TW
12

El sindicat de metges Simebal va desconvocar ahir horabaixa la vaga prevista per a avui. Va donar per bona la solució d'emergència del Govern, anunciada just la nit abans, de fer una llei expressament per mantenir-los els complements de sou i evitar que n'hagin de tornar res.

El portaveu de Simebal, Miguel Lázaro, es va mostrar especialment satisfet amb la proposta. "El Govern ha actuat ràpid i bé", sentenciava ahir. El president del sindicat, Isidro Torres, es va declarar satisfet per la desconvocatòria de la protesta, decidida en el comitè executiu de l'entitat amb un sol vot en contra.

Ara, Simebal resta pendent que la llei es tramiti per la via ràpida, per a la qual cosa calen vots de l'oposició. "Tots els ulls miraran l'exconseller Vicenç Thomàs, que és metge i va originar el conflicte", amenaçava ahir Lázaro.

La consellera de Sanitat, Carmen Castro, va comparèixer ahir mateix per valorar positivament el final de l'escaramussa. Visiblement alleujada, va agrair la "responsabilitat" dels metges en desconvocar la vaga i va tornar a culpar de tot l'Executiu anterior.

Castro va especificar que els doblers que hagin deixat de rebre o deixin de rebre els metges fins que no es tanqui la llei es pagarien després amb efectes retroactius.

Els altres sindicats, CCOO, UGT, CSIF i USO, varen avisar ahir mateix que la llei podia ser inconstitucional i que els seus serveis jurídics l'estudiarien amb lupa perquè pot vulnerar els drets a la negociació col·lectiva. "Aquest Govern es mofa de la justícia, vulnera la separació de poders d'un estat democràtic i no respecta el poder judicial", va declarar el dirigent de la UGT, Miguel Ángel Romero, amb referència a la sentència del Tribunal Superior que va declarar il·legals els complements salarials dictats el 2008 perquè no s'havien negociat en una mesa sectorial. Creuen que el Govern, ara del PP, ha tornat a fer el mateix: pactar només amb Simebal i ignorar els altres sindicats.

Notícies relacionades

Ahir mateix Castro va reconèixer que s'havien reunit amb Simebal, però va dir que no eren "negociacions" i que havien parlat amb tots els sindicats. Va insistir que la solució havia estat difícil i "jurídicament complicada", però que tot era "legal".

Els sindicats marginats criticaven que l'Executiu volgués arreglar el problema dels complements de sou amb una llei esquivant la negociació col·lectiva. Amb tot, la norma preveu cercar un acord per mantenir els complements a través de les converses en la mesa sectorial. Romero també va remarcar que ells no s'oposen que els metges cobrin els complements de sou, malgrat que la seva demanda havia causat la sentència que els declarà il·legals.

El secretari general de Sanitat de CCOO, Manel Garcia, va ser més contundent i va dir que "el que fa el Govern és rentar la cara del seu sindicat (Simebal) perquè sembli que fa alguna cosa pel col·lectiu que diu representar". Segons tots els sindicats, excepte Simebal, el conflicte dels complements salarials és per "desviar l'atenció" de les retallades a la Sanitat.

Denúncia a Thomàs
Segons Romero, l'origen de l'actual conflicte és "una venjança política" del president Bauzá, per via del portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, contra l'anterior conseller de Sanitat, Vicenç Thomàs, qui va dir en el ple del Parlament que Bauzá no podia deixar la seva farmàcia, encara que fos incompatible amb el càrrec de president, perquè el sou no li bastava per pagar les seves hipoteques.

El sindicalista va recordar que va ser just tres dies després d'aquell ple que Bosch va dir que els complements de sou dels metges eren il·legals i va amenaçar de denunciar Thomàs per prevaricació, perquè no havia fet cas de la sentència. Ahir mateix la consellera Castro va admetre que la denúncia estava feta i que no pensen ni poden retirar-la perquè la Fiscalia l'havia "acceptada a tràmit".

Més reclamacions
El conflicte sobre els sous dels metges és només un dels molts que assetja la Conselleria de Salut. Ahir el sindicat d'infermeria Satse va reclamar a Menorca la devolució total del comlement d'atenció ciutadana del mes de juny. Asseguren que, si no es va pagar, va ser per "incompetència de l'Administració", segons apunta l'agència Europa Press.

S'havia informat de la retallada les infermeres el mateix mes de juny que deixaren de rebre el complement, tretze dies abans de cobrar. En canvi, a la resta d'illes no s'aplicarà fins aquest mes. Salut ara els exigeix que demostrin que fan activitats relacionades amb la Comunitat -com informar en reunions de pares o de veïns- per pagar-los el complement.