TW
51

El Consell de Govern veu indicis de malversació i prevaricació en la gestió del socialista Vicenç Thomàs al capdavant de la Conselleria de Salut durant la legislatura passada (2007/2011).

El portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, anuncià ahir que remetrà la documentació a Fiscalia Anticorrupció, ja que ha detectat greus anomalies en el pagament al personal facultatiu sanitari.

Bosch explicà que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, de 23 de març del 2010, declara nul l'acord al qual havien arribat l'IB-Salut i el sindicat Cemsatse a principis de maig del 2008 i que suposava un augment important en els complements salarials (guàrdies, complement per exercir a Menorca, Eivissa o Formentera...) dels facultatius.

Els metges es veuran així obligats a retornar tota una sèrie de complements salarials cobrats des de maig del 2008. Salut encara no ha pogut avaluar les quantitats que hauran de retornar els metges, però pot arribar a ser molt important -més de 20.000 euros en alguns casos. El nombre de facultatius afectats és també molt elevat. Així, per exemple, la totalitat dels metges que fan feina a Menorca, Eivissa i Formentera hauran de retornar els doblers que cobren per fer feina en aquestes illes. Rafel Bosch confirmà en la roda de premsa posterior al Consell de Govern que els metges no cobraran aquests complements anul·lats pel Superior en la pròxima nòmina de juny. Explicà que s'hauran de mantenir reunions amb els sindicats per pactar la manera més adient perquè els metges tornin els doblers cobrats de manera irregular.

Tots els sindicats estan indignats amb el Govern. Cemsatse, tradicionalment proper al Partit Popular, anuncià ahir mateix que la setmana que ve es mantindran diferents reunions i assemblees, alhora que anuncia la segura convocatòria d'una vaga.

La sentència del Superior confirma la del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma el 2009. L'acord del 2008 entre l'IB-Salut i el sindicat Cemsatse serví perquè acabassin les jornades de vaga dels metges i suposà un important augment dels complements salarials.

Els sindicats CCOO i CSI-CSIF varen recórrer l'acord, ja que denunciaren que s'havia produït de manera bilateral entre un dels sindicats -Cemsatse- i l'IB-Salut i no a la Mesa Sectorial de Sanitat. La sentència del Superior, en aquest sentit, declara que "tot preacord i acord al qual s'hagi arribat al marge de la mesa de negociació vulnera el dret fonamental a la llibertat sindical".

Castro no en fou informada

Bosch explicà ahir que l'actual consellera de Salut, Carmen Castro, no fou informada per l'anterior responsable, Vicenç Thomàs, de la sentència que declarava nul l'acord i per tant obligava que es deixassin de pagar els complements salarials pactats. Indicà que els serveis jurídics del Govern havien detectat indicis de prevaricació i malversació i que enviarien la documentació a Fiscalia.

Reaccions

Vicenç Thomàs, ara portaveu adjunt del PSIB al Parlament i exconseller de Salut (2007-11), va afirmar que les acusacions de malversació i prevaricació són "una cortina de fum per tapar la seva incapacitat de gestió i les ombres de dubte sobre els negocis del president Bauzá".

Thomàs va qualificar de cinisme polític les afirmacions de Bosch i l'instà a acudir a Fiscalia i demandar també als actuals responsables de l'IB-Salut per què "han continuat aplicat la mateixa retribució".

Isidro Torres, president de Cemsatse, fou molt dur amb el Govern i anuncià la convocatòria imminent d'una vaga. "És una bogeria. És escandalós. Ens reunirem la setmana que ve i és ben segur que es convocarà una vaga. Enguany, l'IB Salut, tal com havia fet l'anterior Executiu, va fer una resolució de nòmines per continuar pagant els metges", explicà.

D'altra banda, Aurelio Martínez, secretari general de la Federació de Serveis Públics d'UGT, va demanar la dimissió immediata de la consellera Castro. "Es coneixia la sentència. La consellera ha de dimitir, no pot al·legar ignorància", assegurà.