TW
1

L'excomptable d'UM i exresponsable de l'àrea econòmica de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur) Álvaro Llompart ha ratificat davant la jutgessa d'instrucció del cas Voltor que l'exconseller de Turisme Francesc Buils li va ordenar obrir un compte a Banif que generàs interessos en negre per a ell i per al partit, una operació per a la qual ha denunciat que va ser "utilitzat" i després de la qual, ha asseverat, Buils "es va posar en una cadena que el va dur a dimitir com a conseller".

Així ho ha posat de manifest en una de les dues declaracions que ha prestat aquest dilluns davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 10, Carmen Abrines, en la que ha apuntat que per a l'obertura presumptivament irregular del compte es va parlar d'uns interessos d'entre el 4 i el 6 per cent mentre que "a nivell B" es van pactar unes comissions del 0,5 per cent per a UM i de "bones contraprestacions" per a Buils.

L'imputat, defensat per l'advocat Fernando Mateas, s'ha ratificat d'aquesta forma en la compareixença que va efectuar a dependències de la Fiscalia, on va arribar a manifestar que la mecànica de fer dipòsits de fons públics als bancs "ve motivada perquè aquests, a canvi dels esmentats dipòsits, oferien contraprestacions als dirigents d'UM".

Tal com ha recordat, en un primer moment es van produir negociacions amb Banesto que va dur a terme Buils a través de l'exalt càrrec de la Conselleria Margarita Sotomayor, la parella sentimental de la qual "era un director de l'esmentat banc", tot i que posteriorment va ser presentada una proposta "millor" amb Banif. Per concretar-la, es va organitzar un dinar en el qual van assistir l'expresident d'UM Miquel Àngel Flaquer, un comercial de Madrid, l'assessor de Banif Carlos Otero i Llompart.

Notícies relacionades

Una vegada realitzades dues transferències per 1,2 milions d'euros, ha explicat, va reparar que el compte no estava produint interessos i quan l'hi ho va transmetre a Flaquer, aquest li va respondre que "arreglàs aquest 'marró' com fos". És més, posteriorment va saber que l'obertura del compte era irregular ja que Banif era una entitat privada a la qual no podien transferir-se fons públics, la qual cosa únicament podria realitzar-se amb els bancs inclosos a l'acord marc adoptat per la Comunitat Autònoma.

"Buils i Oliver semblaven de partits distints"

Llompart ha assenyalat en qualsevol cas que quan van pactar els interessos amb Banif, des d'aquesta entitat els van dir que això era "una cosa usual i que jugaven a tot".

En ser preguntat sobre si el llavors gerent de l'Inestur, Antoni Oliver, estava al corrent de tot això, l'encausat ha respost que sí, "però més aviat el senyor Oliver gairebé es va oposar a l'obertura del compte". "Oliver i Buils era com si fossin de partits diferents, tot el que li interessava a un no li interessava a l'altre, i al revés", ha explicat.

D'altra banda, Llompart ha estat interrogat en el marc de la peça número 5 del cas Voltor, que investiga la tramitació per la que va ser adjudicada la instal·lació de càmeres a les platges de Mallorca després dels atemptats que ETA va perpetrar el 2009 a Palmanova, duta a terme pel responsable informàtic de l'Inestur, Carlos Martínez, malgrat estar contractat a aquesta empresa pública.