retalls a sanitat

Salut farà “legal” el complement als metges i compensarà el que han de tornar

El Govern manté que, tècnicament, no ho podien cobrar i ho han de retornar. Però cercarà una solució perquè puguin continuar rebent el mateix i se’ls reemborsi la devolució

TW
20

La Conselleria de Salut plantejarà un mecanisme "legal" per tal que els metges puguin mantenir els complements que fins ara han cobrat de manera suposadament irregular i que, per llei, estarien obligats a retornar. La solució, que es negociarà en una mesa sectorial ja prevista per a dimarts, saria establir un nou complement de manera legal que, a més, compensaria econòmicament la devolució que els metges haurien de fer dels doblers cobrats il·legalment. D'aquesta manera, els metges mantindrien la retribució que ara perceben per aquests conceptes.

El portaveu del Govern, Rafel Bosch, defensà ahir que l'Executiu ha fet el que estava obligat a fer: complir una sentència del Tribunal Superior de Justícia de l'any 2010, que impedia abonar aquests complements (eren tres: un per a hores extra, un per insularitat i un per a metges d'atenció primària); i complir la llei, que obliga a retornar els doblers cobrats fins ara per prop de 3.000 professionals sanitaris.

Tanmateix, malgrat que "en les pròximes nòmines no es poden abonar aquests complements" i malgrat que "tècnicament" n'és necessària la devolució, el portaveu volgué deixar clar que la voluntat política del Govern és mantenir uns complements que considera "justos", tot i que són fruit d'un acord que no complia els requisits legals, i compensar-ne la devolució.

Per això, anuncià que en la reunió de la setmana que ve amb els representants sindicals de la Sanitat se cercarà una solució que doni cobertura legal a aquests complements i que compensi la devolució dels que s'han cobrat des de 2010, quan es va dictar la sentència que els impedia pagar.

Bosch, que la setmana passada anuncià que es duria el cas a la Fiscalia i apuntà possibles delictes de prevaricació i malversació de l'exconseller de Salut Vicenç Thomàs (PSIB), no va saber dir ahir si ja s'havia fet efectiva la denúncia. Insistí, però, que Thomàs abonà els complements sabent que no ho podia fer i que ocultà la sentència que els impedia a la seva successora, Carmen Castro. També negà que el Govern del PPconegués des d'abans la resolució que impedia el pagament dels complements, tot i que actuals alts càrrecs el cobraren. Recalcà que tan bon punt s'ha tingut coneixement de la sentència s'ha actuat. A més, defensà que l'Executiu actual no hauria incorregut en cap delicte, malgrat mantenir el pagament d'aquests complements durant un any.

El conseller assegurà que divendres de la setmana passada, quan anuncià que la llei obliga que els metges hagin de retornar els doblers cobrats, no tenia intenció de crear un "neguit" en el col·lectiu mèdic, sinó d'explicar quina era la situació. Advertí que ha estat durant la setmana que han sortit vies de possibles solucions per complir la llei sense que els metges perdin aquestes retribucions.

Notícies relacionades

El responsable volgué llançar missatges de complicitat cap al col·lectiu mèdic, molt irritat després de la seva intervenció en el Consell de Govern del passat divendres. Assegurà que els metges no tenen responsabilitat en tot el que ha passat i mostrà el seu "total suport" personal i de govern als professionals sanitaris.

Els metges, però, esperen d'ell una "rectificació". "Encara no ha demanat disculpes als metges per haver-nos tractat com a delinqüents", afirmà ahir el president del Sindicat Mèdic de les Illes Balears (Simebal), Isidro Torres. "Tot aquest trull l'ha muntat el Govern, que ho arreglin perquè, si no, l'1 de juliol començarem una vaga indefinida", apuntà el representant sindical, qui considera que no hi havia res il·legal en el cobrament dels complements.

En aquest context, ahir, i com cada divendres des que es van conèixer les mesures del Pla d'equilibri, el personal sanitari es manifestà a les portes dels centres sanitaris contra les retallades. Precisament, ahir els sindicats CSI-F, USAE, UGT, CCOO i STEI-i denunciaren "l'obstrucció a la informació sindical" que es registra a l'hospital de Son Espases "en les darreres setmanes", després que des de la gerència "s'hagi bloquejat informació sindical als treballadors sobre les concentracions per les retallades en aquest centre".

Sectors enfrontats

Mentrestant, el diputat del grup parlamentari socialista Antoni Diéguez afirmà ahir que "hi ha dos sectors enfrontats en el conflicte dels complements salarials dels metges: d'una banda, el de la consellera Castro i, de l'altra, el de Bauzá i Gómez". Segons el socialista, "Castro està a favor dels professionals sanitaris i vol resoldre aquesta situació, mentre que el sector de Bauzá no fa res més que posar benzina per encendre la situació amb els metges i anar en contra de l'oposició".

El diputat defensà que els complements abonats als professionals estan avalats per una instrucció de nòmines de l'IB-Salut, que és d'aplicació directa i que s'estableix a l'inici de cada legislatura. Segons Diéguez, el que ha de fer el Govern és "anul·lar aquesta instrucció si considera que són injustos aquests complements".

D'altra banda, va defensar que l'acord dels complements salarials a què arribaren el PSIB i el Sindicat Mèdic el 2008, tot i la sentència del 2010 que l'anul·la, manté el contingut com a vàlid, però no la forma. L'oposició assegurà que ha demanat a l'Executiu tota la documentació per estudiar l'expedient administratiu i en tot cas prendre les accions legals que siguin necessàries. Diéguez també apuntà que al president Bauzá "ja no li queda amb qui barallar-se i que té tots els col·lectius en contra".