TW
14

Els farmacèutics donen marge al Govern perquè compleixi amb els pagaments acordats ahir in extremis. Així ho votaren els 300 apotecaris que participaren en l'assemblea duita a terme al Col·legi d'Advocats de Palma i que va ser retransmesa per videoconferència a la resta d'illes.

Ara bé, els apotecaris no perdonaran ni un incompliment més per part de l'Administració. Al primer que es produeixi, aquests professionals comunicaran a la Conselleria de Salut que en deu dies es posa en marxa el pagament íntegre dels fàrmacs. De fet, els serveis jurídics del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) ja treballen en com caldria implantar i organitzar aquesta mesura perquè fos legal.

Però de moment el Govern es comprometé dimecres a pagar-los en breu els 50 milions d'euros que corresponen al deute de 2011. I ahir els confirmà que el 15 i el 16 de juliol s'abonaran les receptes d'abril i que a principis d'agost es farà efectiu el pagament del mes de maig. Segons informà el Govern als apotecaris, la seva intenció és regular els pagaments mensualment a partir de finals d'agost, però el 2012 es tancarà amb un mes d'impagament.

No obstant les bones paraules de Vicepresidència econòmica, els apotecaris no s'ho acaben de creure, i és que el Govern ja va ajornar el pagament de les factures d'abril a l'11 de juny, i el mateix dia a les nou del vespre els comunicaren que el pagament s'ajornava sine die. Finalment, l'amenaça que els ciutadans haurien d'abonar el 100% dels fàrmacs a principis de juliol per l'impagament forçà dimecres que l'Administració es comprometés a pagar els 50 milions del 2011. És per tota aquesta successió d'incompliments que els apotecaris ni poden, ni volen aguantar més uns impagaments que superen a dia d'avui els 64 milions d'euros i que en pocs dies arribaran als 84 milions.

En total, el Govern balear disposa d'un pressupost anual de 200 milions d'euros que arriben de Madrid per pagar les factures farmacèutiques, si bé en aquests moments són els apotecaris i no l'Executiu central els que financen els medicaments.

Notícies relacionades

Els Col·legi va voler deixar clara ahir la seva "responsabilitat i serietat davant d'aquesta greu situació que està posant en perill la prestació farmacèutica a la nostra comunitat". També varen reiterar "el seu compromís amb els ciutadans de la nostra comunitat, que és el d'assegurar el seu dret a la prestació farmacèutica".

Aquests professionals, tot i mostrar durant l'assemblea indignació, malestar i preocupació per aquesta situació, evidenciaren una vegada més el seu ferm convenciment sobre la sanitat pública i el dret universal de l'accés als medicaments. Tot i estar passant moments molt dolents, alguns d'ells es varen reafirmar que continuaran esforçant-se perquè els entrebancs econòmics no tinguin repercussions en el servei que es dóna al ciutadà.

Associacions de malalts

El president del COFIB, Antoni Real, d'ençà que es va fer públic que els ciutadans haurien d'abonar el cost íntegre de les medecines, no ha parat de rebre telefonades d'associacions de malalts i pacients preocupades pel que podria ocórrer.

Des del COFIB en tot moment els han explicat que serien "sensibles" i que "vetlarien" pels col·lectius de malalts, si el pagament íntegre s'arribava a posar en marxa. Durant els pròxims dies el COFIB començarà una campanya de sensibilització adreçada als ciutadans per tal d'explicar-los la situació que viu el sector.