La protesta pel centre de Palma aplegà gent de totes les edats i de tots els sectors professionals.

TW
19

Més de 20.000 ciutadans es manifestaren ahir capvespre pel centre de Palma per protestar contra les darreres retallades que aprovà ahir el Govern de Mariano Rajoy per valor de 65.000 milions d’euros.

Segons els sindicats convocants, CCOO, UGT, STEI-i, USO i CSI-F, la xifra de manifestants rondà les 55.000 persones. I és que la d’ahir va ser una de les mobilitzacions més importants que s’han produït a les Illes Balears de l’àmbit laboral, ja que superà de molt la manifestació de la vaga general del 29 de març.

A la resta d’illes, els ciutadans també respongueren a la convocatòria de manifestació d’abast estatal. A Menorca, 5.000 persones es mobilitzaren a Maó i 5.000 més ho feren a Eivissa. A Formentera, van ser poc més d’un centenar.

Sobre les 19.45 hores, la capçalera de la manifestació partí de la plaça d’Espanya en direcció a la de la Reina, on finalitzà el recorregut. La pancarta que obria la comitiva portava per lema: “Volen arruïnar el país i cal impedir-ho”. Ara bé, 30 minuts abans, Acampada Palma també havia convocat una contramanifestació de protesta davant de Sa Foneta en contra dels ajustos que aplegà centenars de persones.

Amb tot, una mostra de la gran quantitat de gent que ahir sortí a clamar pels seus drets va ser que quan la capçalera ja era al final del trajecte, encara hi havia centenars de persones que tot just sortien de la plaça d’Espanya. Un cop al punt d’arribada, els diferents sindicats van fer els tradicionals parlaments per als assistents.

A part dels convocants, tampoc no hi faltaren: ANPE, SUP (Sindicat Unificat de Policia), CEP (Confederació  Espanyola de Policia), UFP (Unió Federal de Policia), SATI (Sindicat  d’Autònoms de Balears), el Sistemaya (Sindicat de treballadors d’Emaya), el Simebal (Sindicat Mèdic), Satse (Sindicat d’Infermeria), USAE (Sindicat d’Auxiliars d’Infermeria), GESTHA (Cos de Tècnics d’Hisenda),  SIPME (Sindicat de  Policia Municipal d’Espanya) i SAP (Sindicat d’Administracions Públiques).   A tots aquests cal sumar-hi el Consell de la Societat Civil, que agrupa una cinquantena d’entitats, la plataforma Crida, l’Assembla de l’embut i l’Obra Cultural Balear (OCB).

La protesta d’ahir va ser una clara mostra que no hi ha cap col·lectiu que s’escapi de les retallades, i és que a la protesta s’hi pogueren veure des d’infants fins a padrins flauta, passant per metges, professors i gent a l’atur. No s’ho volgueren perdre, tampoc, representants de la Policia Nacional, prop d’una setantena; ni dels Bombers de Palma i de Mallorca, gairebé un centenar més. I és que policies i bombers van  ser dos dels col·lectius que més renou van fer durant tot el recorregut per expressar el seu descontentament amb les polítiques dels governants.

Alguns dels molts lemes que es varen corejar foren “el pròxim  aturat que sigui un diputat” i “Sí, hi ha solució, Rajoy i Bauzá dimissió!”.

Notícies relacionades

De la classe política, s’hi pogueren veure diversos dirigents del PSIB, com els diputats Francina Armengol, Antoni Diéguez i Vicenç Thomàs; el senador Antonio Manchado i el diputat del Congrés, Pablo Martín. Per part del PSM, hi acudiren el regidor de l’Ajuntament de Palma Antoni Noguera i el diputat de la coalició, Biel Barceló.

Un dels partits que tampoc no faltà a la protesta va ser el Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE), que en passar per davant de la seu del Círculo Balear s’aturaren i cridaren “Aquesta seu la cremarem!”.

Amb el lema de “La cultura no és un luxe!”, la Plataforma x la Cultura també s’uní a la protesta d’ahir capvespre, ja que el paquet de mesures aprovat per Rajoy toca de mort aquest sector. L’increment de l’IVAdel 8 al 21% de la cultura i dels espectacles  és en aquests moments el principal problema que denuncia aquest ram.

Però les protestes d’ahir tindran continuïtat. Com ja passà just fa una setmana, tots els funcionaris estan convocats avui a sortir a protestar a les portes del seu lloc de feina en el que ja s’anomenen els ‘Divendres negres’. Entre els que avui sortiran al carrer també s’hi troben els treballadors de l’Institut Balear de Biologia Animal (Ibabsa), perquè aquesta empresa pública ja ha acomiadat 22 dels seus 53 treballadors.

El franquisme, molt present

El president del CSI-F, Andreu Bou, assegurà que la “frustració” dels ciutadans s’ha convertit “en ira” i digué que no estam vivint en democràcia, sinó “en una dictadura”. La secretària general de CCOO, Katiana Vicens, es mostrà molt satifeta per la unitat sindical que s’ha aconseguit en l’últim mes i que això és només “l’inici de les protestes més contundents” . Vicens animà els dirigents populars que presentin el seu programa real i que deixin als ciutadans que votin si realment això és el que volen.

Durant el seu parlament davant de tots els manifestants, Vicens es va dirigir a la diputada Andrea Fabra i i li va entimar: “No vull que et fotis, el que vull és que parteixis!”.

El secretari general d’USO, David Díaz, seguí la mateixa línia de Bou: “Allò que estan fent és un despropòsit d’un Govern deslegitimitzat i això s’està convertint en una dictadura. Cal que s’asseguin a negociar”. Díaz recordà que allò  que cal és que els polítics deixin de cobrar sous vitalicis com el complement 33, que els representen uns 16.600 euros anuals només per haver consolidat durant dos anys un alt càrrec si són funcionaris.

El secretari general d’UGT, Lorenzo Bravo, indicà que  els ajustos representen un “cop d’estat als drets socials i a l’estat de benestar”. Així mateix, apuntà que 76 anys després “estam davant un dels atemptats més greus que s’han comès –en referència a l’alçament militar–”. “En aquella ocasió va durar 40 anys de túnel de feixisme i dictadura i encara tenim gent enterrada a les cunetes”, subratllà.