Cristòfol Soler, Antònia Payeres, Pere Fiol, Cati Serra, Antònia Coll i Damià Quetgles, Catalina Ferrà, Bernat Fiol i Magdalena Carbonell. | Antoni Pol

TW
29

“Mai no havia vist uns plantejaments i una manera de pensar i d’actuar tan, tan, tan a la dreta”, afirmà ahir l’expresident Cristòfol Soler en referència a les polítiques que du a terme l’Executiu de José Ramón  Bauzá. Soler féu aquestes manifestacions després de rebre el premi Pau Casesnoves, que li va lliurar l’Obra Cultural d’Inca i que dedicà a Antoni Pastor i “als molts de regidors del PP que ho passen malament”, al·ludint al fet que es veuen obligats a votar contra la llengua pròpia.

En un discurs (dit, no pas llegit) propi d’un president, Soler va lamentar que el Govern remogui el consens assolit en matèria de llengua i qüestionà que això es faci precisament ara. Va recordar que “tots els països han tret i superat els moments difícils (en referència a la crisi) ajuntant la societat, amb ganes d’anar endavant”. “Ara cal prioritzar els elements d’unió, necessitam les mans i les idees de tots per treure-ho. No és moment de dividir i enfrontar la gent. S’intenta obrir un avenc entre tots”, manifestà. “Veure que en comptes de trobar solucions a la crisi es fixen en la llengua... Què voleu que us digui. Quedes esparverat, decebut”, manifestà.
Referint-se al procés de normalització lingüística, digué que, de vegades, li sembla que es desperta d’un “malson”. “La llengua no és un problema”, recalcà, i va convidar els qui l’escoltaven a “parlar, comprometre’s i mantenir-se en la defensa de la llengua i la identitat”.

Explicà que dijous assistí a la trobada que el PP d’Inca mantingué amb Bauzá i que li va exposar les seves idees. Li admeté que l’Estatut de 2007 potser comporta abaixar “uns mil·límetres” la legislació que afecta l’estatus de l’idioma, però li criticà que, ara, el text de 1986 es converteixi en “una llei d’usos” de les llengües oficials, desproveïda del seu esperit. Tot i esperar “que els temps canviïn”, l’expresident es va mostrar escèptic sobre una hipotètica rectificació: “Hi ha un encaparrotament molt gros”, digué.

Notícies relacionades

Cal ressaltar, així mateix, el compromís de Soler amb l’Obra Cultural. “Estic a disposició de l’OCB en els moments difícils, com els ara, en què alguns la insulten i la intenten dimonitzar”, advertí.

Premis de Maig

La intervenció de Soler va ser una de les més celebrades de les que se sentiren ahir al centre Bit d’Inca, amb motiu del lliurament dels Premis de Maig. La resta de guardonats foren l’entitat ecologista Gadma (premi Pere Joan Llabrés), la revista Sa Plaça (premi Miquel Duran i Saurina), l’expresidenta de l’OCB d’Inca Catalina Ferrà (premi Berenguer d’Anoia) i mossèn Pere Fiol  (rector de Muro, la persona que va llegir el sermó de la missa de la festa de l’Estendard, dia 31 de desembre).

La menció especial va ser per al Moviment per la Llengua. La nota musical la posà el cantautor valencià Pau Alabajos, que interpretà temes del seu darrer disc.  La cerimònia, a la qual no va assistir cap regidor de l’equip de govern d’Inca però sí el batle de Pollença (del PP), es convertí en una reivindicació de la identitat, la cultura  i la llengua de les Illes.