TW
5

El Sindicat Mèdic de les Illes (Simebal) exigí ahir el cap de la consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, que també és la presidenta de l'IB-Salut. Concretament, el sindicat reclamà la dimissió "dels directius de l'IB-Salut" perquè tenen un paper menor i qui "realment mana en sanitat és un economista".

El president de Simebal, Isidro Torres, assegurà que "no podem parlar de quan començarà la vaga perquè serà tot l'estiu", i afegí que "esperam que abans ens cridin per negociar".

Durant la roda de premsa oferida ahir per valorar la suspensió de l'acord que Govern i Simebal havien signat el 2008 sobre els complements salarials, Torres també demanà que el portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, es retracti de les declaracions fetes divendres passat durant la conferència de premsa posterior al Consell de Goverm. "Bosch va posar en dubte la professió, dient que hem estat quatre anys cobrant il·legalment", recordà Torres.

El president assegurà que no pensen retornar ni un euro del que ells s'han guanyat treballant i els instà que "ens embarguin i que ens portin als 3.000 metges a la presó i a veure com s'ho fa el senyor Bosch amb el bisturí", reflexionà. Torres afegí que "el que fa el Govern és un intent de xantatge: porten les Balears i els seus facultatius a salaris del Magreb". També frivolitzà dient que "surt més a compte anar a netejar cases, perquè l'hora extra la pagaran a 12 euros a partir d'ara i hem hagut d'estudiar de mitjana 11 anys per a això".

Per part seva, el vicepresident de Simebal, Miguel Lázaro, indicà que "en una primera fase es vol proletaritzar els metges, després fer un ER sanitari i, finalment, privatitzar la sanitat".

Els metges de Son Espases

Els caps de servei i coordinadors de Son Espases van fer pública una carta ahir a través de la qual demanen al Govern que "es respectin els acords que van ser presos el 2008", en relació al pagament dels complements salarials que a partir de juny no se'ls pagaran. Els metges mostraren "rebuig a les mesures retroactives que suposa la devolució de determinades quantitats i el nostre suport incondicional als professionals que se'n veurien afectats". A la carta, recordaren que "aquests professionals cobraren una retribució per un temps treballat pel sistema de salut i per l'atenció als ciutadans. De cap de les maneres no era un complement que es cobrava sense una contraprestació laboral".

Així mateix, els facultatius volgueren precisar que "en cap moment la retribució per hora de guàrdia, cobrada a partir del 2008, no era superior a les tarifes que aplicaven en altres comunitats; de fet, era inferior a la majoria. Del que es tractava era d'adequar-les: el preu per hora abans de l'ajust del 2008 era de 18 euros i 9 euros l'hora; això ha passat a 23,60 euros i 11,80 euros l'hora de guàrdia de presència física i localitzada, respectivament (retribució bruta).