TW
24

L'expresidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, ha estat condemnada a cinc anys i mig de presó. El seu delfí, Miquel Nadal, també ha estat condemnat, però just a dos anys i set mesos de presó, segons han comunicat fonts judicials a aquest diari.

Avui s'ha conegut la sentència del primer judici de corrupció pel cas Maquillatge als exdirigents del Consell insular i de l'extinta UM, Maria Antònia Munar i Miquel Nadal, per subvencionar amb 240.000 euros la productora Vídeo U, que prèviament haurien comprat amb 300.000 euros en efectiu a través de dos testaferros.

Munar és culpable, segons el tribunal, del delicte de malversació continuada, prevaricació, frau administratiu i falsedat a document oficial. Així mateix, Miquel Nadal ha estat condemnat pels mateixos delictes que la seva excap al partit i a l'ens insular.

Tanmateix, la pena de Nadal és més reduïda, ja que se li reconeix l'atenuant de confessió.

La sentència, que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, condemna a més l'expresidenta a una multa de 54.000 euros. Se li imposa així mateix la inhabilitació absoluta per temps de 9 anys i 6 mesos i l'especial per a càrrec públic per 2 anys i 6 mesos.

La pena carcerària més baixa de Nadal respon a l'aplicació de l'atenuant de confessió. A més haurà de fer front a una multa de 36.000 euros per negociacions prohibides, segons la decisió notificada avui.

La segona pena més alta d'aquesta peça del cas Maquillatge de corrupció ha recaigut sobre Margarita Sotomayor, exdirectora insular de Comunicació del Consell de Mallorca, que haurà de complir 5 anys de presó.

Previsiblement la defensa de Munar recorrerà contra aquesta decisió al Tribunal Suprem, amb el que l'expresidenta del Consell de Mallorca no hauria d'ingressar a presó fins que l'alt tribunal fallàs i la sentència sigui ferma.

Altres condemnats

Notícies relacionades

Entre la llarga llista de condemnats que deixa aquesta peça, hi ha altres damnificats d'elevada consideració. La principal és Margarita Sotomayor, qui haurà de fer front a una condemna de cinc anys de presó. El següent de la llista és Alfredo Conde, qui és penat amb tres anys de privació de llibertat.

Així mateix, Miquel Oliver, Ramon Rullan i Luisa Almiñana, són condemnats a un any i tres mesos de presó. Per la seva banda, Isabel Diéguez, i els dos testaferros, Miquel Sard i Víctor García, són els únics absolts a la causa.

S'avala la versió de la fiscalia

El ministeri Públic havia demanat sis anys de presó per a Munar i dos anys i set mesos per a Nadal.

"No hi ha cap senyal, no ja de prova, sinó d'indici, en contra de Maria Antònia Munar", va dir el misser de l'expresidenta del Consell, Gabriel Garcias, en el discurs que tancà el judici oral el passat 1 de juny. Tot just després, el defensor de Miquel Nadal, Josep Zaforteza, va acceptar el relat dels fets del fiscal, amb matisos, i tot i això va demanar l'absolució del seu client.

La tesi de Garcias segueix la línia de la declaració de Munar: que no va donar 300.000 euros en efectiu a Nadal per comprar la meitat de Vídeo U i que no era al darrere de les subvencions a la productora que, a més, s'havien gestionat correctament.

L'advocat es va basar en els testimonis dels dos xofers i en el certificat del Consell de Mallorca, aportat durant el judici, que diu que el 21 de novembre, quan segons Nadal es van rebre els doblers, el cotxe oficial no es va moure.

Tanmateix, el fiscal Juan Carrau demostrà durant bona part del primer judici del cas Maquillatge, que l'objectiu principal que cercava abatre era l'expresidenta del Consell de Mallorca, a qui va acusar sense embuts de mentir al tribunal.

 

Vegeu aquí la sentència íntegra