Educació vol aturar els llaços pel català als centres públics

El conseller Bosch diu que Inspecció Educativa ha detectat “un parell” d’escoles adherides a la campanya. L’autonomia de centre permet que cadascun decideixi el seu projecte lingüístic

TW
99

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats vol aturar els llaços pel català als centres educatius públics. El conseller confirmà ahir que Inspecció Educativa "està al cas" de la col·locació de llaços "en un parell de centres" i ara estan a l'espera de veure quines mesures prendran. De tota manera, afirmà que "no es preveu cap mesura repressiva".

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Bosch opinà que "els centres educatius només poden fer manifestacions amb cartells que facin referència al funcionament del centre mateix i a la gestió de l'equip directiu". També defensà que "si una persona es vol posar un llaç per mostrar la seva solidaritat amb una causa, és una decisió personal, però això és cosa de persones adultes i no d'un menor sense el coneixement dels seus pares".

Però el cert és que l'autonomia de centre permet que el Consell Escolar decideixi el projecte lingüístic propi. Això implica que si una escola opta per defensar activitats per la promoció de l'ús del català en el seu projecte lingüístic, tota acció ludicoeducativa de defensa de la llengua queda emmarcada en aquest context i, per tant, és totalment lícita.

Actualment, més de 30 centres educatius de totes les Illes estan adherits a la campanya "Enllaçats pel català", "que pretén que es faci visible el suport a la llengua catalana per aconseguir la implicació de tota la societat". La iniciativa sorgí de la Comissió de Normalització Lingüística d'un centre de Muro, que ha aconseguit que claustres educatius sencers i per unanimitat votassin a favor de l'adhesió a "Enllaçats pel català".

La iniciativa a favor de l'idioma propi pretén "donar una imatge cívica de la campanya, desvinculada de plantejaments ideològics". A més a més, cerca "aconseguir que la imatge del llaç s'identifiqui amb una causa justa, darrere de la qual hi ha una veritat incontestable". Ahir el Círculo Balear mostrà el seu desacord amb la campanya i registrà una denúncia en contra a la Conselleria.

Setmana de protestes

En un altre ordre de coses, la setmana que ve serà ben moguda en l'àmbit educatiu. La nit del 28 al 29 hi ha convocada una "ocupació" als instituts de Secundària i a la UIB. El conseller valorà que espera que tot transcorri amb "tranquil·litat per evitar que es produeixin problemes". I afegí que "el servei públic s'ha de prestar i garantir el dret a assistir lliurement a classe".

Bosch recordà que el reglament indica que tot allò que fa referència als alumnes ha d'estar en coneixement dels pares o tutors i que "el dret de vaga només està acceptat per als alumnes majors de 14 anys". Amb tot, el pròxim dimarts s'ha fet una crida a tots els alumnes perquè "ocupin" el seu institut a fi de protestar per les retallades educatives. Així mateix, dia 29 s'ha convocat una manifestació pel centre de Palma

Els directors, en contra

En aquest context, la Federació d'Associacions de Directors d'Educació Secundària de les Illes Balears mostrà ahir a través d'un comunicat el descord amb les tancades convocades per a la nit del 28 al 29 de febrer als instituts. Recordaren que "el dret de l'alumnat d'utilitzar les instal·lacions del centre (article 17 del decret121/2010) fora de l'horari lectiu té unes limitacions que requereixen l'autorització del director i la disponibilitat de personal per cobrir les incidències i precaucions necessàries". Asseguraren que no han estat consultats.