Les protestes en contra de la rebaixa del català, impulsada pel PP, continuen a pas valent. Ahir fou el torn d'un cicle de lectures literàries a Can Alcover, en el qual participaren una quarantena de ciutadans entre les 19 hores de divendres i la mateixa hora de dissabte. Foren, doncs, 24 hores seguides de lectura, que no s'interromperen ni de matinada i en les quals se sentiren els clàssics de la llengua catalana, però també alguns autors universals.
De fet, es pogueren escoltar autors com Homer i la seva Odissea, a més de Les geòrgiques de Virgili. Tanmateix, també s'hi recità Costa i Llobera, Joan Mascaró, Anselm Turmeda, Baltasar Porcel, Josep Melià, Francesc de Borja Moll, mossèn Antoni Maria Alcover, entre d'altres.
L'escriptor inquer i diputat del PSIB Lluís Maicas, per exemple, optà per llegir l'Elogi de la paraula. I les paraules de Joan Maragall entroncaren amb els versos inicials que recità Jaume Mateu, president de l'OCB, en encetar les 24 hores: "Al començament existia la paraula / i la paraula estava amb Déu / i la paraula era Déu".
Llàgrimes vessades
S'anaven lligant idees, en aquestes lectures, i fins i tot n'hi hagué qui s'emocionaren fins al punt de vessar llàgrimes. "Ha estat molt emotiu", explicava Carles Amengual, un pic conclòs el cicle, "perquè cadascú ha decidit què volia llegir, amb els seus motius i sensacions".
En tot cas, el leit motiv del marató literari només era un: la defensa de la llengua catalana. "Allò que no pot ser és que vinguin funcionaris de fora a imposar-nos la seva llengua. Ja són 300 anys de decrets contra la nostra cultura.... 300 anys, ja n'hi ha prou!", advertia un indignat Amengual. I tornant a l'Elogi de la paraula, assumí que "n'hi ha que ens volen limitar la paraula". Justament per això, per reivindicar la paraula expressada en català, els maratons literaris tindran continuïtat durant els següents 7 caps de setmana.
De fet, la cita del proper divendres i dissabte és a la sala capitular del monestir de la Real. Com no podia ser d'una altra manera en un indret com la Real, la veu de Ramon Llull hi serà més present que mai.
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Es triste conocer la realidad ... eh Antony...
"el observador" l'observador (no és tant complicat es CATALA) I tu que ets el fantasma des fòrums de dBalears! Per tot l'amolles i encara esper que en diguis alguna de condreta............... Venga que tu potsssssssss!!!!!!!!
Veo que no hay ningún interés por este asunto, porque evidentemente a nadie le interesa, por mucho que unos cuantos no duerman pensando en lo contrario.
Per en Campos Tot s'hi va llegir tal com ho hagués fet mossèn Alcover, en registre literari o standard, allò que pertocava en tal registre, i en registre col·loquial allò que corresponia fer en registre col·loquial, tal com s'ha fet sempre a Mallorca.
I ses rondalles com es llegiren? Com pertoca o "normalitzades al barceloní"?
És un acte estrictament mallorquí i m'agradaria que ses altres illes també hi fossen presents. Ni davant s'adversitat més pregona ses illes deixen d'anar cada una pes seu vent!
Tens tota sa raó 2on per avall, "no l'hi arribam ni ha ses soles de ses sabates" t'has quedat??????????? Però és que tu ni tant sols t'acostes a ses nostres!!!!!!!!!!!!!
Qualcú ha rebut un correu amb la foto d´un llibre pudent?. Els gonelles ara es dediquen a bombardejar el correu de la gent amb aquesta "reliquia". Un dia que tengui temps escriuré sobre qui era el seu autor i quines eren les seves pretensións.
Amics de s'IEC recitant n'Alcover?. No teniu empena de Deu, lletgiu en Fabra tot lo que volgueu, però deixau en Mossen tranquil, primer li vareu enflocar sa senyera a Manacor i ara l'empleau per ses vostres pretensions catalanistes. Ell ho va veure clar i li va costar ben car però no va consentir que trepitjassin sa nostra llengo, no con voltros. No li arribau ni a sa sola de ses sebates
En total foren 46 lectors que feren 58 lectures