TW
39

Antoni Pastor, batle de Manacor, surt en defensa del català. El diputat del PP reclama a José Ramón Bauzá, president del Govern i del seu partit, "llibertat de vot" al Parlament en el debat de la modificació de la Llei de funció pública, que relega el català de l'Administració.

 

Pastor, que ja ha mostrat en altres ocasions el desacord amb la política lingüística de l'Executiu, considera que qüestions com la llengua "són tan importants que han d'estar per damunt de les ideologies". En una carta enviada a Bauzá en la qual li reclama llibertat de vot, apunta que s'ha trencat el consens entorn de la llengua i insta el president a retirar la modificació de la llei.

El diputat del PP, qui recorda les fites assolides en màteria de recuperació de la llengua i la cultura, assegurà que passam per una de les situacions "més complicades de la democràcia" en què es necessiten grans consensos en matèria econòmica, social i sanitària. Davant això, i respecte del català, el grup popular no fa sinó generar "un debat entorn d'una temàtica sense promoure els intruments necessaris per mantenir una línia positiva de consens".

Pel batle de Manacor, la proposta que presenta el PP a la Cambra autonòmica "no és madura", ja que "no contribueix a governar per a tots; no contribueix a les prioritats del moment, trenca el consens del passat i no suma en la defensa del que ens defineix com a comunitat cultural". Davant això, assenyala que ell continuarà "sent fidel a la nostra naturalesa cultural i a la nostra parla", demanant-se si hi pot "haver principi més noble". És en aquest sentit que el batle, representant de l'ala més regionalista dels populars, reclama la llibertat de vot.

Llibertat de consciència

La petició podria considerar-se, així, com un vot personal per raons de "consciència". No és la primera vegada que diputats d'un partit mostren disconformitat amb el posicionament marcat pel seu propi grup parlamentari, esgrimint raons de moralitat personal sobre temes polèmics. És el cas de debats com l'avortament i l'eutanàsia. I fou el cas, per exemple, de Pere Rotger, president del Parlament, que al 2003 mostrà rebuig a la guerra de l'Iraq. Aquesta posició, la del llavors batle d'Inca i president del PP a Mallorca, també generà disconformitats dins el partit.

Amb tot, Pastor espera que la seva actitud, i el seu possible vot negatiu a la modificació de la norma, pugui fer obrir un espai de "reflexió" dins el PP que "aturi el procediment" d'una modificació aprovada per la formació i que "que de ben segur els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenteres li agaïrien".

El Govern no varia

Sigui com vulgui, el Govern sembla que no farà anques enrere i la modificació de la Llei de funció pública, que preveu que el català deixi de ser requisit per accedir a l'Administració, tirarà endavant.

Carlos Delgado, conseller de Turisme i representant de l'ala més espanyolista del PP, atacà dijous Pastor, reclamant-li que, si no es troba a gust dins el partit, "que se'n vagi". "No tornem bojos. Aquí qui esta trastocat és el senyor Pastor. Si no li agrada, que vagi-se'n del partit, que segurament li farà un gran favor, i deixi de molestar", afirmà l'exbatle de Calvià.

Lluny de corregir Delgado, Rafel Bosch, portaveu del Govern, advertí divendres d'una possible sanció en cas que Pastor voti en contra de la modificació. "El president, l'Executiu i el grup que li dóna suport estan aplicant mesures que són del programa electoral", indicà el conseller, qui recalcà que, si el de Manacor hi vota en contra, "haurà d'atenir-se a les conseqüències". Bosch no especificà quines serien. Amb tot, la decisió la té ara Bauzá. Si permet la llibertat de vot, Pastor podria desmarcar-se al Parlament de la política lingüística de l'Executiu i escenificaria una divisió al PP.