El Col·legi de Metges de les Illes Balears s'ha adherit a l'escrit en defensa del Sistema Nacional de Sanitat (SNC) fet públic ahir i, segons el seu president, Antoni Bennàssar, "ens hem alarmat en veure les rebaixes i la manera en què s'han aplicat. Hem de dir-hi la nostra". El president explicà que "com a metges tenim l'obligació de denunciar la situació per preservar la qualitat de l'Acte Mèdic". El facultatiu apel·là al Codi Deontològic que els obliga a "denunciar les situacions que afecten l'assistència sanitària".
Els metges diuen en el primer dels nou punts del text que "la crisi econòmica financera ha portat el SNS a una situació crítica que requereix cercar solucions des de les màximes instàncies polítiques del nostre país". Bennàssar va reconèixer que "som conscients de la situació i no estam en contra de les rebaixes consensuades, però sí que ens estam adonant de retallades significatives que poden incidir en l'assistència sanitària", va comentar.
Situació sense precedents
Els diferents col·legis professionals parlen en el document que el SNS viu "una situació de dificultat sense precedents que fa difícil el seu funcionament". Per poder afrontar aquesta situació amb garanties, Bennàssar es mostrà obert a dialogar amb la Conselleria de Salut: "Ens oferim per consensuar polítiques de rebaixes desproporcionades". Afegí que ara "s'està produint un col·lapse sanitari sense tenir-ne en compte les circumstàncies". Malgrat tot, el president reconegué que els darrers esdeveniments han forçat que en els "darrers 15 dies s'hagi produït un canvi de tarannà" per part de la Conselleria.
Les deficiències assistencials de les quals es queixen també comporten precarietat laboral: "S'està aprofitant per modificar les condicions laborals i retributives dels metges d'una manera permanent i irreversible". El president del Col·legi es mostrà "especialment preocupat" pels metges joves que aproven un MIR i que, tot i disposar d'una especialitat, "tenen sous escandalosos".
Aquesta precària situació laboral, alertaren, és propícia a la fuga de talents sanitaris a altres països, fet que suposa per a l'Estat "un malbaratament econòmic i intel·lectual", segons el comunicat.
Els metges reclamen una vegada més un gran acord polític que permeti introduir "les reformes i els canvis necessaris per millorar el funcionament del SNS en el qual han de participar els professionals i la ciutadania".
El Col·legi de Metges està ara pendent de diferents reunions que tenen demanades amb la Conselleria de Salut per tal d'abordar la situació que s'està patint als diferents centres sanitaris de les Illes.
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Es curiosa aquesta situació perquè un dels arguments preferits del PP per suprimir la obligatorietat del català es precisament la de poder dur als millors metges especialistes i de fet es la política d'austeritat en els serveis públics la que farà que els millors metges es vagin del país. O que es pensen, que es quedaran aquí cobrant un sou miserable en comparació als seus estudis i responsabilitats només perquè podrà passar olímpicament del català. Pot ser que per a la dreta xenòfoba sigui un incentiu depreciar cultures alienes però no per professionals de veres.
I on es en Làzaro?, fuet de l'esquerra en altres temps i ara es veu que ja no piula..(quan governen els seus...).ai quina barra que tenen alguns...
la pujada del PP al poder suposarà l'assalt dels sectors públics amb dret a l'expol.li dels llocs de treball i la posterior venda de béns al sector privat. Tot Constitucional (com diria el senyor Rafael Bosch)
Com infermera crec que ha arribat el moment en el que finalment la població sàpiga el per què de totes aquestes llistes d'espera, col.lapses en les unitats dels hospitals, manca de material i infraestructures a Atenció Primària... No es tracta de que els professionals no facem bé la nostra feina, com bé han intentat que es creguin els usuaris, sinó que amb les càrregues a les que ens sotmeten no aconsegueixen més que això, mala qualitat de l'assistència sanitària. Companys, hem de fer renou perquè la gent ens recolzi!
Què volen, aquests governants d'ultra dreta que tenim? Carregar-se el nostre cos, a més del nostre esperit?
Matias: la crisi de la construcció la va provocar el mateix sector privat. El Sistema Nacional de Salut és públic i les retallades afecten a tota la societat no només als metges que hi fan feina. Ni la salut ni l'educació públiques haurien de ser objectes de retallades ni de batalla política i partidista.
Això què és, un diari en foraster o un diari en català ? I com així la gent puntua a gent que escriu en una llengua imposada ? Si volen escriure comentaris en foraster, poden fer-ho en l'Última Hora, el Diario de Mallorca o El Mundo de Baleares. Crec que no es poden queixar. Nosaltres només tenim aquest.
Matias, ese comentario es de ignorante. No soy médico pero trabajo en la sanidad pública y te diré que no protestamos por una rebaja de sueldos, eso ya hace mád de un año que ocurrió. Protestamos porque están recortando hasta unos extremos que están poniendo en peligro la salud de los pacientes por falta de personal y de material. te diría más, el hospital de inca y manacor tienen los días contados. Estoy convencido que si pasaras un día por aquí cambiarías de opinión. Hay mucho por donde recortar pero lo están haciendo por el peor lugar para la sociedad.
Nunca se debería recortar en sanidad ni en educación. Nunca
en la construccion hay miles y miles de personas que ya se les ha acabado hasta el paro, y los medicos se quejan de una retallada, simplemente lamentable.