TW
79

"L'única reacció que com a president del Govern i com a president del Partit Popular esperava, i sobretot com a demòcrata, era la de condemna unànime dels actes violents, de condemna rotunda als qui pretenen condicionar l'acció democràtica amb comportaments feixistes i totalitaris". Amb aquestes paraules es referí ahir José Ramón Bauzá als actes ocorreguts aquesta setmana a Manacor, Inca i sa Pobla, on centenars de manifestants l'han escridassat i han intentat ferir-lo -sense aconseguir-ho- en l'arribada a les reunions de les juntes locals del partit.

El cap de l'Executiu assegurà sentir-se "decebut" de veure "l'equidistància amb la qual alguns han passat per sobre d'aquest assumpte, intentant justificar allò que és injustificable", en clara al·lusió als partits de l'oposició: PSOE i PSM-IV-EXM, encara que sense anomenar-los. "No es pot ser en dos llocs alhora, no es pot pretendre tenir els beneficis de la democràcia de dia i els vespres ser còmplice dels violents", sentencià.

Bauzá va fer aquestes declaracions en un acte del PP de Palma al qual assistiren uns 700 simpatitzants populars i que serví d'assaig del proper congrés del partit, que es durà a terme els propers 1 i 2 de juny. En el seu discurs, el president no parlà ni de retallades, ni de sanitat, ni d'atur. Ni una referència, ni una paraula. En canvi, lloà la fortalesa del partit i parlà molt de "llibertat". Instà els seus a "no fer ni una passa enrere en la feina que duim a terme per la llibertat" i deixà ben clar que el PP "no renunciarà a continuar complint amb els seus compromisos", en referència a les manifestacions ciutadanes en contra de la seva política.

El president ho té clar: el Partit Popular "no permetrà que una minoria marqui el futur de la nostra comunitat per damunt de la voluntat de la majoria" i tornà a al·ludir al suport de "la majoria silenciosa" que li atorgaren les urnes ara farà un any.

Llengua i aplaudiments

I coincidint amb l'aniversari del seu mandat, Bauzá féu un breu repàs del primer any de legislatura, en què carregà contra l'herència del Pacte. Tanmateix, en l'assumpte que posà més èmfasi i que fou més aplaudit pels assistents va ser en els canvis empresos en política lingüística. Es mostrà orgullós de ser el primer president de la democràcia que permetrà la lliure elecció de llengua en l'ensenyament. "Sí a la llibertat, no a la imposició", exclamà el llogater del Consolat, qui sentencià: "S'ha acabat la immersió". Tothom l'aplaudí amb força.

El cap de l'Executiu subratllà que el seu objectiu és que la tria sigui possible en totes les etapes, un projecte que es durà a terme "en disposar dels recursos econòmics suficients". Igual d'orgullós es mostrà quan es referí a la modificació de la Llei de funció pública perquè el català deixi de ser un requisit i passi a ser un mèrit per accedir a l'Administració.

Això no obstant, en l'inici del discurs, Bauzá destacà que el PP és un partit "de centre integrador, reformista i liberal", al qual "ningú no pot donar lliçons d'estimar la seva terra". I advertí: "No permeteu que ningú us doni lliçons d'aquest suposat regionalisme que presumptament hem abandonat. Som on sempre hem estat".

A deu dies d'un congrés, Bauzá volgué transmetre el missatge d'un partit "fort, cohesionat i que suma". A l'acte d'ahir s'hi pogueren veure moltes primeres vares de la Part Forana, que volgueren donar suport al seu líder. El president de la Junta Territorial de Palma i delegat del Govern, José María Rodríguez, demanà el vot per a Bauzá en el seu discurs.

Absències

No passaren per alt algunes absències, com la del batle de Manacor i diputat Antoni Pastor. Ni hi eren el conseller d'Educació i executor de l'aplaudida elecció de llengua, Rafel Bosch, ni l'encara secretari general, Miquel Ramis. Tampoc no hi assistí la consellera insular Catalina Cirer.