AppleMark | Guillem Mas

TW
10

Els metges han decidit rebel·lar-se i fer pública la seva opinió, després de patir en silenci les rebaixes que s'apliquen en el sistema sanitari. Ho han fet signant un manifest d'abast estatal, que comença així: "Els metges ens rebel·lam davant de les retallades".

El Col·legi de Metges de les Illes Balears s'ha adherit a l'escrit en defensa del Sistema Nacional de Sanitat (SNC) fet públic ahir i, segons el seu president, Antoni Bennàssar, "ens hem alarmat en veure les rebaixes i la manera en què s'han aplicat. Hem de dir-hi la nostra". El president explicà que "com a metges tenim l'obligació de denunciar la situació per preservar la qualitat de l'Acte Mèdic". El facultatiu apel·là al Codi Deontològic que els obliga a "denunciar les situacions que afecten l'assistència sanitària".

Els metges diuen en el primer dels nou punts del text que "la crisi econòmica financera ha portat el SNS a una situació crítica que requereix cercar solucions des de les màximes instàncies polítiques del nostre país". Bennàssar va reconèixer que "som conscients de la situació i no estam en contra de les rebaixes consensuades, però sí que ens estam adonant de retallades significatives que poden incidir en l'assistència sanitària", va comentar.

Situació sense precedents

Els diferents col·legis professionals parlen en el document que el SNS viu "una situació de dificultat sense precedents que fa difícil el seu funcionament". Per poder afrontar aquesta situació amb garanties, Bennàssar es mostrà obert a dialogar amb la Conselleria de Salut: "Ens oferim per consensuar polítiques de rebaixes desproporcionades". Afegí que ara "s'està produint un col·lapse sanitari sense tenir-ne en compte les circumstàncies". Malgrat tot, el president reconegué que els darrers esdeveniments han forçat que en els "darrers 15 dies s'hagi produït un canvi de tarannà" per part de la Conselleria.

Les deficiències assistencials de les quals es queixen també comporten precarietat laboral: "S'està aprofitant per modificar les condicions laborals i retributives dels metges d'una manera permanent i irreversible". El president del Col·legi es mostrà "especialment preocupat" pels metges joves que aproven un MIR i que, tot i disposar d'una especialitat, "tenen sous escandalosos".

Aquesta precària situació laboral, alertaren, és propícia a la fuga de talents sanitaris a altres països, fet que suposa per a l'Estat "un malbaratament econòmic i intel·lectual", segons el comunicat.

Els metges reclamen una vegada més un gran acord polític que permeti introduir "les reformes i els canvis necessaris per millorar el funcionament del SNS en el qual han de participar els professionals i la ciutadania".

El Col·legi de Metges està ara pendent de diferents reunions que tenen demanades amb la Conselleria de Salut per tal d'abordar la situació que s'està patint als diferents centres sanitaris de les Illes.