Les obres del palau quedaren aturades divendres passat.

TW
9

Que cap empresa internacional no hagi fet ofertes pel palau de congressos ha caigut malament a l’Ajuntament de Palma. Però que cap hoteler mallorquí tampoc no n’hagi presentada cap que complís les condicions exigides, això sí que els ha indignat.

Fou evident en la reacció del batle de Palma, Mateu Isern, quan ahir reconegué haver notat una “falta d’implicació” de les empreses hoteleres i turístiques de Mallorca. “Han reivindicat un palau de congressos tota la vida. I que no hagin volgut apostar pel projecte i fer-hi ofertes...”, va lamentar Isern.

En tot cas, el batle de Palma volgué entendre, o justificar, els motius pels quals el sector hoteler s’ha mostrat reticent a invertir en el palau de Palma: “Els inversors ens han dit que el risc de l’Estat espanyol és massa elevat”.

Tornava així la línia argumental que culpa de la falta d’interès dels inversors la prima de risc, l’elevat deute sobirà i la mancança de finançament que travessa l’Estat espanyol. Isern, en tot cas, remarcà: “Sona a excusa, però no ho és. Això és el que m’han dit els directius de multinacionals hoteleres amb els quals m’he reunit, i que mesos abans m’havien confirmat el seu interès, ferm, de participar en el projecte”.

El batle de Palma, de fet, manifestà que, a banda de la por de realitzar una inversió fallida, també es troba com a handicap la falta de finançament de les empreses. “Tothom té dificultats per fer lliuraments de doblers a compte. Quasi ningú no pot fer-ho, a hores d’ara”, manifestà Isern, tot recordant que ja varen davallar la quantia de la quota inicial de 12 milions d’euros a  8.

Notícies relacionades

Ergo cal reduir encara més, si no suprimir, el cànon inicial. Aquest és el missatge entre línies que deixà caure el batle, si bé anuncià que les decisions sobre el futur del palau de congressos es decidirà en una mesa multilateral “en la qual participarà Acciona, representants dels possibles explotadors, les entitats financeres i les mateixes administracions públiques”, tant l’Ajuntament com el Govern balear.

Serà en aquest fòrum, per tant, en els quals s’intentarà fer reflotar un transatlàntic com el palau de congressos. Ara bé, la relació de força entre Cort i els inversors privats ha quedat alterada a les totes. El fracàs mediàtic del palau farà abaixar, sens dubte, el cost d’explotació fins a punts mai pensats fins ara.

L’Ajuntament i el Govern balear hauran d’aportar més doblers (trets d’uns pressuposts ja retallats) per poder acabar les obres. El mateix Isern ho reconegué ahir: “Hem de menester finançament, per sufragar els treballs a Acciona, i s’haurà de fer amb els doblers públics de totes les institucions”. Isern llançava d’aquesta manera un recordatori amb justificant de recepció al Consolat de la Mar, a fi que el Govern balear no es desentengui del palau. I manco ara, que les relacions entre el conseller de Turisme, Carlos Delgado, i el regidor homòleg a Cort, Álvaro Gijón, pareixen empitjorar.

En tot cas, l’aturada de les tasques al palau de congressos en retardarà substancialment la inauguració. Isern revelà ahir que fins i tot en l’escenari més favorable “hi haurà retard de mesos”.

Estava previst que l’actuació al  palau acabàs per març de 2013 i que entràs en funcionament per juny. Ara, però, no serà fins entrada la tardor, com a mínim, que el palau començarà a rebre els primers congressistes.