La UIB mostra la seva "disconformitat" amb la política lingüística del Govern Bauzá. | Miquel Àngel Canals - Arxiu.

TW
15

La Universitat de les Illes Balears mostra la seva "disconformitat" amb la política lingüística del Govern Bauzá. En un breu manifest, signat per la rectora, Montserrat Casas, la institució acadèmica reiterà ahir el "compromís" amb la llengua pròpia i expressà "suport" a les campanyes a favor del català.

La UIB assegura en l'escrit que, "com a institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana d'acord amb l'Estatut d'Autonomia, manifesta la seva preocupació i la seva disconformitat arran de les darreres actuacions del Govern de les Illes Balears en matèria lingüística i, de manera especial, amb l'aprovació del projecte de llei de modificació de la Llei de la funció pública".

En aquest sentit, la institució recorda que, "d'acord amb l'Estatut d'Autonomia esmentat i la Llei de normalització lingüística, els poders públics han d'adoptar les mesures necessàries per fer efectius la promoció, el coneixement i l'ús normal de la llengua catalana". El rectorat reitera, finalment, "el seu compromís amb la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i el seu suport a les campanyes ciutadanes que, des del respecte, promoguin la defensa de la nostra llengua". Així, la institució expressa respecte per les iniciatives duites a terme en defensa del català a tots els pobles de l'Illa.

Compromís amb la llengua

No és la primera vegada que la UIB està disconforme amb la gestió en política lingüística duita a terme per l'Executiu. De fet, en les al·legacions presentades el mes de gener passat, reclamà "la retirada immediata" de l'avantprojecte de modificació de la Llei de funció pública. Segons les al·legacions, que el català passi de ser un requisit a ser un mèrit per accedir a l'Administració pot comportar "el retorn a èpoques passades" caracteritzades pel "buit jurídic i "la manca de protecció" de la llengua pròpia.

Notícies relacionades

La institució ja valorà llavors que allò que el Govern volia presentar com una "simple reforma" per accedir a la funció pública "representa un canvi radical que incideix en la normalització lingüística". "L'avantprojecte representa el retorn a una situació d'indefensió de la llengua catalana, que es convertiria en un idioma declarat oficial però en la pràctica mancat de tots els mecanismes legals i sociològics que garanteixen la normalitat de les llengües oficials". En aquest sentit, ja considerà que "suprimir els mecanismes legals de protecció del català en les condicions actuals significa condemnar-lo a l'estatus d'idioma prescindible per a qualsevol administració, i això obre les portes a la seva definitiva residualització o, fins i tot, a la seva progressiva eradicació de la societat de les Illes Balears".

A més, les al·legacions feren referència als canvis en la toponímia. La UIB considerà que permetre la retolació oficial tant en castellà com en català està "fora de tot sentit i és propi de visions completament superades"

Suport a Bonet

Per altra banda, el departament de Filologia Catalana de la UIB féu costat la setmana passada a Jaume Bonet, en vaga de fam per la llengua des de l'1 de març. El departament de català considerà, en un comunicat , que totes les modificacions que es volen fer a la legislació lingüística "són passes enrere que fan que el català quedi relegat a àmbits cada vegada més reduïts".

Els alumnes, així mateix, mostraren el seu suport a Bonet. Els estudiants de Filologia Catalana visitaren el jubilat i van voler solidaritzar-s'hi en la defensa de la llengua pròpia.