La vaga d'hostaleria, anunciada, de moment, per a dia 20 de juliol, es pot endurir el mes d'agost. Així ho apuntaren ahir els sindicats UGT i CCOO, que la propera setmana registraran la convocatòria d'aturada davant la Conselleria de Treball i el TAMIB. Els sindicats donen per rompudes les negociacions amb la patronal, a qui acusen de mantenir una actitud "prepotent" en la negociació del conveni col·lectiu del sector. Mentrestant, des de la Federació hotelera insten els sindicats a "retirar l'amenaça" de vaga per poder continuar negociant.
Els sindicats no acudiren ahir a la reunió convocada per la patronal, perquè suposava "més del mateix". Per això, els representants dels treballadors deixaren clar que "només" negociaran davant el Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (TAMIB). El responsable del sector d'UGT, Antonio Copete, explicà que el darrer document presentat per la patronal "enduria més les condicions laborals", fet que considerà una "irresponsabilitat". En aquest sentit, Ángeles Sánchez, de CCOO, denuncià que els empresaris "vulguin acabar amb els drets laborals aconseguits els darrers 30 anys".
Entre els principals punts del conflicte, els sindicats es referiren a l'increment de la jornada laboral que planteja la patronal. "Pretenen que treballem 10 hores al dia durant sis dies a la setmana", manifestà Copete, qui assegurà que es tracta de "jornades insofribles que no inclouen cap increment salarial". Sobre això, José García, d'UGT, alertà que una "desregulació" de la jornada pot comportar la "pèrdua d'uns 30.000 llocs de feina" i lamentà que, malgrat que "cada any vénen més turistes, no es crea ni una sola ocupació".
Un altre aspecte que manté el conflicte obert és l'increment salarial. Els sindicats rebutgen la pujada que proposa la patronal "d'entre el 0 i el 0,5%". En aquest sentit, Ginés Díez, de CCOO, apuntà que demanen un increment de sou "decent", però major d'aquest mig punt. De fet, Díez informà que la proposta que plantejaran a la patronal davant el TAMIB és "el mateix conveni de 2008 i un increment de salari moderat".
Govern
Els sindicats, que assenyalen que mantenen la convocatòria de vaga perquè "volen treballar amb millors condicions", criticaren ahir el posicionament del Govern davant d'aquest conflicte laboral. "Ningú de l'Executiu no ha intentat intervenir-hi ni s'han interessat per saber com estaven les negociacions", lamentaren. Això no obstant, desconeixen si mantenen algun contacte amb la patronal.
Tanmateix, per Ginés Díez, el conseller de Turisme, Carlos Delgado, "no és un interlocutor vàlid". "En un any de Govern no ens ha rebut ni ha intentat mai consensuar cap proposta amb nosaltres", criticaren els sindicats.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Francament irresponsable. Això són les Illes Balears, no un poblet perdut de l'Espanya profunda. Reacció!
CLaro, com que es sindicats si que cobren . Com se pot fer una puta vaga amb ple estiu ? que es s'unic recurs que qeuda a sa gent per tneir doblers i fer feina ? no u entenc enserio no u entenc SINDICATS A TOMAR POR CULO BENEITS
Portem només un any des de que tenim aquest govern i ja veieu com estem. Hem de deixar que durin tres anys més? Cal fer coses ja.
Si RETALLEN els serveis públics a les Illes Balears és per dues raons: 1. Per continuar enviant la major part dels imposts que pagam a fora. Han de mantenir les comunitats improductives d'Espanya, les que tradicionalment viuen sobretot del subsidi. Necessiten els doblers de comunitats productives com la nostra per fer-ho i, com que aquí votam partits sucursalistes de Madrid, ho fan sense cap problema, satisfets de complir amb els "jefes". 2. Per no haver-se de retallar res els polítics. PsoE i pp estan d'acord (aparentment semblen enemics) en dos punts fonamentals: el comentat abans i la intocabilitat de sous, dietes, pensions i despeses vinculades a polítics i partits. És per solucionar aquests dos problemes greus i que vénen d'enrere que hem de menester ACTUAR. La resta és seguir el joc als interessos contraris a les nostres illes.