TW
14

El Govern de José Ramón Bauzá "entén" que Madrid incompleixi l'Estatut d'Autonomia i no hagi previst en els pressuposts de l'Estat de 2012 cap partida per a inversions estatutàries a Balears. L'Executiu ho considera una "suspensió temporal" que es justifica per la "situació límit" de l'Estat. Però, a la vegada, manté que intentarà negociar amb l'Executiu central per defensar aquestes inversions, que haurien d'arribar als 400 milions anuals, i, només com a "darrer pas", no descarta acudir als tribunals.

"El Govern es planteja defensar les inversions estatutàries, però pot entendre que se'n faci una suspensió temporal", afirmà el portaveu Rafel Bosch sobre aquesta aportació a què obliga l'Estatut. De fet, l'Executiu ja no va preveure ingressos de l'Estat per inversions estatutàries en els pressuposts autonòmics de 2012.

Bosch deixà clar que l'Executiu no acceptaria una suspensió definitiva d'aquestes inversions perquè això suposaria modificar l'Estatut. I recalcà que s'estan "plantejant totes les actuacions de negociació per veure si podem arribar a acords temporalment". Però, a la vegada, advertí que l'Estat es troba en una "situació límit" i o posa ordre o s'arrisca a ser rescatat. I, per això, entendria una "suspensió temporal".

Respecte de la rebaixa de la resta d'inversions de l'Estat en un 30% a Balears, Bosch apuntà que al Govern li agradaria que arribassin més doblers estatals, però també comprèn que la situació econòmica no ho permet i que, per l'elevat dèficit públic, s'hagin d'aplicar ajustos superiors als prevists fins i tot en competències delegades a les comunitats, com Sanitat i Educació. En qualsevol cas, deixà clar que el Govern no estimularà els diputats del PP balear al Congrés a presentar esmenes al projecte de pressuposts de l'Estat per corregir aquesta situació i millorar la dotació de l'Arxipèlag. "Hem de col·laborar amb l'Estat per sortir d'una situació de dificultat", apuntà el popular.

Així mateix, el portaveu confirmà que treballen per intentar que els efectes de la pujada de taxes aeroportuàries siguin "mínims" sobre una comunitat turística com les Balears, però no aclarí com ho farà. I defensà que, per incrementar el control sobre possibles fraus en temps de crisi, es demani en endavant el certificat d'empadronament i no el DNI com fins ara per poder rebre el descompte aeri de resident.

Pla d'ajust autonòmic

Per altra banda, el Govern anuncià ahir que a finals de mes donarà a conèixer el pla d'ajust per estalviar 350 milions i complir l'objectiu del dèficit. De moment, només es coneix l'increment d'imposts, que dimarts valida el Parlament, i s'espera a les reunions que els ministres d'Educació i de Sanitat mantindran dilluns i dimecres, respectivament, amb els consellers autonòmics per conèixer com afectaran les retallades de 10.000 milions a tot l'Estat previstes en aquestes dues àrees.

Bosch apuntà ahir que, en principi, les mesures anunciades per Madrid van "en la línia" de les ja previstes a Balears, i cità com a exemple l'increment d'hores lectives dels docents que ha proposat el Govern per afavorir un estalvi evitant una baixada de sous (la qual cosa farà que es redueixi la contractació d'interins), que ara també planteja el Ministeri d'Educació. Per tant, afegí, les noves mesures no suposaran un "esforç addicional" al pla d'ajust autonòmic. "Pot variar, però molt poc", reconegué. En l'àmbit de Sanitat, Bosch afirmà que la consellera, Carmen Castro, no ha anunciat dins el Govern la "privatització" de cap centre sanitari. El portaveu avançà a més que la retallada de 350 milions no farà que el Govern modifiqui formalment el pressupost autonòmic aprovat.