Gómez reivindica una televisió i ràdio públiques "més properes a la població, més austeres i enfocades al gaudi dels ciutadans". | M. GARCIA

TW
10

El Govern ha garantit la "independència i la pluralitat" dels informatius d'IB3, però ha anunciat que cercarà que per a la resta d'emissions el "sector privat tingui un recorregut important" i ha afegit que el canal autonòmic ha de treballar en l'augment d'"ingressos publicitaris".

El conseller de Presidència, Antoni Gómez, ha explicat a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament, en una compareixença sol·licitada pel grup parlamentari socialista, les línies d'actuació del model audiovisual, entre les que ha ressaltat que s'ha de "calibrar l'entrada de capital privat" a IB3, encara que s'han "de garantir uns serveis informatius professionals que garanteixin l'objectivitat".

Gómez ha reivindicat que tant la televisió com la ràdio pública han de treballar per ser "més properes a la població, més austeres però dignes i enfocades al gaudi dels ciutadans" i ha agregat que els mitjans han d'"apropar-se a la realitat del carrer".

Davant les acusacions del PSIB i PSM-IniciativaVerds-Entesa i Més per Menorca de "polititzar la direcció" de l'ens, en ocupar el càrrec de director general de la televisió pública de les Illes, aquest ha contestat que s'ha limitat "a ajustar el pressupost i l'esquema de recursos humans", però que en "el referent a la contractació i continguts no ha intervingut gens".

Amb referència a l'ús del català, s'ha remès al compliment de la Llei i que llevat d'algunes excepcions, tota la programació és en aquesta llengua. Així, des de l'oposició han criticat que s'hagi eliminat el seu ús de les produccions externes i que l'argument utilitzat per Gómez que el canvi es deu a "motius econòmics" amaga una "qüestió ideològica".

Viable amb 30 milions

El Govern balear ha explicat que IB3 serà "viable" amb un pressupost de 30 milions, malgrat els 80 milions que arrosseguen de deute. No obstant això, segons l'oposició això suposarà la "desaparició de les produccions pròpies", han explicat en la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament.

El diputat del PSIB Cosme Bonet ha assenyalat, en el seu torn d'intervenció en la compareixença, que el que no era "viable" va ser el "malbaratament que es va donar en el Govern de l'expresident Jaume Matas" a la televisió autonòmica.

Per la seva part, el diputat del grup parlamentari PSM-IV-Entesa i Més per Menorca, Biel Barceló, ha ressaltat que el sector està en una "situació crítica" i que el PP "està abandonant les sèries pròpies i les iniciatives de doblatge i subtitulació".

El conseller de Presidència, Antoni Gómez, ha assenyalat que tenir dos ens públics era un "luxe insostenible" i que més enllà dels 30 milions que aporta la Comunitat Autònoma, IB3 ha de treballar en "augmentar els seus ingressos publicitaris".

D'altra banda, des de la Conselleria han recordat que els eixos bàsics en els que s'està treballant de l'esborrador de la Llei audiovisual són la simplificació dels tràmits administratius, les bonificacions per a les productores, la finestreta única i el seguiment de les línies de la Llei nacional.

Per a Gómez "el primer gran paràmetre" és donar un "impuls a les productores locals i que Balears es converteixi "en un gran plató internacional" així, encara que el sector "estigui sobredimensionat si es recolza i es fa atractiu, té molt futur".