D’esquerra a dreta: Gabriel Vallejo (Mobilitat), Irene San Gil (Funció Pública), Álvaro Gijón (Turisme), Julio Martínez (Hisenda) i Andreu Garau (Medi Ambient)

TW
1

La ‘macrovaga’ d’Emaya, convocada per a 13 dies d’agost, ha dut molt de nervis a l’Ajuntament de Palma.
Ahir, de fet, cinc regidors de Cort comparegueren públicament per demanar als sindicats la desconvocatòria i el retorn a la mesa de negociació. Volien transmetre així una imatge de gravetat i preocupació davant el que quasi titllen de “vaga salvatge”.

No debades, Cort creu que l’aturada de neteja pot afectar greument la temporada turística. Tant és així que l’edil de Turisme, Álvaro Gijón, xifrà en 1,5 milions d’euros les pèrdues diàries a conseqüència de la vaga i entorn dels 20 milions d’euros la pèrdua global per les 13 jornades de vaga.

Aquesta xifra es basa en les cancel·lacions de reserves hoteleres ja efectuades i la no-incorporació de les anomenades de “darrer minut”. Segons Gijón, a hores d’ara ja estan reservades un 75% de les places dels hotels de Palma; per tant, encara queda un 25% per omplir, que es tradueix en unes 10.000 places hoteleres. “En condicions normals”, diu Gijón, “l’ocupació acabaria fregant el 100%, ja que no estan comptabilitzades les reserves dels darrers dies. Això no obstant, la vaga farà caure en picat les reserves”. 

Beneficiar els rivals

El regidor de Turisme, finalment, insistí que la vaga “només beneficiarà els nostres competidors, com Croàcia, les Illes Canàries, Tunísia i la Costa del Sol”, fet pel qual tornà a demanar la suspensió de les vagues.

Gijón, a més a més, revelà que les diaris digitals d’Anglaterra i Alemanya ja mostren notícies que recullen les convoctaòries de vaga. “Ells ho tenen clar. I si els grans touroperadors es preopcupen molt, poden desviar els turistes a altres destinacions amb un sol clic”.

No debades, l’acumulació de fems al carrer pot ser històrica. Andreu Garau, regidor de Medi Ambient i president d’Emaya, revelà ahir que els operaris recullen unes 600 tones de fems en una jornada normal del mes d’agost. La vaga està convocada per a 13 jornades en total, concretament els dies 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 28, 29, 30 i 31 d’agost, com també dia 1 de setembre.

Si la vaga té èxit, el fems podria quedar sense recollir fins a 5 dies seguits i acumular-se, per tant, unes 3.000 tones de fems per tots els carrers de Palma.