increment de la jornada laboral, però distribuït en mitja hora diària i mantenir així els cinc dies de feina. En cap dels casos, no es negocià l'obligatorietat de complir amb les retallades.

Notícies relacionades

"Tots hem de complir"

Rafel Bosch explicà que "és cert que cada institució té la seva autonomia de gestió, però d'una manera o una altra tots, des de l'administració estatal fins a la local, hem de complir. Si no compleixes, et pots veure sotmès a un procés d'intervenció", advertí.

Insistí molt que la Unió Europea vigila que Espanya compleixi amb les normes, que l'Estat vigila les autonomies i que el Govern, en funció de les seves competències, vetlarà també perquè les corporacions locals no es desviïn dels objectius de dèficit i facin efectives les mesures ordenades.

El portaveu recordà que el dèficit s'incrementà a Balears 500 milions d'euros entre el 2007 i el 2010 fins arribar als 1.000 milions. "Així no es pot continuar fins a l'infinit. El forat s'ha de pagar".

En aquest mateix sentit, tot i les negociacions obertes al Consell de Mallorca, el compliment de les mesures és inevitable també per la institució insular. Com ha fet Cort, Salom podrà negociar com aplicar les retallades, però res pus.