retalls a sanitat

El PSIB i el PP balear divergeixen en la fórmula per retallar el dèficit sanitari

El portaveu del partit socialista al Consell de Mallorca, Jaume Garau, assegura que la mesura afectarà molta gent de manera greu

El portaveu socialista al Consell, al centre de la imatge, ha titllat aquesta política de neoliberal. | R.L.

TW
1

El portaveu del PSIB al Consell de Mallorca, Jaume Garau, ha considerat que el copagament farmacèutic en funció de la renda és una "injustícia que afectarà molta de gent". Així, segons la seva opinió, el Govern "no està adoptant les millors solucions per a la política del país".

Així, en una roda de premsa en la qual ha valorat els acomiadaments de l'Hipòdrom de Son Pardo, Garau ha assegurat que "s'està adoptant una política que obeeix a un model neoliberal i, per tant, el més fàcil és retallar aquelles despeses que tens controlades, ja siguin salaris de funcionaris, pensions o despeses farmacèutiques i no veure la part dels ingressos".

En aquest sentit, el portaveu socialista a la institució insular ha assenyalat que "és el mateix de sempre" i que, malgrat que l'estat "passa per una situació delicada i crítica, fa sis mesos la situació econòmica era similar amb la pressió dels mercats".

Així mateix, ha ressenyat les paraules del president del PSOE a nivell federal i president en funcions de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, qui va assegurar que hi ha "38.000 milions d'euros d'exempció fiscal als pressuposts que no es toquen, així com que tampoc no es toquen altres formes d'ingressos com els fraus fiscals".

Per això, ha insistit que el copagament, que suposarà que els pensionistes passin a pagar el 10 per cent dels fàrmacs mentre que els treballadors actius, paguin la meitat del preu dels medicaments en lloc del 40 per cent actual, serà "una injustícia per a molta gent".

Un exemple gràfic

Garau ha apuntat que "si es retalles el 10 per cent d'una recepta a un senyor que per la seva situació ha de prendre 10 o 12 medicaments, i té una pensió estricta i sense res més, comparant-ho amb una altra persona que té rendes, pla de pensions i que sols ha de prendre una medicina, per a aquesta última persona això no suposarà res, però per a molts pensionistes amb pensions baixes i que siguin consumidors de moltes medicines, treure'ls 50, 60 o 70 euros al mes és molt".

Notícies relacionades

Així, ha assenyalat que si es mira des de "la perspectiva" del discurs del Govern, que assegura que "les pensions i la despesa sanitària no es tocarà", el fet és "una cosa escandalosa".

En aquest sentit ha explicat que "encara que a partir del quart mes t'ho retornin, a causa de la cultura d'aquest país i la tipologia de persones i pensions que hi ha, hi haurà molta gent molt afectada".

Mabel Cabrer, del PP, a favor de la proposta

La portaveu del grup parlamentari popular, Mabel Cabrer, ha assegurat que el finançament de la sanitat pública és avui en dia el problema més greu que afrontin les comunitats autònomes i hagi defensat la necessitat de buscar fórmules per "mantenir tant sí com no" aquest servei.

Cabrer s'ha referit d'aquesta manera a la reunió que mantenen avui les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat per acordar com estalviar 7.000 milions d'euros al Sistema Nacional de Salut (SNS) i que debatrà la possibilitat d'instaurar una nova forma de copagament farmacèutic en funció de la renda de cada ciutadà.

"La realitat és que el finançament de la sanitat és avui en dia el greu problema de les comunitats", ha assegurat Cabrer en una roda de premsa en la qual ha dit que "cal mantenir tant sí com no" el servei sanitari públic a tots els ciutadans.

Cabrer s'ha referit també al cèntim sanitari, el gravamen de 4,8 cèntims d'euro per litre de combustible que s'aplicarà a les Balears a partir de l'1 de maig i ha assenyalat que les Illes han estat "de les últimes comunitats autònomes" a aplicar-ho i ho han fet per a "sostenir el sistema i garantir el servei públic de sanitat".