TW
16

La polèmica està servida. Sindicats i Govern no quallen aquesta legislatura i en són una prova els retrets que es fan mútuament. El secretari general d'UGT a Balears, Lorenzo Bravo, tornà a manifestar ahir descontentament amb el president balear i la seva manera de fer, i arribà a qualificar-lo de "feixista". Tanmateix, Bravo rectificà de seguida i assegurà que es referia a un comentari "feixista" que féu el cap de l'Executiu durant el ple del Parlament de dimarts.

En concret, Bauzá criticà la política de subvencions del Govern d'Antich i que els agents socials "només posin la mà i gastin".
El setembre passat, Bravo ja obrí un front dialèctic amb el PP en qualificar de "porcs" els membres del Govern per criminalitzar els alliberats sindicals. El secretari general Miquel Ramis li exigí una rectificació i Bravo ho matisà per evitar-se una querella.

Bauzá digué dimarts al Parlament que la situació econòmica de les institucions ha estat provodada per l'abús de l'economia de "posar la mà" per aconsguir subvencions i ajudes. Tot i que no es referí expressament a ningú, Bravo se sentí al·ludit i ahir assegurà que si els sindicats posen la mà "és perquè ens empara la Constitució". El sindicalista aprofità l'expressió per carregar contra els mandataris balears "que han ficat la mà a la caixa per després donar-ho al gendre del rei".

Per això, Bravo demanà al president balear "una rectificació", alhora que aprofità per reclamar-li de nou que convoqui sindicats i patronals per reprendre el Pacte per la competitivitat.

També CCOO criticà els mots de Bauzá, "poc adients en boca d'una persona que ha de tirar endavant la gestió d'un govern i en canvi es dedica més a fomentar el conflicte que a asseure's per xerrar dels problemes que afecten de veritat el mercat laboral".

Notícies relacionades

Resposta

Les afirmacions del líder sindical, però, crisparen els populars, que ahir horabaixa li exigiren que rectificàs públicament perquè, en cas contrari, estudiaran les mesures legals a adoptar. "No estam disposats a tolerar més insults, i molt manco d'un senyor que reincideix", assegurà Miquel Ramis. "Són un insult intolerable cap a un president elegit de manera democràtica", digué.

Així mateix, lamentà "unes paraules que tenen connotacions pejoratives que van molt més enllà del permès en una democràcia". Nuevas Generaciones secundà els retrets del partit a Bravo.

El líder d'UGT va fer aquestes declaracions en una concentració de delegats sindicals de CCOO i UGT contra la reforma laboral que aprovà divendres passat el Govern de Rajoy. Criticà que "acabi de sobte amb les relacions laborals", les quals "deixa en mans de l'empresari", i lamentà "la ruptura" del pacte entre el capital i el treball "existent des de fa més de 100 anys. Ara més que mai és vigent la lluita de classes i ho hem de demostrar", subratllà.

Per la secretària general de CCOO, Katiana Vicens, el decret "és injust i ineficaç" i "ni crearà ni mantindrà llocs de feina". Segons la sindicalista, la reforma laboral "ataca la negociació col·lectiva i vol individualitzar les relacions entre empresaris i treballadors".
La protesta d'ahir és la primera actuació dels sindicats majoritaris contra la reforma laboral. Xerrades, assemblees i difusió d'informació són altres accions que duran a terme, a més de la manifestació de diumenge.

Divisió

A la marxa de dia 19, però, no hi haurà unió sindical. USO anuncià que no s'hi sumarà perquè rebutja l'acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva signat per CCOO, UGT i CEOE. Per això, es manifestarà els dies 21 i 29 de febrer. Altres grups socials i sindicats minoritaris sí que acudiran al 19-F, però amb pancarta pròpia.