Façana del Parlament.

TW
11

Les retallades que porten a terme les administracions i que afecten, en bona part, els funcionaris han obert el debat sobre la conveniència d’aplicar també la mateixa recepta sobre els polítics. Damunt la taula, a Balears, hi ha propostes del PP per retallar el nombre de diputats, del PSOE per rebaixar sous dels polítics i del PSM per eliminar les dietes que cobren els consellers per assistir al Parlament. Ningú no planteja, però, reduir l’assignació que reben els partits de les institucions. A les Illes, si només es tenen en compte les cinc principals institucions, les aportacions a les formacions superen el milió i mig d’euros a l’any. No cal dir que el Parlament és la institució que més aporta als grups polítics, amb 1.067.976 euros anuals, i que el PPés qui més rep: 833.730 euros a l’any.

Les principals institucions de les Illes (el Parlament, els tres consells i l’Ajuntament de Palma)atorguen una quantitat fixa als grups polítics i una quota variable en funció de la representació que tenen. Els doblers són, teòricament, per finançar les despeses  que ocasionen les tasques de funcionament ordinàries dels grups, però en part solen acabar en els partits polítics. El sou dels electes i el del personal que els permeten designar va a part.

El PP és el grup que més ingressa de les institucions perquè és, de llarg, el que té més representació. Obté 833.730 euros a l’any. El PSOEarreplega 504.337 euros anuals, i el PSM, 204.310 euros. De les cinc principals institucions, la que més doblers destina a les assignacions als grups és el Parlament (1.067.976 euros a l’any), seguida del Consell de Mallorca (203.201 euros), el de Menorca (104.076), el d’Eivissa (96.624) i l’Ajuntament de Palma (70.500).

Les retallades també han afectat aquestes partides, però no en totes les institucions. El Parlament, amb l’arribada del PP, reduí aquestes assignacions de manera considerable i passà dels 1.589.118 euros que concedia el 2010 als 1.067.976 actuals. La minva, del 33%, suposa un estalvi de 521.142 euros a l’any i s’explica també per la reducció de grups polítics. La desaparició d’UM ha provocat que aquesta legislatura hi hagi tres grups i no quatre.

El mateix passa al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma. Al Consell la reducció en aquest mandat ha estat del 17% i suposa un estalvi de 42.157 euros, bàsicament la mateixa quantitat que cobrava el grup d’UM, ara desaparegut. El Consell de Mallorca ja havia reduït aquestes partides un 15% en el mandat passat. A l’Ajuntament de Palma, on les assignacions són més modestes, la reducció ha estat de 9.000 euros (un 11%), quantitat similar a la que rebia la desapareguda UM.

En canvi, els consells de Menorca i d’Eivissa han mantingut la partida per aportacions als grups. En el cas de Menorca, a més, es manté una partida de 1.150 euros anuals addicionals per a despeses de representació i viatges de cada un dels consellers insulars, una partida que no se sol emprar.

Per tant, les assignacions s’han reduït en total respecte de la passada legislatura 572.299 euros  (un 27%). Val a dir que aquestes assignacions se solen aprovar a principi de mandat en cada institució i sol ser una de les poques qüestions que surt per unanimitat.

Aquests doblers estan destinats en principi a pagar despesa ordinària de funcionament dels grups. No poden servir ni per contractar personal ni per adquirir actius fixos de caràcter patrimonial. Normalment, s’empren per pagar despeses que tenen els representants polítics en l’exercici de les seves funcions (desplaçaments o compra de material, per exemple). No tenen res a veure ni amb els sous que cobren aquests representants, ni amb les dietes per assistència a actes, ni amb les convocatòries electorals, que van a part. Per exemple, aquestes mateixos partits, que obtingueren representació en les passades eleccions autonòmiques i insulars de 2011, cobraren fa pocs mesos 1.719.096 euros en subvencions.

Però, malgrat que en principi les assignacions no estan pensades per finançar les formacions, allò cert és que també s’usen per aquesta funció. De fet, el Parlament, en la darrera modificació del seu reglament, efectuada a principi de l’any passat, regularitza una situació que era habitual i coneguda. Abans, els grups havien de justificar amb factures a què dedicaven tots els doblers que feien servir. Ara, n’hi ha prou que certifiquin que els han aportats a les seves formacions corresponents.