Tanmateix, no són els únics que s'asseuran al banc ja que amb ells també seran jutjats uns altres deu inculpats, tal com consta a la sentència interlocutòria d'obertura de judici oral dictat pel titular del Jutjat d'Instrucció número 6, Miquel Florit. En total, el Ministeri Públic sol·licita 48 anys i mig de presó per als tretze acusats, sobre qui pesen presumptes delictes de suborn, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil, prevaricació, negociacions prohibides a funcionaris i a frau.
Les penes més elevades que reclama la Fiscalia, a l'escrit d'acusació del qual s'ha adherit l'Advocacia de la Comunitat Autònoma, són els 12 anys de presó que reclama per a Gálvez, 10 anys i mig per a Amengual i els quatre i mig que demana per a Gosálbez, que presumptivament van dur a terme les actuacions necessàries per aconseguir que part dels fons del consorci fos utilitzada en benefici privat.
"Un enriquiment a costa dels fons i càrrecs públics que es va desenvolupar utilitzant diferents operatives" aprofitant-se de la "falta total i absoluta" de controls administratius sobre la seva gestió, tal com postulen els fiscals Pedro Horrach i Juan Carrau. Per a això, van comptar amb la intervenció dels altres encausats -particulars amb els qui es relacionava o van contractar al marge dels procediments de contractació pública- amb qui presumptivament es van concertar a fi d'admetre'ls factures que no es corresponien amb serveis prestats.
Cobrament de comissions per l'adjudicació de contractes
A més, l'acusació pública sosté que els responsables del consorci haurien cobrat comissions per l'adjudicació dels contractes i haurien interposat societats expressament constituïdes per defraudar l'administració, obtenint de l'erari públic el reintegrament de despeses personals i ocasionant d'aquesta manera a Turisme Jove un perjudici que superaria el milió d'euros, segons les investigacions practicades dins d'aquest cas.
Altres dels imputats a qui acusa la Fiscalia són l'empresari d'Injerjes de Paguera i exregidor de Calvià, Jesús García Oeo; l'empresari Miguel Rigo; la companya sentimental d'aquest últim, María Auxiliadora Pérez; el constructor Marcos Pérez; els socis de Nàutica Aventura, Antonio Dols i Bartolomé Gayà; el constructor Antonio Tugores; el publicista Manuel Carmelo; el retolista Pau Pujante i l'hoteler francès André José Villena, qui segons les indagacions va facturar 120.000 euros al consorci diverses estades en establiments d'Alpe d'Huez (França) i Gandul (Portugal) que mai no es va arribar a realitzar.
També estan personats en el cas, com a acusació popular, el PP, que únicament acusa Gosálbez -per a qui sol·licita quatre anys i mig de presó- i el Consorci per a la Presència i Promoció de l'Alberguismo (REAJ), que demana quatre anys de presó per a Gosálbez, Amengual, Gálvez i María Auxiliadora Pérez. Les acusacions reclamen a més abundants indemnitzacions per als inculpats en favor de Turisme Jove i el REAJ.
Es pot recordar que el cas es va iniciar l'agost de 2008, després de que la Conselleria de Joventut i Esports, que en la segona legislatura de Matas estava dirigida per la consellera Rosa Puig, detectàs irregularitats en la gestió del Consorci i demanàs els Serveis Jurídics del Govern que investigassin aquestes anomalies. Després de confirmar-les, l'Executiu autonòmic va posar aquests fets en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.