Precisament, dijous que ve, un dels punts de l'ordre del dia de l'assemblea que tindrà lloc al Col·legi de Farmacèutics és debatre si les apotecaries deixen de finançar la part del fàrmac que hauria d'assumir l'Executiu. Tanmateix, hi ha alguns joves professionals que ja no poden més. Independentment del que es decideixi a l'assembla, si el Govern no paga es veuran forçats a aquesta mesura dràstica.
És el cas de Bernat Perales, titular de la farmàcia Perales López, ubicada al campus de la Universitat de les Illes Balears (UIB). El farmacèutic assegurà ahir que "l'1 de juliol posaré el cartell. Si a final de mes l'Executiu no em paga tot el que em deu, no tindré més remei que fer-ho". Explicà que el pagament d'abril no li soluciona res; jo "necessit que m'ho abonin tot". Perales ja té preparat el cartell, perquè confessà que "no som gaire optimista" que la solució arribi aviat. Per poder cobrar el deute que té amb ell el Govern, "vaig haver de renunciar als interessos del que em deuen davant d'un notari i poder acollir-me així al sistema de pagament als proveïdors. En canvi, jo he de pagar els interessos a la cooperativa que em facilita els medicaments". Com ell, són molts els joves farmacèutics que, a part de pagar els medicaments, han de fer front al crèdit que demanaren per poder obrir el seu propi negoci.
Una cadena d'impagaments
Les gairebé 430 farmàcies que hi ha a les Illes encadenen impagaments des del 2011 i és per això que el retard d'aquest mes em-peny aquests professionals a plantejar-se mesures extremes. Fins fa unes setmanes, el Govern anava complint el calendari d'abonaments que havia fixat amb el Col·legi, si bé dilluns passat els informà per segona vegada consecutiva que el pagament de les receptes d'abril no es faria segons el previst. Davant d'aquesta situació, dimarts, Vicepresidència Econòmica i el Col·legi es reuniren per tractat aquest assumpte, però el responsable de les finances de la CAIB, Josep Ignasi Aguiló, no els donà cap data concreta.
Enfront d'aquesta situació, el Col·legi demanà una reunió d'urgència amb la consellera Carmen Castro, que els rebé dijous. La responsable de Salut, però, es limità a expressar la seva voluntat de complir amb tots els compromisos que ha adquirit l'Administració amb els farmacèutics. Per a dilluns que ve hi ha convocada una nova reunió entre Administració i farmacèutics.
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
no son només els joves que no poden continuar en aquesta situació de no pagament, tots els que tenim farmacía estám amb l'aigua al coll, som molts que la varem comprar mitjant hipoteques i les estám pagant com podem, apart de tenir que pagar empleats i altres factures mil, ja hem demanat credits per poder comprar es medicaments que estám obligats a vendre si o si, sense cobrar com toca, de l'any pasat ens deuen 3 mesos i per cobrar hem tengut que firmar a un notari que els interesos corren per es nostro compte i a més no mos ho pagarán fins a final de juriol, si es que ho pagan.Per altre banda aquest any ja mos tornen a deure 2 mesos mes, que diuen no saber quan podrán pagar-nos. Cada credit que haig de demanar per tenir medicaments perque la gent realment malalta pugui sobreviure ,es de 40.000 €, per mes no cobrat des SOE, més interesos , les farmácies no podem més, no podem asumir aquets costs tan elevats i tan reiteradament, es perdrán llocs de feina i moltes haurém de tancar,pero sempre podreu consultar "la botica de la abuela" o es remeis de sa padrina.
Aixo,k paguin........com deu mana i si no al infern de cap.
Es veritat i tambe estic d'acord, les farmacies fa temps que colaboren amb el sistema public. Hi ha farmaceutics que no arriben ni als 1000€ al mes. Perque han d´avançar el diners?. Que no facin tantes obres innecesaries i paguin primer als proveidors.
TU SI QUE VALES....Anim. Li cantarem..Joserra Guantanamera,Guantanameeeeeeera,Joserra Guantanamera.
Estic d'acord, el que no pot esser és que els farmacèutics s'hagin de fer càrreg de la salut pública i hagin de renunciar a uns interessos per poder cobrar quan ells han de fer front als interessos que els hi ha generat l'impagament per part de l'administració. Com diu el primer comentari els apotecaris també tenen obligacions, empleats i despeses que pagar, A qualcú li agradaria fer feina i no saber fins quan podrà cobrar?
Que hi dic? Que no importa anar per res a ca's Potecari. Es remeis de sa pradina son es millors. Pes mal de queixal: "Herba de dues fulles" (estenalles) Per ses sedes: "Untar-les amb pols de Maig". Pels "catarros": Untar el pit amb greix se serp: "Catarro mal curat, tísic declarat". Deien... Per ses cremades: Aigo groga. Maldeventrades: Una levativa d'alls. Butzes remogudes: Oli de ricino. Mal d'orella: Una gota de llet de mare que alleta un infant dins l'orella per endormissar es cuc. Mal d'esquena: Coques de segó. Pels breverols: Una tallada rodona de patata a damunt. Per les nafres i buranyes: "Someretes" (aquells animalons que fan bolleta), capolades dins el murter, i llavors posar la pasta damunt les crosteres. Pels fics. Anar a una curandera. Per els espulmons fotuts: Menjar caragols crus. Si hi ha mil remeis que no de menester potecari!
I en Peret que hi diu?
Això és "el milagro Bauzá".
I la farmàcia d'en Bauzà també no deu cobrar, o deu ser una excepció?
Que no mengen els apotecaris? Que no tenen fills que van a escola? Per què no financen els medicaments els polítics amb el seu sou? Per què un particular ha d´aguantar la salut pública? O que ho facin els del totxo que guanyaren milionades amb les vaques grasses. On tenen els doblers? A Suïssa? O per què no ho fan les grans superfícies? O els hotelers? Per què sempre han de ser els mateixos? Que no ho veuen que on no n´hi ha que no n´hi cerquin? No és hora de cercar una solució? La farmàcia d´en Tutankaramon no pateix? Per què deu ser? D´on li deuen arribar els doblers? De la política?