Una de les moltes protestes dels treballadors de l’hospital en contra de les retallades. | Joan Sitges - Arxiu

TW
6

Les Urgències de l'Hospital de Manacor no tenen sala de raigs X des de fa deu mesos. L'aparell deixà de funcionar el mes d'agost passat i encara no s'ha solucionat la incidència. Fonts del centre manacorí explicaren ahir que "se n'estan derivant els pacients i que el que ha passat és que, tal com estan les coses, tot s'ha alentit". Tanmateix, allò cert és que fa gairebé un any que les urgències que arriben a l'hospital han de ser ateses a sales de raigs X normals, amb el perill que això representa per al malalt. El delegat d'UGT al centre, Jordi París, explicà que "les urgències s'atenen a sales convencionals i això suposa que pacients sense mobilitat a causa d'un accident, per exemple, són atesos en una sala que no està convenientment preparada per garantir-ne la seguretat".

Les sales a què fan referència els treballadors, pel seu espai i per la col·locació dels tubs, no estan preparades per atendre persones que necessiten radiografies amb una correcta mobilització. És per això que els professionals alertaren ahir que, en casos de fractures cervicals, vertebrals o de medul·la, una incorrecta immobilització "pot provocar una paraplegia o una tetraplegia en el pacient accidentat."

Notícies relacionades

Segons París, "ens diuen que fan feina per solucionar el problema de la sala, però ja fa deu mesos que no podem oferir un bon servei". Afegí: "Sabem que hi ha una partida pressupostada per solucionar el problema, però només fa un mes que s'hi han posat a fer feina". En repetides ocasions, els professionals havien demanat a la gerència del centre que solucionàs el problema, si bé els posaven excuses.

El personal sanitari denuncià que durant aquests mesos les radiografies que es fan a les sales de raigs X programats suposen una sobrecàrrega de feina per a quest servei, que es veu obligat a atendre la seva feina i la que els deriven d'Urgències.

Les Urgències de Manacor ja han estat en el punt de mira en els darrers temps per l'ambient de tensió que s'hi ha instal·lat. El passat 31 de gener els dos caps de servei d'Urgències, Pere Serra i Joan Bennaser, presentaren la dimissió en ser informats que a partir de l'1 de febrer disposarien de cinc metges menys per fer les guàrdies. Les casserolades al centre en contra de les retallades hi començaren a ser habituals. Tot i que finalment Serra i Bennaser es reincorporaren a la seva responsabilitat, la dimissió frustrada generà la primera crisi dins la Conselleria de Salut de Carmen Castro.