Imatge d’arxiu d’una de les assemblees realitzades aquest mes contra la supressió dels complements. | T. AYUGA

TW
2

Els quaranta caps de servei de l’hospital de Son Espases avisaren ahir que dimitiran en bloc si el Govern els obliga a retornar els complements salarials que han cobrat des del 2008 de manera “il·legal”,  segons la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) del 23 de març de 2010.

El president del Sindicat Mèdic (Simebal), Isidre Torres, informà que els facultatius “estam molt farts”  d’aquesta situació i “sí, durant l’assemblea duita a terme ahir a Son Espases ens informaren que dimitirien en bloc si la situació no se solucionava”. Torres  apuntà que “aquesta qüestió ja no l’han de resoldre  tècnics com els que varen venir a la mesa sectorial de dimarts, sinó que és una situació que han de solucionar els polítics”. De moment, Simebal manté la convocatòria de vaga indefinida per al mes de juliol, si bé no es perd l’esperança que divendres el Consell de Govern pugui aprovar per sorpresa alguna normativa per solucionar la seva situació. Torres reconeix que “no volem fer una vaga, però ens hi veiem obligats”.

El president explicà que en l’assemblea d’ahir encara hi havia més gent que a la que es dugué a terme fa uns dies. I és que la tensió a l’hospital de referència no atura. Tot i que la xifra de pacients que esperaven ahir a Urgències per pujar a planta a les 15 hores era de 37, enfront dels 43 de dimarts, el cert és que la situació no es normalitza. Allò normal és que hi hagi una dotzena de pacients esperant habitació, xifra que s’ha triplicat amb la vaga de zel que diumenge passat començaren de manera encoberta els metges. Per a avui, hi ha convocada una assemblea a l’hospital de Son Llàtzer, on s’espera poder recollir també l’opinió dels professionals d’aquest centre.

Els Sindicat d’Infermeria (Satse) quantificà en 524 les incidències que es produïren dimarts als centres sanitaris durant el segon dia sense solapament de jornada d’aquests professionals.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’assemblea general de l’Organització Mèdica Col·legial mostrà ahir suport al posicionament del Col·legi de Metges, que defensa els facultatius afectats per la polèmica dels compelments cobrats “il·legalment”.

En aquest context, els sindicats UGT, CCOO, USAE, CSI-F i STEI-i varen fer ahir una entrega massiva de sol·licituds de dimissió de la consellera de Salut, Carmen Castro, a tots els centres i a la Conselleria.

Tancament d’hospitals

Els sindicats es personaren el passat 13 de juny a la Conselleria per exigir una vegada més a la responsable de Salut que entregàs tota la documentació que avala el tancament dels centres Joan March i General. Castro demanà als sindicats 48 hores per  poder-los facilitar el que demanaven, però la consellera, lluny de complir la seva promesa, ha continuat amb l’hermetisme.

Des d’Esquerra Unida (EU) posaren de relleu que “el mateix dia en què Bauzá es comprometé a fer gestions per suprimir l’impost de matriculació dels iots xàrters, es constata la saturació de les urgències sanitàries i la convocatòria d’una vaga de metges”.  EU sentencià que “en allò que Bauzá demostra un major grau d’ineptitud i prepotència és en la gestió de la sanitat pública”. A parer seu, “les mesures que ha aplicat el Govern han suposat la degradació constatable del servei”.