El conseller d’Administracions Públiques, Simó Gornés, impulsa aquesta reforma legislativa. | ULTIMA HORA

TW
9

Les administracions de les Illes Balears podran estar fins a un any sense exigir cap nivell de català als seus aspirants a funcionaris mentre es determina quins nivells s'han d'exigir per ocupar els llocs "que tinguin com a funció principal la informació i l'atenció al públic" o per ocupar llocs on es motivi que "és imprescindible exigir el coneixement d'un determinat nivell de català".

Així ho preveu el tercer esborrany de la modificació de la Llei de funció pública, que impulsa el Govern del PP perquè el català deixi de ser necessari (passa de ser un requisit a ser un mèrit) per accedir a l'Administració. D'aquest termini d'un any, que es començarà a aplicar un pic estigui en vigor la nova llei, se n'exceptuen els llocs d'especialistes en assessorament lingüístic i aquells on "quedi clar que la seva funció principal és atendre el públic". En aquests casos, s'hauran d'exigir nivells de català C2 (per a assessors lingüístics) i B2 (per a atenció al públic).

El termini d'un any és el que es dóna a les administracions i ens del sector públic dependents de les Balears per determinar els nivells a exigir en les seves relacions de llocs de treball. Aquesta és una de les tres modificacions que ha patit l'esborrany de la reforma de la Llei de funció pública, un cop superat el tràmit d'audiència, que generà unes 12.000 al·legacions a l'avantprojecte.

El Govern ja va dir que només acceptaria aquelles al·legacions que anassin en la línia de la seva reforma. Ara, se suposa que a partir d'aquestes al·legacions, fa tres modificacions al redactat. A banda de donar un any a les administracions per no haver d'exigir nivells de català mentre defineix els nivells a exigir en determinats llocs, també modifica la Llei 6/2005, de coordinació de les policies locals de les Illes, per eximir els agents i els auxiliars de Policia dels coneixements de llengua catalana com a requisit d'accés i de provisió de places.

Però aquesta nova versió incorpora també una rectificació respecte del redactat anterior i recupera un article de la Llei de normalització lingüística que es pretenia modificar, aquell que compromet els poders públics a actuar per potenciar l'ús de la llengua catalana.

L'article 33 de la Llei de normalització diu que "els poders públics de la Comunitat Autònoma adoptaran les mesures pertinents i proveiran dels mitjans necessaris per al coneixement i ús de la llengua catalana en tots els àmbits i activitats de la vida social".

Aquest article havia estat modificat en el segon esborrany, de manera que els poders públics "adoptaran les mesures pertinents i proveiran els mitjans necessaris per al coneixement de la llengua catalana", no per a l'ús, i "facilitaran l'ús indistint de les dues llengües cooficials en tots els àmbits i activitats de la vida social". Ara, però, es retorna al redactat original.