Així ho ha assegurat avui el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, per a qui l'apujada del cost per als estudiants de l'ensenyament superior és ineludible donada la situació de crisi.
"Els plans de Bolonya han encarit els títols" i aquest augment del cost "ho ha assumit l'administració" fins que el deteriorament de les finances públiques obliga a "prendre mesures extraordinàries que a cap governant no li agrada prendre", ha explicat el conseller després de la reunió del Consell de Govern, del qual és portaveu.
Bosch ha assenyalat que actualment els universitaris paguen amb les seves matrícules entorn del 15% del cost de les seves carreres i amb l'increment previst abonaran uns 150 euros mensuals per curs, la qual cosa equival al cost per infant a les guarderies.
Quant a la possibilitat de suprimir algunes de les titulacions que ofereix la Universitat de les Illes Balears (UIB), el conseller ha assegurat que és una qüestió que no s'ha plantejat encara.
"A finals de l'any que ve hem de fer una avaluació de la implantació del sistema Bolonya", i serà llavors quan s'avaluarà si hi ha estudis prescindibles per l'escassetat de demanda, ha indicat.
Quant a la decisió del Ministeri d'Educació d'incrementar les proporcions d'alumnes per aula, ha comentat que és una de les mesures d'ajust que "a cap conseller" no li agrada prendre però que respon a les circumstàncies "extraordinàries, temporals i econòmiques" que ha d'afrontar el Govern.
Ha explicat que, de fet, en alguns centres de les Balears ja se superaven les proporcions establertes per al conjunt d'Espanya, mentre que en d'altres les xifres d'alumnes per aula estan molt per sota de la mitjana, pel que l'actualització de la norma permet regularitzar algunes situacions.
Elecció de llengua
D'altra banda, també dins de l'àmbit educatiu, Bosch ha eludit aclarir si la introducció el pròxim curs de la llibertat d'elecció de llengua en l'ensenyament de la "lectoescritura" implicarà la contractació de més professors.
"Serà la primera vegada en la història que un pare o mare explicitarà si vol que la llengua d'iniciació sigui el castellà o el català", per la qual cosa l'assignació de professors dependrà de si es desdoblen aules per atendre separadament als alumnes segons la llengua elegida, alguna cosa que només es decidirà quan es formalitzin les matrícules.
"No tenc cap informació prèvia", ha recalcat davant de les preguntes dels periodistes.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si no pugessiu els preus no hauríeu de dir que donarreu tantes beques, Universitat gratuïta!!! Ja la pagam amb els nostres importos