Pastor, que ja ha mostrat en altres ocasions el desacord amb la política lingüística de l'Executiu, considera que qüestions com la llengua "són tan importants que han d'estar per damunt de les ideologies". En una carta enviada a Bauzá en la qual li reclama llibertat de vot, apunta que s'ha trencat el consens entorn de la llengua i insta el president a retirar la modificació de la llei.
El diputat del PP, qui recorda les fites assolides en màteria de recuperació de la llengua i la cultura, assegurà que passam per una de les situacions "més complicades de la democràcia" en què es necessiten grans consensos en matèria econòmica, social i sanitària. Davant això, i respecte del català, el grup popular no fa sinó generar "un debat entorn d'una temàtica sense promoure els intruments necessaris per mantenir una línia positiva de consens".
Pel batle de Manacor, la proposta que presenta el PP a la Cambra autonòmica "no és madura", ja que "no contribueix a governar per a tots; no contribueix a les prioritats del moment, trenca el consens del passat i no suma en la defensa del que ens defineix com a comunitat cultural". Davant això, assenyala que ell continuarà "sent fidel a la nostra naturalesa cultural i a la nostra parla", demanant-se si hi pot "haver principi més noble". És en aquest sentit que el batle, representant de l'ala més regionalista dels populars, reclama la llibertat de vot.
Llibertat de consciència
La petició podria considerar-se, així, com un vot personal per raons de "consciència". No és la primera vegada que diputats d'un partit mostren disconformitat amb el posicionament marcat pel seu propi grup parlamentari, esgrimint raons de moralitat personal sobre temes polèmics. És el cas de debats com l'avortament i l'eutanàsia. I fou el cas, per exemple, de Pere Rotger, president del Parlament, que al 2003 mostrà rebuig a la guerra de l'Iraq. Aquesta posició, la del llavors batle d'Inca i president del PP a Mallorca, també generà disconformitats dins el partit.
Amb tot, Pastor espera que la seva actitud, i el seu possible vot negatiu a la modificació de la norma, pugui fer obrir un espai de "reflexió" dins el PP que "aturi el procediment" d'una modificació aprovada per la formació i que "que de ben segur els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenteres li agaïrien".
El Govern no varia
Sigui com vulgui, el Govern sembla que no farà anques enrere i la modificació de la Llei de funció pública, que preveu que el català deixi de ser requisit per accedir a l'Administració, tirarà endavant.
Carlos Delgado, conseller de Turisme i representant de l'ala més espanyolista del PP, atacà dijous Pastor, reclamant-li que, si no es troba a gust dins el partit, "que se'n vagi". "No tornem bojos. Aquí qui esta trastocat és el senyor Pastor. Si no li agrada, que vagi-se'n del partit, que segurament li farà un gran favor, i deixi de molestar", afirmà l'exbatle de Calvià.
Lluny de corregir Delgado, Rafel Bosch, portaveu del Govern, advertí divendres d'una possible sanció en cas que Pastor voti en contra de la modificació. "El president, l'Executiu i el grup que li dóna suport estan aplicant mesures que són del programa electoral", indicà el conseller, qui recalcà que, si el de Manacor hi vota en contra, "haurà d'atenir-se a les conseqüències". Bosch no especificà quines serien. Amb tot, la decisió la té ara Bauzá. Si permet la llibertat de vot, Pastor podria desmarcar-se al Parlament de la política lingüística de l'Executiu i escenificaria una divisió al PP.
39 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
¿Qué tiempo le queda al Sr.Pastor para seguir siendo Alcalde de Manacor?. La dorección del PP sabe que fue uno de los peones (puede que pieza) del convicto, confeso y sentenciado Sr. Matas. La propuesta lingüística del Sr. Pastor no es otra cosa que los últimos estertores de su vida política
Què ets d'infantil i demagog "anticatalufo"... Au, ves a veure Clan TV una estoneta
Perquè dieu espanyolistes quan en realitat son castellanistes?
Qui demana permís cerca una excusa per justificar la seva votació: m'han dit que no, per tant no puc votar en favor del català. És el voler quedar bé de sempre dels mallorquins que tenen por. Aneu a saber si l'enfrontament entre Delgado i Pastor no és més que pur teatre per donar imatge de pluralitat en el pp. Tanmateix no es pot ser del pp i defensar la llengua catalana i no es pot defensar la llengua catalana i ser del pp. Ara podrerm afegir-hi, no es pot ser del pp i defensar Es Trenc i no es pot defensar Es Trenc i ser del pp. Van a fer mal, atacant els nostres dos signes d'identitat nacional: la llengua i la terra.
Els escrits en espanyol són una provocació als catalanaoparlants, per demostrar que la llengua espanyola pot estar present en qualsevol àmbit. Un escrit en català en determinats diaris espanyols seria suprimit immediatament. No ens humiliem contestant i ni tant sols llegint els comentaris escrits en espanyol. Si no editen en català és perquè no els interessa, havent-hi com hi ha traductors automàtics. Aneu a saber qui hi ha darrere d'aquests hispanoescrits: potser ens duríem una sorpresa.
Per anticatalufos És lo que jo dic, si un madrileny té dret a que l'entenguin quan conversa en madrileny a Mallorca, perquè jo no he de tenir dret a que m'entenguin quan convers en mallorquí a Madrid. Me neguen sa llibertat de que jo conversi així com vulgui a Madrid. Certament pens que també tens dret a conversar en xinès, per exemple, es problema no és quina llengua conversis, és quina llengua tens obligació d'entendre, i aquí s'unica llengua imposada amb caràcter general a tota sa població és es castellà (que es teus pares i padridns deven anomenar "foraster", si és que és vera que eren mallorquins), i es meu problema serà que quan jo conversi sa variant mallorquina des català (que es teus pares i padrins, com jo mateix faig, devien anomenar mallorquí) un funcionari inepte pugui dir-me que no m'entèn i vulgui obligar-me a xerrar una llengua que no és ni sa meva ni sa pròpia de Mallorca
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el castellà no és útil ni necessari.
No tenim cap obligació de valorar, contestar o llegir els comentaris en espanyol.
He nacido en mallorca de padre mallorquin ,abuelos mallorquines me siento tan mallorquin como el que mas , en mallorca hay dos lenguas oficiales y yo opto por el castellano eso no significa ser menos mallorquin que cualquiera , por mi trabajo de funcionario me exigieron el catalan y me lo saque pero me niego a hablarlo porque para mucha gente la libertad es quitarnos a los demas la libertad de hablar lo que nos de la gana...
Joan Mari t'ha fallat el teclat no s'habilita escrit el con darrera el teu nom