Els treballadors en actiu seguiran pagant el 40% de les receptes si guanyen menys de 22.000 euros, però veuran elevada la seva aportació fins al 50% si superen aquesta quantitat i fins al 60% si passen dels 100.000 euros.
Sobre el copagament de fàrmacs, del qual només se salvaran els qui cobrin una pensió no contributiva o estiguin a l'atur i no rebin cap prestació, la consellera afirmà que és una mesura "molt valenta, molt necessària i molt justa". Concretament, sobre els desocupats sense prestacions valorà que "serà més just" perquè abans pagaven un 40% dels medicaments que se'ls receptaven.
Castro es congratulà que "no es vulgui aplicar el copagament sanitari a les Illes" i afegí que la nova cartera bàsica de serveis unificada que proposa Madrid garanteix que "es mantindran els serveis i les prestacions que ara s'ofereixen". Castro, que es mostrà conforme i valorà com a "molt justes" les mesures anunciades per la ministra, assegurà que la política d'austeritat que s'està realitzant des de ja fa mesos ha permès estalviar "70 milions d'euros". Segons la consellera, aquests doblers formen part dels 7.000 milions que la ministra pretén estalviar amb retallades a totes les autonomies.
Des de la Conselleria insistiren que l'objectiu d'aquesta reforma és garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i apuntaren que l'assistència continuarà sent "gratuïta, protegint els més desfavorits i aportant més aquells que tinguin rendes superiors". Així matei, detallaren que "els serveis de prevenció, diagnòstic, tractament, rehabilitació i transport sanitari urgent continuaran sent gratuïts".
Adéu al turisme sanitari
La reforma del sistema sanitari preveu acabar amb el turisme sanitari que ha format part de la realitat de l'Estat durant anys. Castro defensà el fet que, a partir d'ara, els ciutadans estrangers que visitin l'Estat hauran de pagar pels serveis sanitaris, de manera que "s'adapta la normativa espanyola a la comunitària", fet que "suposarà un estalvi de 1.000 milions d'euros anuals en l'àmbit estatal, segons es constata en l'informe de 2011 del Tribunal de Comptes".
Sobre aquest tema, recordà que, fins ara, hi havia estrangers que tenien "més drets que els espanyols, ja que feien un ús gratuït de la sanitat únicament empadronant-se en un municipi" i, una vegada estaven curats, retornar al seu país d'origen, fet que suposava una assistència "molt costosa". Castro incidí que una de les mesures que afectarà més el sistema sanitari balear és precisament la d'acabar amb el turisme sanitari i es mostrà satisfeta perquè "tindran els mateixos drets" en matèria sanitària que tenen els espanyols a l'estranger.
El Govern defensa la mesura
La portaveu del grup parlamentari popular, Mabel Cabrera, apuntà també que el finançament de la sanitat pública és avui dia el problema més greu que afronten les comunitats i defensà la necessitat de cercar fórmules per "mantenir-lo costi el que costi".
El vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, considerà que el copagament farmacèutic s'emmarca dins d'un paquet de mesures "necessàries perquè el sistema sigui viable i sostenible". Per aconseguir aquest objectiu, "cal un ús més racional de la despesa farmacèutica, encara que això suposa un esforç", sentencià el titular d'Economia. Això no obstant, Aguiló tornà a descartar el copagament sanitari, "perquè, encara que té avantatges i desavantatges, els darrers són més grans".
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mentre tenguem ppsoE al govern es donarà per bo tot allò que Madrid mana i NO es farà res per tenir el concert econòmic que acabi amb l'espoli fiscal que empobreix dia a dia aquestes illes. Diguem NO: