El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, explicà a aquest diari que han estat "convidats arran de diferents contactes amb autoritats" d'aquest país. Bosch assegurà que "hem tardat més d'un mes a tancar el viatge, però les oportunitats surten quan surten". Abans d'agafar l'avió en direcció a Zuric, apuntà que "volem incorporar iniciatives noves, volem fer un decret de plurilingüisme en la línia dels millors i transposarem el que puguem tenint en compte les nostres possibilitats i la legislació que tenim", aclarí. Sobre el perquè d'anar a Suïssa, a part de perquè en sorgí l'oportunitat, el conseller indicà que, "tot i que algunes idees no són transportables aquí, és un país amb una llarguíssima tradició plurilingüe i amb un bon model de convivència".
A més de Bauzá i Bosch, viatjaran amb ells els seus assessors, la qual cosa suposa que fins al país alpí s'hi ha desplaçat una comitiva de vuit persones en total. Acompanyant el president, hi anirà el seu cap de Gabinet, Javier Fons; el responsable de l'Oficina de Coordinació de Presidència, Martí Juaneda, i el secretari de Protocol i Relacions Públiques, Albert Candela. Per part del conseller, hi anirà la seva cap de Gabinet, Aina Rodríguez. A banda d'un càmera de vídeo i d'un fotògraf.
Les crítiques de sindicats i oposició foren unànimes per aquest viatge. El sindicat CCOO es mostrà "indignat, perquè justament van a Suïssa, que és un dels països que es beneficia directament de la crisi europea per una banda i que, per l'altra, destina més del 8% del PIB a Educació (aquí no arribà ni al 2,6% el 2011)".
La portaveu de la comissió executiva del PSIB-PSOE, Pilar Costa, fou igualment crítica: "Ens sembla un viatge fora de lloc amb l'excusa d'estudiar el model". I afegí que el que caldria és que "escoltin més la comunitat educativa d'aquí i que no defugin els problemes i parteixin a fora".
La portaveu adjunta al Parlament de PSM-iV-ExM, Fina Santiago, opinà que "ens estranya que vagin a un país que no és de la Comunitat Europea. Els demanarem quin profit n'han tret, de la visita, i què ha costat". Santiago comentà que "a veure si expliquen al conseller què fan a Suïssa quan un consell escolar no dóna suport a una proposta del Govern o com tracten les llengües oficials als cantons".
Des de l'STEI-i, el secretari general, Biel Caldentey, féu saber que "no crec que sigui necessari fer un viatge a Suïssa. Aquest país és una confederació i cada cantó té la seva sobirania, i ja ens agradaria que passàs a les Balears".
35 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Vos fixareu si d'anada cap a Suissa anaven amb maletins plens i els tornaren buits? Tal vegada varen aprofitar el viatge per fer altres coses. Aquest Peperros no saben qui son, a qui representen i el més perillos no saben on van.
Millor que hagués anat a Madrid a reclamar els doblers que ens neguen.
EREPUBLIK: -Catalans/es Valencians/es, Illencs/es us convido a unir-vos a un nou Simulador Politico-Militar i Econòmic que està a la Xarxa i que és completament gratuït! Necessitem tots els Catalans/valencians/Illencs que vulguin divertir-se amb nosaltres en aquest joc amb l'objectiu principal d'aconseguir el nostre reconeixement com a Estat propi! Us passo l'enllaç per entrar-hi: http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal
A veure si surten mes noticies com aquesta i de pitjors a tots els medis d'INFORMACIO de les ILLES BALEARS, perque realment sa gent en general no sap de lo IMPORTANT que es tenir representacio Nacional/NACIONALISTA de ses ILLES a nes Congres dels Diputats o MILLOR encara a nes GOVERN....................... Que ja han passat 33 anys de "la pepa" i encara no hem tengut nassos de tenir-hi ningu pels nostres propis medis............................... EL SEU MODEL NO ES COMPATIBLE AMB EL NOSTRE I PUNT JA ES BEN HORA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tant de bo Espanya fos com Suïssa. Si fos així, la nostra llengua (la catalana) estaria totalment normalitzada. Per començar les llengües oficials de Suïssa són totes les que existeixen a l'Estat. En canvi a Espanya l'única oficial a tot l'estat és el castellà :(
No hi ha res més diferent que Suïssa i Espanya i la manera com una i altra gestionen la seva diversitat lingüística i la seva riquesa material. Aquesta és la realitat d'Espanya amb l'exemple de Catalunya, que és molt semblant al de les Iles Balears. Algú expert hauria de copiar l'esquema d'aquest enllaç i fer l'estudi aplicat a les Illes Balears: http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/04/el_que_costa_ser_catala._el_preu_de_ser_espanyol._83948.php
@gabi, si copiam la sobirania suïssa, automàticament, tenim tots els drets per a la nostra llengua. Ni més ni manco. Res a veure amb l'Espanya posfranquista, que ha donat per bo, via psoE i pp, un model basat en la promoció de la desigualtat.
Crec que haurien d'haver triat un altre país. A Suïsa precisament no els diran el que ells volien sentir. O això esper.
S'ha de ser friqui per fer viatges com aquest!!
i.... per conèixer un model plurilingüe s'ha d'anar amb tota la corte de comparses? es vergonyòs. !!!