El Govern balear hauria de seguir les passes del País Valencià, Múrcia i Catalunya, sol·licitar el rescat a l’Executiu central i adherir-se al fons de liquiditat autonòmic. Així ho considerà ahir el president del Cercle d’Economia de Mallorca, Alexandre Forcades, per qui totes les comunitats faran el mateix, ja que “al final serà ximple l’últim”.
De moment, però, el Govern balear es resisteix a fer aquesta passa. El president José Ramón Bauzá tornà a negar ahir a Madrid la possibilitat de sol·licitar el rescat. “Balears està complint els seus objectius i no s’adherirà a cap tipus d’operació de finançament extraordinari”, subratllà. El cap de l’Executiu autonòmic es pronuncià ahir igual que dilluns passat, encara que a mitjan setmana passada el president de la patronal CAEB, Josep Oliver, no descartà aquesta via.
Forcades presentà ahir el document que conté les propostes per fer sostenible el sector públic de Balears, elaborat per la Plataforma per l’exemplaritat en la gestió pública i que lidera, precisament, el Cercle d’Economia. L’exconseller de Cañellas considerà que Balears “oficialment” no està rescatada, perquè no existeix un “memoràndum de rescat”.
Això no obstant, el document presentat ahir recull que les operacions financeres amb l’ICO –de 843 milions d’euros per pagar proveïdors– i la línia de refinançament de les amortitzacions –242 milions el 2012– “suposen de fet un rescat al Govern” que, a més, tenen obligacions en relació amb el compliment d’objectius i retallada de despeses.
Aquesta és només una de les conseqüències de la situació actual, derivada, segons la plataforma, de la caiguda de la recaptació tributària i dels ajustos insuficients en les partides de la despesa. Això ha provocat “incompliments reiterats en els objectius del dèficit”.
Tanmateix, Forcades insistí que “no s’ha d’atribuir el problema actual exclusivament a la crisi econòmica”. Sobre això, subratllà que des de 2005 s’observa un canvi de tendència en la ràtio deute/Producte Interior Brut, ja que la ràtio de Balears supera la de la mitjana de l’Estat (mirau el gràfic adjunt). Per aquest motiu, Forcades alertà que si no s’articulen canvis en la gestió de l’Administració, “es repetiran els errors del passat”, com és un creixement de la despesa pública “desorbitada” i el seu “descontrol”.
Ingressos
El president del Cercle d’Economia exigí “transparència” al Govern i “que ajusti la despesa als ingressos reals de què disposa” per fer sostenible el sector públic de la Comunitat. Segons el seu parer, per solucionar “l’actual desequilibri” s’ha d’actuar en el marc dels ingressos tributaris i reajustar la dimensió del sector públic. Forcades considerà que s’ha de millorar l’eficiència en la gestió, eliminar la despesa “supèrflua i socialment improductiva”, i revisar el catàleg de tot el conjunt de prestacions.
“Les retallades són necessàries, donam suport al Govern a actuar amb el bisturí perquè talla més i amb més precisió que les tisores”, digué Forcades sobre les mesures empreses per l’Executiu. Això sí, l’economista exigí la “justificació i transparència” de “qualsevol decisió política”.
La Plataforma –que té 17 entitats adherides– critica en el document la possibilitat d’aprovar lleis sense una memòria econòmica adequada, l’absència de control de la legalitat per part del Parlament i l’abús de les partides plurianuals i de les subvencions directes, entre d’altres.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Home, si tenim en compte que en el mes de maig van sortir 41.294 milions d'euros de l'estat espanyol, crec que hem de començar a estar bastant preocupats.
Però si fa més de 300 anys que estam intervinguts per espanya !!!
Molta història, però la sagnia que suposa la màfia de les autonomies s'amaga i fins i tot es justifica; en el millor dels casos, es diu que hauria de "millorar", però a Madrid diuen que no i au, qui dia passa any empeny. Jo també començ a tenir clar que l'única sortida és la independència. Hi ha res que faci pensar que aquest tracte colonial (en tots els sentits) té aturador?
Tanmateix la solució és la independència. Només així ens deixaran de robar 3000 milions d'euros anuals. No estariem així noltros si no fós per això. I no s'avendran mai a deixar de fer-ho, només podrem impedir-ho si estam autogovernats. Un acudit: Un nin demana a son pare: - Per què la camiseta del jugador diu "Kelme"? - Perquè Kelme ha donat doblers perquè pugui jugar. - Idò perquè a Madrid no duen camisetes que diguin "Illes Balears"?
Me fan gràcia amb el tema dels rescats, no entenc que vol dir això, només allarguen s'agonia perque mai ens recuperarem.El que han de posar en marxa és un canvi de model i quan abans ho facin menys víctimes hi haurà. S'ha de ser molt beneit per no veure sa que ens ve a damunt.
si és demana el rescat, el primer que ha de fer el Govern és pagar el que deu a tots els Ajuntaments que s'han hagut de endeutar per culpa seva. Primer s'ha de pagar el deuta amb les administracions més petites que més serveis públics presten als ciutadants. Nofre