El conseller d'Educació ha manifestat que l'escola no és lloc per a fer mítings. | P. BOTA

TW
12

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ha assegurat avui que la "gran majoria" de la comunitat educativa no ha participat a les recents manifestacions estudiantils de protesta contra les retallades a l'àmbit de l'ensenyament.

El diputat del grup parlamentari del PSM-IV-ExM i Més per Menorca Antoni Alorda li ha preguntat al conseller en el ple del Parlament la seva opinió sobre "la major manifestació estudiantil del segle", amb milers d'estudiants al carrer, com ha descrit la protesta de dimecres passat a Palma.

Bosch ha respost que "la gran majoria de pares, mares, alumnes, directors, professors i membres d'entitats patronals i sindicals no eren presents a la manifestació d'uns 2.000 alumnes".

El conseller ha dit respectar "profundament" la protesta i ha manifestat que li agradaria que ningú no hagués de mostrar "neguit" per les mesures que adopta el Govern.

"D'una comunitat educativa de més de 160.000 alumnes, amb més de 400 centres i milers de famílies, hi ha un bon grapat de gent que no es manifesta i que veu que les mesures que posam en marxa són les que s'han de fer efectives", ha declarat Bosch.

El conseller ha agraït els directors i professors que mantinguessin els centres en funcionament quan "determinades organitzacions havien promogut el tancament d'instituts de secundària" i ha defensat

Alorda li ha demanat al conseller que no minimitzi les protestes i les escolti perquè el problema dels estudiants "no és la llibertat d'expressió, són les retallades".

Davant una pregunta de la diputada popular Aina Aguiló sobre els "actes minoritaris polítics" celebrats en una desena de centres i convocats com a "reivindicatius", el conseller Bosch ha advertit que l'activitat en els centres educatius s'ha de limitar a transmetre valors, donar els coneixements d'un currículum i respectar els drets de tots.

Bosch ha recordat que l'esbarjo "forma part del temps lectiu" i ha criticat que en diversos centres s'hagi arribat a celebrar algun "pseudomíting" en els descansos durant la jornada escolar.

Ha admès que donar el currículum inclou fomentar l'esperit crític de l'alumne però ha advertit que l'esbarjo "no és el lloc on promoure o insinuar determinades actuacions cap a un partit polític".

"En un centre educatiu, en període lectiu, s'han de dur a terme les activitats pròpies del centre, en altres casos s'ha fet alguna cosa molt similar a un míting, però afortunadament és una actuació minoritària que s'arribarà a esbrinar perquè la immensa majoria ho fa bé", ha clos Bosch.

En una altra pregunta, la socialista Cristina Rita ha recordat la denúncia de la Federació d'Associacions de Pares, segons la qual hi ha centres que estan demanant més aportacions econòmiques als progenitors per destinar-les a pagar despeses corrents com l'electricitat, petites reparacions i paper higiènic.

Bosch ha negat que els pares avancin pagaments que corresponen a la Conselleria i ha puntualitzat que únicament, en moments de dificultat, col·laboren i han avançat pagaments perquè els centres tinguin més liquiditat.

El conseller ha assegurat que, a dia d'avui, tots els centres escolars públics de les Balears tenen saldo positiu.

En resposta a acusacions de la diputada socialista Pilar Costa que hi ha centres que no poden pagar la calefacció ni el material escolar, Bosch li ha demanat que deixi de "fer maniobres orquestrals en la foscor" per "calar foc en un sistema educatiu que, donades les dificultats, està responent molt bé".