Tanmateix, respecte de l’any passat, encara hi ha més aturats, tant en el conjunt de l’Estat (+12%) com a les Balears (+8,1%). A les Illes, el juny hi havia 5.783 persones més sense feina que el mateix mes de 2011. “No és una dada bona”, admeté la directora general d’Economia i Estadístiques del Govern, Teresa Palmer. Amb tot, subratllà que el creixement de l’atur interanual “s’està alentint des de principi d’any”. Tanmateix, encara és una incògnita com evolucionarà l’atur passat l’estiu.
Polítiques
Palmer reconegué que les bones dades d’aquest mes es deuen a la temporada turística, per a la qual “hi ha molt bones previsions”, però no s’atreví a fer auguris més enllà del setembre. Com ja és habitual, la directora general defensà les mesures empreses per l’Executiu de Bauzá, les quals “tindran l’efecte esperat, però no d’un dia per l’altre”. De moment, però, una de les “prioritats” de l’Executiu “és reduir el dèficit”.
El juny també es registraren dades positives en afiliació a la Seguretat Social. Balears liderà l’increment d’afiliats des del punt de vista intermensual, amb un creixement del 5,32 per cent, cosa que suposa 22.603 afiliats més, fins a un total de 447.746. Palmer remarcà que dues de cada tres altes que es registraren el juny a la Seguretat laboral en conjunt de l’Estat corresponen a Balears. Malgrat tot, l’afiliació també presenta xifres negatives quant a l’any passat. El juny hi havia 7.658 persones manco afiliades que el mateix mes de l’any passat, xifra que suposa una disminució de l’1,68%. L’única excepció, però, es en hoteleria. Es tracta de l’únic sector que presenta creixements interanuals positius en afiliació, en concret, d’un 3,4%.
Reaccions
Oposició i sindicats carregaren contra les mesures del Govern, perquè a l’Arxipèlag encara hi ha més aturats que fa un any. Per la diputada del PSIB Joana Barceló, la temporada turística “no serveix per crear ocupació”. Per la socialista, el primer any de Govern del PP a les Illes “ha acabat amb un suspens” en matèria laboral i destacà la xifra “històrica” d’aturats en un mes de juny.
En línies similars es manifestà PSM-IV-ExM, per qui les dades de l’atur “constaten el fracàs del PP en el seu primer any de la gestió de la crisi”. El portaveu de la coalició, Biel Barceló, recordà la campanya electoral de l’actual president Bauzá, “centrada en la disminució de l’atur i la creació d’ocupació”. Malgrat això, des que governa el PP a Balears, “s’han perdut 7.658 llocs de treball”, destacà Barceló.
El secretari d’Acció Sindical d’UGT, Manuel Pelarda, atribuí “les males dades” a la reforma laboral, als acomiadaments en el sector públic, a les polítiques d’ajustament dels governs de Bauzá i Rajoy, a la falta d’inversions i a la baixada del consum. Per això, “sense polítiques d’estímul econòmic, l’Arxipèlag no podrà sortir del forat en què s’està enfonsant”. També CCOO carregà contra l’Executiu. El secretari d’Ocupació i Comunicació, Francesc Mellado, considerà que “tenim un govern curt de mires, incapaç de veure i escoltar i totalment inútil per plantejar alternatives més enllà de la reducció del dèficit”. Segons el seu parer, “queda palès que les polítiques d’austeritat fracassen” i les retallades envien més persones a l’atur”.
En canvi, el president de la CAEB, Josep Oliver, fou qui es mostrà més optimista, ja que destacà la “bona evolució” de les dades de juny en termes intermensuals. Amb tot, subratllà la “debilitat” de l’economia i confià que es prenguin les mesures “adequades” perquè la situació reverteixi a final de 2014.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mentre no puguem controlar l'entrada d'immigrants, això no farà més atreure'n més! Cap illenc hauria d'estar en atur abans de donar feina a un immigrant!
Si tenim en compte que hem tingut dels pitjors mesos d'abril i maig en contractació i ara de cop ens trobem en el millor juny en 16 anys la conclusió es que els hotelers han esperat fins al darrer moment en contractar. No s'explica una xifra tan bona la de juny tenint en compte que no s'ha produït cap circumstància excepcional. Hem d'esperar a juliol i agost i sobretot a final de temporada per veure que és el que passa realment.
Aquestes dades no es poden prendre com que ja anem bé. Esteim en la tempòrada turística i és normal que augmenti la contractació temporal en els sectors relacionats amb el turisme. El què caldrà veure és la cifra d'atur al tancament d'any. Allà es veurà quina és la situació real. Si hi ha creixement o si hi ha recessió i quins són els sectors que cauen i quins són els que creixen. El què ens ha de preocupar és l'atur de persones a partir de 44 anys i la de l'atur jove (entre 18 i 25 anys). Aquí és on haurien de destinar-se els esforços del govern per a fomentar la creació d'ocupació i no basant-se només en el sector turístic ni de la construcció ja que un és temporal i l'altre és evident que no té futur, al manco com l'haviem vist fins que va esclatar tot. En definitiva. A més de fer només polítiques de contenció de despesa també s'haurien de fer polítiques de reactivació econòmica, d'aquesta manera no només sortiriem perdent els de sempre.