TW
10

L’Audiència de Palma va condemnar ahir l’expresidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar a cinc anys i mig depresó. La sentència, contundent i que cerca ser un exemple per a futurs processos de corrupció, remata la primera peça del cas Maquillatge, en la qual s’investigava la malversació de 240.000 euros públics.

El tribunal també condemna a cinc anys de presó l’exdirectora de Comunicació del Consell Margalida Sotomayor, l’altra gran perjudicada d’aquest procés. En canvi, l’exvicepresident i mà dreta de Munar, Miquel Nadal, queda condemnat a dos anys i set mesos, la pena màxima que demanava la Fiscalia, que li havia  aplicat l’atenuant de confessió “molt qualificada”.

La sentència és especialment dura contra l’expresidenta, per a qui la Fiscalia demanava sis anys de presó i a qui es condemna pels delictes de malversació de doblers públics, prevaricació, inductora de frau a l’Administració i cooperadora en falsedat en document oficial. A més, haurà de pagar una multa de 54.000 euros pel delicte de negociacions prohibides a funcionaris i quedarà inhabilitada durant nou anys i mig. A Sotomayor també la condemnen pels mateixos delictes i queda inhabilitada durant nou anys.

Els socis de la productora Vídeo U, que va rebre les subvencions fraudulentes i se’n varen quedar 120.000 euros, Miquel Oliver, Ramon Rullan i Luisa Almiñana, podran evitar la presó perquè els condemnen a penes d’un any i tres mesos. El tribunal els aplica els atenuants de col·laboració i de reparació de dany perquè havien tornat els doblers. A Alfredo Conde, propietari d’Studio Media Comunicació, l’empresa que es va quedar els altres 120.000 euros desviats a través de Vídeo U, el condemnen a tres anys de presó.

L’Audiència absol els altres tres acusats: la dona i sòcia de Conde, Elisabet Diéguez, i els testaferros de Munar i Nadal, Víctor Garcia i Miquel Sard respectivament.

Crisi

La sentència, per condemnar Munar i Sotomayor a gairebé el màxim de la pena que els podia caure, té en compte “el context social que desgraciadament vivim”, en referència a la crisi,  el perjudici causat a la “necessària confiança” en l’administració de fons públics per part de les autoritats, i “l’allau de casos semblants i el menyspreu ostentat en les conductes castigades vers els béns públics”.

Els magistrats donen per demostrat que Munar i Nadal decidiren conjuntament comprar la meitat de la productora Vídeo U a través de dos testaferros per assumir-ne el control, presentar-se al concurs de freqüències per a la televisió digital terrestre i aconseguir un canal de televisió “que servís per a la seva promoció pròpia i la del partit que representaven”. Cada un es va cercar un testaferro i pagaren les participacions en efectiu, amb 300.000 euros que Munar va lliurar a Nadal el 21 de novembre de 2004, just el dia abans de la compra. Pel tribunal, “segons sembla”, els doblers provenien “de fons d’origen desconegut del partit Unió Mallorquina”.

Notícies relacionades

A canvi de servir a UM perquè tingués un canal “afí”, els socis de Vídeo U haurien reclamat que es garantís “la viabilitat econòmica de l’empresa i els seus integrants” amb doblers públics. A més, es va fer servir la productora per demanar una primera subvenció “per a una activitat que mai no es faria” i que s’hauria de repartir a mitges amb Studio Media, l’empresa que llavors gestionava Ona Mallorca.

Això darrer ho hauria planejat Conde mateix però, segons la sentència, qui ho va proposar al copropietari de Vídeo U, Miquel Oliver, va ser Munar. D’aquí és d’on segons el tribunal varen sortir les dues subvencions de 120.000 euros cada una que els anys 2004 i 2005 va rebre Vídeo U per fer el programa Temps d’esports, que mai no es realitzà. Segons el tribunal, l’expedient administratiu de les dues subvencions era “per donar aparença legal a una derivació de doblers públics” en benefici d’Oliver i de Conde, i els implicats tenien clar que “l’activitat subvencionada no es faria”.

El tribunal insisteix que Munar i Nadal votaren les dues subvencions al ple del Consell tot i que sabien que era incompatible donar-ne a una empresa de la qual en controlassin més del 10%.

Així mateix, la sentència explica que entre el 2004 i el 2007 Vídeo U va rebre 3,8 milions d’euros de les administracions balears i, a canvi, “es va veure abocada” a contractar més de deu afiliats d’UM que mai no hi feren feina.

Proves

El tribunal es basa, en bona part, en les declaracions dels imputats, sobretot en les de Miquel Nadal i els tres socis originals de Vídeo U. Però també afirma que hi ha prou factors externs per corroborar-los mínimament. Accepta el relat de Nadal segons el qual Munar va donar els 300.000 euros per a la compra en el cotxe oficial, el 21 de novembre de 2004, en un trajecte per l’autopista d’Inca. Descarta el certificat de la defensa de Munar segons el qual aquell dia el cotxe oficial no es va moure, perquè els conductors declararen que “no totes les sortides es registraven”.

Els magistrats neguen que Garcia fos testaferro de Nadal –“malgrat la vehement negativa” de Munar que ho fos d’ella–, perquè consideren que no tindria gens de sentit que l’exvicepresident en tingués dos. Cal recordar que, segons Nadal mateix, el seu testaferro era Miquel Sard, que ho va confessar. També recalquen la “inversemblança” de la declaració de Garcia, que va arribar a dir que podia no ser el testaferro de Nadal i ser-ho d’algú altre, però que en tot cas segur que no es tractaria de Munar.

A Sotomayor la situen en un paper d’intermediària perquè va fer els informes per justificar les subvencions. El tribunal defineix el procés administratiu com “un cúmul de disbarats” que són un “indici revelador” del “pla delictiu”. De Munar no accepten que no conegués les dues subvencions perquè duia un “control exhaustiu” del Consell i de les qüestions de comunicació. Nadal resulta beneficiat pel relat del lliurament dels doblers en el cotxe, però els magistrats no creuen que no sabés que les activitats subvencionades no es farien.