El jutge degà de Palma, a una compareixença davant els periodistes. | T. AYUGA

TW
2

El jutge degà de Palma, Francisco Martínez Espinosa, afirma que "els delictes de corrupció haurien d'estar castigats de forma molt més greu", en al·lusió a una hipotètica modificació del Codi Penal, ja que a vegades hi ha "infraccions més trivials que poden tenir una repercussió penal més important".

Martínez Espinosa considera que "sembla que a aquest país encara no hi ha consciència del que és un servidor públic i de què els diners públics no són de ningú", ja que "sembla que surt a compte delinquir".

Per això, considera que els delictes de prevaricació, malversació o falsedat "s'haurien de castigar amb penes més importants". "Hi ha aquesta percepció de la ciutadania del grau d'impunitat i càstig excessivament lleus", assenyala.

Tanmateix, Martínez Espinosa rebutja una reforma íntegra del Codi Penal actual, encara que esmenta alguna millora possible, com "adequar els sistemes de compliment perquè siguin més àgils", a causa que "incrementant les penes a segons quins tipus de delictes l'únic que farem serà omplir les presons de més persones i no aconseguir una finalitat resocialitzadora d'aquesta gent".

En una enquesta publicada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el passat mes de juny, s'evidenciava que els jutges són els professionals del sector públic que menys confiança inspiren als ciutadans. En relació a això ha afirmat que "la justícia és un servei molt desagraït", per "les mancances tradicionals que arrossega des de fa temps la justícia".

"La justícia no serveix per fer amics"

A més, destaca que es tracta d'un servei "peculiar, ja que sols el 50 per cent està content amb el seu treball". "No és un servei per fer amics", afegeix Martínez Espinosa, qui assenyala que per recuperar la confiança en la justícia, té clar que s'han de prendre "mesures que permetin realment tenir un bon servei i no actuar de cara a la galeria perquè, de vegades, s'ha maquillat aquest servei perquè el ciutadà tingui una percepció bona, encara que vagi igual de malament".

Per això, el jutge degà de Palma prefereix "que s'inverteixi en justícia i que aquesta sigui àgil i, si a més tenim la sort que el ciutadà ho valori això, molt millor".