En el gràfic superior, s'hi poden veure el total de persones matriculades per tots els nivells excepte l'E (llenguatge administratiu), que no hi ha estat comptat. Des del 2009 fins al 2011, la xifra de persones interessades a millorar la seva titulació de català s'incrementà de manera considerable. Si el 2011 es varen fer dues convocatòries d'alguns nivells, enguany només se n'ha fet una i per això hi ha menys inscrits, segons el gerent del Cofuc (Consorci pel foment de la llengua catalana), Antoni Vera.
El gerent es mostrà en desacord de parlar d'una davallada del 76% d'inscrits perquè "només es poden comparar els inscrits al juliol del 2011 amb els del maig de 2012, perquè el 2011 la gent que va suspendre es va poder apuntar de nou per tornar a fer l'examen". Si fem cas del gerent i només comparam juliol (2011) i maig (2012), la baixada és igualment prou important: un 57,5%menys d'inscrits. Amb tot, Vera anuncià que "el 2013 tornarem a fer-ne dues convocatòries: per gener-febrer i per maig-juny".
Novetats en les proves
Enguany, la principal modificació de les proves de català, tot i que l'examinand no ho ha apreciat, és que el Cofuc serà a partir d'ara l'ens encarregat de coordinar-les i avaluar-les. Això suposa que una empresa pública es responsabilitzarà dels exàmens i, per tant, els certificats estaran en mans de personal laboral.
Un dels canvis que sí que hauran notat els examinands és que les proves no se centralitzen a la UIB, com ocorria abans, sinó que ara es realitzen en diferents instituts de les Illes.
38 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tens raó, "mallorquín", de moment som dins Espanya, que és una monarquia bananera. Potser un dia canviarà (el fet ser a dins, Espanya no té remei).
Si comentam, puntuam i llegim els escrits redactats en espanyol, els estam donant implícitament la raó. És possible que jo sigui un ignorant, tal i com ha afirmat un comentari, però ni jo ni el meu Poble hem tengut mai els mitjans que té la llengua espanyola per al seu desenvolupament i coneixement... amb els doblers de tots.
P.D.: Aquests beneitets que deis que el mallorquí es diferent al català, per favor, callau un poc que no puc aturar d'enriure'm de voltros, de veure com cada dia feis el ridícul... No n'hi ha cap que diu que escriu en baleà que escrigui igual. El català és un idioma estandard perquè tots el que parlam un dialecte procedent d'aquest idioma ens poguem entendre. Com pensau fer per unir tots el dialectes del mallorquí? Tothom anirà per lliure i escriurà com vol? Sempre quedau en evidència. Sou uns catalanofòbics. Si teniu ràbia als catalans idò anau a Catalunya a fer renou i deixau als bons mallorquins en pau. Au, us receto valerianes per la vostra ràbia, potser us posau més tranquils i veis les coses d'una altra manera i sou més feliços.
Si ja són vagos per estudiar un idioma, com volen presentar-se a unes oposicions? A més, no podran accedir a totes les places ofertes ja què algunes serà requisit tenir el nivell de català doncs moltes de les places oferides són d'atenció al públic. Però bé, a la llarga als no catalanofòbics això ens afavorirà de cara a unes próximes oposicions, tendren més punts, podrem accedir a totes les places, no tendrem cap problema amb la nostra conciència. Es trist veure aquesta minoria de fatxes renegats infeliços, xenòfobs, vagos... Al·lots, deixau-los lladrar, qualque dia superaran els seus problemes personals i psicològics i deixaràn de ficar-se amb el català. Feis bonda!
Així es demostra que aquest invent d´es català a Mallorca era una IMPOSICIÓ pero poder accedir a s´ administració. Si no fos així, no hagués baixat aquesta animalada es tant per cent de inscrits. Però s, entremat catalaniste encara pega ses darreras coetjadas. Es clar, quan sa menjadora esteia baixa, tot anava bé. Ara s´ha de fer renou per cridar s´atenció i pot ser qualque ànima en pena vos doni quatre eurets per seguir subsistint. Feis pena, catalanistes, pena i oi !! Arruis de ses baleàs !!
Ohhhhhhhhhh ja no podrán tenir el viatge de cada any a N.Y. Amb la pasta de tots....
Entiendo ahora que no hay una subvención, el cabreo de tanto filólogo. Es que acostumbrarse a lo bueno es malo! Y ahora que? A pasar fam...
Los retrógrados que dicen que no quieren leer lo que decimos, que no se engañen, que lo lee su subconsciente si es que lo tienen, aunque a muchos de ellos lo que les pasa es que los pobres niegan la evidencia, es un problema de trastorno patológico de la especie catalufa que está en vias de extinción.
Toni, eso que comentas de la profe catalina se llama monopoliolingüistico, que se ha venido haciendo desde hace 30 años, pero eso sólo es la punta del iceberg de todo el mamoneo lingüistico que ha existido. Luego le dices a esa profe que de 2 horas más lectivas en su insti y te dirá que hay muchos recortes.
Trob que no es tracta de ses dificultats que es tenguin per expressar-se en castellà com de sa humiliació que suposa veure's en s'obligació d'expressar-se en una llengua forastera (es castellà) a casa, encara que aquesta llengua forastera es domini perfectament