Instant de la vista oral del cas Maquillatge a l’Audiència de Palma. | Joan Riera

TW
2

Socialistes i econacionalistes reaccionaren ahir celebrant la duresa de la primera sentència del cas Maquillatge, que condemna a penes de presó l’expresidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar i  l’exvicepresident de la institució Miquel Nadal, entre altres càrrecs i empresaris. El PP, en canvi, va ser molt més teb a l’hora de valorar la sentència.

La diputada socialista Pilar Costa reclamava “tolerància zero” amb la corrupció i va dir que aquesta sentència marcaria “un abans i un després” en la gestió dels doblers públics. L’econacionalista Fina Santiago va reconèixer que la condemna era “dura”, però afegí que és positiu que els jutges siguin “contundents”. La portaveu popular, Mabel Cabrer, condemnà, per part seva, els qui “no actuaren correctament i defraudaren la confiança dels ciutadans”, malgrat recordar que hi haurà un recurs i “caldrà esperar”. No es descuidà de dir que “respecta” la justícia.

Presó

De moment, ni Munar ni cap dels altres condemnats no és a la presó. L’expresidenta ha estat la primera a dir que recorrerà la sentència al Tribunal Suprem, encara que molt probablement també ho faran els acusats condemnats a més de tres anys.

Notícies relacionades

De fet, Munar va anar més enllà i en el comunicat que va enviar despús-ahir es va convertir en la primera condemnada per un cas de corrupció que acusa el tribunal de basar la sentència en mentides.També  acusa la Fiscalia Anticorrupció de cometre irregularitats en el procediment.

Sigui com sigui, la primera passa que ha de fer és anunciar oficialment a l’Audiència que farà un recurs. Una volta ho hagi fet, el seu misser tindrà uns mesos de marge per redactar-lo. Molt probablement serà presentat entre setembre i novembre. Si el Suprem admet el recurs a tràmit, cosa que sembla lògica, haurà de fer una vista per pronunciar-s’hi.Però el nou veredicte no es coneixerà, previsiblement, fins passat un any.

Mentre es resolen tots aquests tràmits és molt difícil que l’expresidenta entri a la presó de manera provisional. La sentència no és ferma i, si no hi havia motius perquè fos empresonada manera preventiva, difícilment ho serà ara. Només entraria a la presó si l’Audiència cregués que hi ha risc de fuga, ja sigui per iniciativa pròpia o perquè li ho demanàs alguna de les acusacions. A Jaume Matas, amb una condemna més alta, no se li ha aplicat la presó preventiva.