La Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) alerta de què els alumnes "més desfavorits econòmicament", als que ja se'ls exigeixen un rendiment tindran menys possibilitats d'accés a l'educació superior si només es valora l'excel·lència a l'hora d'atorgar una beca d'estudis.
En declaracions a Europa Press, amb motiu de l'anunci aquesta setmana del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de revisar el sistema de beques actual perquè estiguin més vinculades al rendiment que al nivell de renda, la vicepresidenta d'aquest organisme i rectora de la UIB, Montserrat Casas, alerta que l'estat encara dedica a aquesta finalitat la meitat del PIB respecte a la mitjana de l'OCDE.
"Malgrat l'increment a beques d'Educació Superior entre els anys 2009 i 2011, li dedicam la meitat del percentatge del PIB que l'OCDE", assevera Casas.
Al seu judici, si de dedica un percentatge "adequat" al sistema de beques i ajuts a l'estudi en l'educació Superior perquè cap estudiant amb aptituds no hagi de deixar els seus estudis per dificultats econòmiques, "es podria premiar més l'excel·lència".
Tanmateix, lamenta que, amb els percentatges actuals, això no és així i "moltes universitats" han posat en marxa, amb la col·laboració d'entitats privades, programes d'ajuda per a estudiants amb necessitats especials. Així i tot, amb la situació econòmica actual, algunes d'aquestes iniciatives "han desaparegut".
"La situació econòmica actual ha fet desaparèixer alguns d'aquests programes, pel que les possibilitats d'accés a l'Educació Superior dels més desfavorits econòmicament, als quals ja s'exigeix un rendiment, podrien veure's molt minvades si apuntam només a l'excel·lència, mentre que aquells estudiants amb mitjans econòmics suficients podrien assolir un títol universitari encara que no tinguessin un expedient brillant", assevera.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
MAS POSIBILIDADES AL QUE MAS TIENE, MENOS AL QUE MENOS TIENE. VOLVEMOS ATRÁS A PASOS DE GIGANTE. ES INDIGNANTE, CRECE LA MAYOR DE LAS INJUSTICIAS QUE NO ES OTRA QUE LA DESIGUALDAD. ¡DIME EN QUE FAMILIA NACES Y TE DIRÉ QUE PUEDES SER! ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡QUE TRISTE, QUE IMPOTENCIA!!!!!!!!!!! Y TODO ESTO CON LA FINANCIACION DE TODOS LOS ESPAÑOLES, ESOS QUE TENDRÁN FORMACIÓN Y LOS QUE NO LA TENDRÁN PERO PAGAN IGUALMENTE. POR FAVOR, ESTO NO TIENE MAS REMEDIO QUE DAR UN VUELCO Y LO DARÁ, DE UN MODO U OTRO, LO DARÁ.
Jo crec que a la dreta no li interessa tenir una població formada. Com més tutups i curts siam, més bé ens entrarà sa pindola de sa mentida. Ja veim per aquí sa Història de Mallorca que conta certa genteta.
Jo ho tenc clar. L'UIB amb una rectora, un vicerector i els oportuns caps de departament no té el perque haver de destinar a càrrecs de l'estructura recursos docents, catedràtics ni professors titulars. Per afagitó, els departaments han d'impartir els masters sense cobrar més. Aixì pot-ser que l'estalvi sia significatiu i doni per facil·litar les matrícules gratuites. I qualsevol administratiu pot controlar que els masters no servesquin per col·locar els amiguets. Ja és hora, Rectora, d'obrir el portam i les finestres del rectorat, piscina inclosa
Tothom està obsessionat amb l'excel·lència com si creguèssin que l'èxit de l'economia d'un país depengués d'un Gates o un Jobs i que crei una empresa revolucionària com Apple o Microsoft. Es una visió molt típica del neoliberalisme que creu més en els miracles que en l'economia real. Està molt bé que es donin recursos als "triomfadors", però que passa amb la resta, amb 90% restant de la població que no és "exel·lent". Amb això no es pensa i després es formen societats completament desequilibrades com la nordamericana, on es concentra les millors universitats i a la vegada els majors índex de fracàs escolar.
Lo que hauria de fer és deixar-se d'universitats espanyoles, i espabil·lar un poc amb sa d'aquí, que els anys llum que mos duen d'avantatge de Barcelona, Madrid i altres bandes de s'estat espanyol fan beneit!