TW
10

Els farmacèutics ja no poden aguantar gaire més temps la situació en la qual es troben a causa de l'impagament del Govern. Ara els deu 67 milions d'euros i la xifra a final de mes fregarà els 84 milions. Alguns apotecaris ja tenen preparats els cartells, en què informen que a partir de l'1 de juliol per despatxar els fàrmacs caldrà que el client aboni el 100% del cost.

Precisament, dijous que ve, un dels punts de l'ordre del dia de l'assemblea que tindrà lloc al Col·legi de Farmacèutics és debatre si les apotecaries deixen de finançar la part del fàrmac que hauria d'assumir l'Executiu. Tanmateix, hi ha alguns joves professionals que ja no poden més. Independentment del que es decideixi a l'assembla, si el Govern no paga es veuran forçats a aquesta mesura dràstica.

És el cas de Bernat Perales, titular de la farmàcia Perales López, ubicada al campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB). El farmacèutic assegurà ahir que "l'1 de juliol posaré el cartell. Si a final de mes l'Executiu no em paga tot el que em deu, no tindré més remei que fer-ho". Explicà que el pagament d'abril no li soluciona res; jo "necessit que m'ho abonin tot". Perales ja té preparat el cartell, perquè confessà que "no som gaire optimista" que la solució arribi aviat. Per poder cobrar el deute que té amb ell el Govern, "vaig haver de renunciar als interessos del que em deuen davant d'un notari i poder acollir-me així al sistema de pagament als proveïdors. En canvi, jo he de pagar els interessos a la cooperativa que em facilita els medicaments". Com ell, són molts els joves farmacèutics que, a part de pagar els medicaments, han de fer front al crèdit que demanaren per poder obrir el seu propi negoci.

Una cadena d'impagaments

Les gairebé 430 farmàcies que hi ha a les Illes encadenen impagaments des del 2011 i és per això que el retard d'aquest mes em-peny aquests professionals a plantejar-se mesures extremes. Fins fa unes setmanes, el Govern anava complint el calendari d'abonaments que havia fixat amb el Col·legi, si bé dilluns passat els informà per segona vegada consecutiva que el pagament de les receptes d'abril no es faria segons el previst. Davant d'aquesta situació, dimarts, Vicepresidència Econòmica i el Col·legi es reuniren per tractat aquest assumpte, però el responsable de les finances de la CAIB, Josep Ignasi Aguiló, no els donà cap data concreta.

Enfront d'aquesta situació, el Col·legi demanà una reunió d'urgència amb la consellera Carmen Castro, que els rebé dijous. La responsable de Salut, però, es limità a expressar la seva voluntat de complir amb tots els compromisos que ha adquirit l'Administració amb els farmacèutics. Per a dilluns que ve hi ha convocada una nova reunió entre Administració i farmacèutics.