TW
2

La Federació d'Ensenyament d'UGT (FETE-UGT) sosté que un possible increment de dues hores en l'horari lectiu setmanal causarà la pèrdua de 564 llocs de treball a les Balears en cas de produir-se el pròxim curs 2012-2013, que s'unirien a les 200 jubilacions programades el 2011 en primària i secundària i que, segons els càlculs del sindicat, no es reposarien.

En l'esmentat estudi, el sindicat també afirma que el pressupost de la comunitat redueix en 30 milions la despesa en personal docent, la qual cosa unit a l'increment d'hores lectives, suposaria per a UGT una reducció del 40% de la plantilla interina. A més, el sindicat remarca en aquests càlculs que l'Executiu autonòmic no realitzarà oferta d'ocupació públic.

Es pot recordar que el conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, va rebutjar recentment en el Parlament que hi hagués retalls en les plantilles dels centres públics i va subratllar la intenció de l'Executiu autonòmic de convocar oposicions al sector el 2013.

També va remarcar el gener que augmentar a 20 les hores lectives dels professors d'Educació Secundària permetrà contractar a menys interins el pròxim curs, així com mantenir les retribucions dels docents.

Bosch va explicar que la legislació vigent estableix una forquilla d'hores lectives per als docents de Secundaria d'entre 18 i 21 hores (dins de la jornada de 35 hores dels funcionaris), per la qual cosa ha recalcat que les 20 hores que es fixaran a les illes són dins de la legalitat.

Així mateix, ha apuntat que moltes altres comunitats estan aplicant reformes en aquest mateix sentit, així com el propi Govern central, que ha ampliat la jornada dels funcionaris fins a les 37,5 hores (dos més que en l'actualitat).

A nivell general

A nivell general, el sindicat estima que si s'estén al professorat de totes les comunitats autònomes l'ampliació de dues hores a l'horari lectiu el pròxim curs escolar 2012-2013, es perdran 22.942 llocs de treball, que se sumen a les 13.589 jubilacions de 2011, les places de les quals no seran amortitzades.

Així ho indica un estudi que aquesta organització ha presentat aquest dijous, davant del "temor" que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport aprovi un Reial Decret que reguli l'augment de les hores lectives del professorat en tot l'Estat, atenent el límit de 37 hores que estableix la Llei Orgànica d'Educació (LLOÏ).

El treball resumeix l'impacte negatiu sobre l'ús d'aquest col·lectiu en les comunitats que han decidit incrementar aquests horaris en aquest curs (Les Balears, Castella-la Manxa, Madrid i Múrcia), que ascendeix a 5.056 llocs de treball.

També alerta de les conseqüències que tindrà en aquelles autonomies que implantaran aquesta mesura el curs que ve (Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Navarra i Comunitat Valenciana), que afectarà, segons els seus càlculs, a 9.666 ocupacions.

Segons ha assenyalat el secretari general de FETE-UGT, Carlos López, la competència per legislar en aquest sentit és de les comunitats autònomes, però ha advertit que hi ha la possibilitat que el Govern reguli l'horari de tot el professorat d'Espanya per decret, i així "disminueixis la tensió en cada una de les autonomies".

"És una possibilitat factible", ha afirmat López Cortiñas, perquè, segons ha advertit, "totes les setmanes" el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, "surt amb una nova iniciativa" i ha posat com a exemple el canvi del sistema de beques universitàries, el Batxillerat de tres anys o la transformació de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans.