L'enquesta demanava als ciutadans si votarien demà una formació nacionalista. La majoria, un 64%, contestà que no ho faria en cap cas. La resta, un 36%, respongué que sí. Un 16% votaria nacionalista com a primera opció i un 20% ho faria com a segona opció si, pel que fos, decidís no votar el partit que té com a primera opció.
El percentatge que estaria disposat a votar nacionalista (36%) és molt superior al pes de les formacions nacionalistes en les eleccions (un 21% dels vots en les locals, un 19% en les autonòmiques, un 11% en les europees, un 7% en les generals de mitjana). En canvi, el 16% que votaria nacionalista com a primera opció és gairebé la mitjana de vots que obtenen els nacionalistes en les diferents eleccions (un 15% de mitjana) i és molt similar al pes d'aquestes formacions als comicis autonòmics (un 19%).
Això vol dir, per tant, que els partits nacionalistes o regionalistes atreuen la meitat dels votants que potencialment podrien arrossegar. Per IBES, el fraccionament de l'aspectre o els dèficits en la capacitat de representació dels partits podrien explicar que aquestes forces no canalitzassin tots els potencials votants.
Actualment, la gran majoria dels que es decanten per formacions nacionalistes o regionalistes aposten per PSM-IV-ExM. Si el 36% dels ciutadans podria votar nacionalista, el 21% dels electors optaria per la coalició que lidera Biel Barceló (un 11% en primera opció i un 10% en segona); el 5% optaria per la Lliga (només un 2% ho faria com a primera opció); el 4% podria votar Convergència (just un 1% com a primera opció); i el 4% per Esquerra (tot i que només un 1% com a primera opció).
Comparant els percentatges de votants en primera opció amb els resultats de les darreres autonòmiques, s'aprecien canvis. PSM-IV-E, que sumà un 8,6% dels suports, ara milloraria fins a l'11%. Però el seu creixement seria a costa de la resta de forces nacionalistes o regionalistes. La Lliga perdria un punt (passa del 2,9% al 2%), i Convergència, dos (passa del 2,8% a l'1%), mentre que Esquerra es manté (de l'1,3% a l'1%). Segons IBES, la major presència institucional (és l'única força nacionalista al Parlament) i la seva oposició contundent a la política lingüística del Govern del PP podrien explicar el creixement de PSM-IV-ExM.
26 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo no em crec les enquestes de l'empresa d'un psicòleg militar marit d'una diputada del Pp. No me les crec senyos...
Sí però per fer-ho ha de ser una opció "golosa" La divisió actual fa que molta gent no vegi clar el projecte. Hi ha espai per dues opcions: una de centre dreta i una d'esquerres... La resta és perdre el temps. Unitat ja !
Anem a tractar la informació per tal de valorar realment quin potencial de vot té l'anticastellanisme en aquesta comunitat autònoma: Per fer-ho, posaré el primer exemple que he trobat al google cercant % intenció de vot CiU (partit majoritari a l'estat dels espanyols del que els mitjans entenen per "nacionalisme"). M'ha sortit un article sobre els resultats obtinguts pel CEO (Centre d'Estudis d'Opinió) d'un mes abans del 20N, on hi sortia que la intenció de vot per CiU era del 22,6%. CiU va guanyar les eleccions a la circumscripció que estudiava aquell estudi. He anat a cercar la font de l'estudi fet per l'IBES i no he trobat més que un enllaç a aquest article de dbalears: res de mostra, res sobre el tractament de la informació, res d'error... Si aquest article ens diu que un 36% podria votar "nacionalista" (PPSOE sí que són nacionalistes, i supremacistes!), ens està dient que els que defensen aquesta terra del colonialisme podrien guanyar les eleccions per golejada. Després, si cercam més, podrem veure tot d'enquestes cuinades (que fan previsions de resultats electorals més enllà de la simple intenció de vot manifestada pels enquestats) que indiquen possibles suports de menys d'un 40% i després es tornen en majories absolutes. Repetesc, no he pogut veure dades objectives de l'estudi més enllà d'açò que es diu aquí de la intenció de vot, i n'hi ha que han guanyat les eleccions amb intencions de vot de menys (força menys) d'un 30%.
A que espera l'esquerra nacionalista per ajuntar-se i crear un nou subjecte (amb el nom que vulguin). A que espera el centre dreta regionalista a juntar-se i plantar cara de bon de veres al PP. La ciutadania ha parlat ara toca que els polítics estiguin a l'altura ! Prou dispersió inútil del vot...Sí a la unitat !!!!
@mallorquí i coincidents amb ell: idò tens per triar. Si no votau pel nostre interès, és perquè no voleu.
Jo tambe som nacionalista i pens exactement com en mallorquí Jo vaig votar en Melia pare a ses primeras eleccions i es CAP de poc temps era es portaveu des govern a Madrid I lo primer que han de fer es nacionalistas nosotros es dur sa nostra bandera a ses manifestacions ni estelades ni cuatribarrada
Quan es nacionalisme defensi Mallorca i no la seva catalanització, en parlarem. De moment, no pens votar cap partit nacionalista.
Hem de sumar vot regionalista a vot autonomista a vot nacionalista no espanyol a vot independentista. Només així farem el caramull necessari per rompre la inèrcia que fa que el poder a les Illes Balears sempre estigui ocupat per la mateixa força nacionalista espanyola: ppsoE, que no serveix els interessos que ens toquen de prop.
No ho sembla però no anam tant malament, aquesta mateixa pregunta fa 30 anys no hauria donat més d'un 5 o un 6%, i tenguent en compte els canvis demogràfics, significa que entre els mallorquins el nacionalisma a crescut molt, i que entre els nous vinguts hi ha adeptes. Fora son.
Això ni ho somiïs...ja ens ha bastat aguantar 4 anys la incompetència, no ens volgueu més mal...sigueu democràtics, no totalitaris i deixau que els qui hem votat al PP ens faci sortir d'aquesta situació- Català mai requisit, com a molt, mèrit!!!