TW
1

Els germans Miguel i Marco Antonio Tejeiro, gestors de l'Institut Nóos i les empreses relacionades, assenyalaren ahir el gendre del rei d'Espanya, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci, Diego Torres, com els caps de tota la trama que investiga el jutge José Castro a la peça 25 del cas Palma Arena. Per la seva banda, Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, es negaren a declarar als jutjats de l'avinguda Alemanya de Palma.

El jutge Castro i el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, en una jornada maratoniana, interrogaren els germans Tejeiro per aclarir què hi havia darrere de l'Institut que presidí el duc de Palma i que cobrà 2,3 milions d'euros del Govern Matas per fer l'Illes Balears Fòrum. Segons fonts relacionades amb el cas, Miguel, que va ser el comptable de les empreses de la trama i de l'Institut Nóos, del qual també n'era secretari, va admetre que havia encarregat a Salvador Trinxet que obrís una societat a l'estranger. Trinxet, especialista en fiscalitat internacional, hauria obert, seguint aquestes ordres, una societat a Londres: De Goes Center for Stakeholder Management, lligada, al seu torn, amb una societat germana situada a Belize. Tejeiro, però, va insistir que, si bé aquesta estructura era per pagar manco imposts, no pretenia evadir-los i era completament legal. Va argumentar que, segons les lleis d'Espanya, Belize no és un paradís fiscal. Fonts properes al cas asseguren que també va dir que Urdangarin i Torres li havien manat cercar algú per obrir una societat a l'estranger perquè volien dur a l'Amèrica Central i del Sud les activitats de l'Institut Nóos.

Tot i que va dir que l'havien contractat Urdangarin i Torres i que les ordres venien dels dos caps de Nóos, Tejeiro va admetre que a la reunió on es va acordar l'estructura de la trama financera tan sols hi eren ell, Trinxet i Torres. Urdangarin no hi era. Trinxet també va declarar ahir, però el seu interrogatori no va començar fins passades les deu del vespre i a l'hora de tancar l'edició encara continuava.

Miguel Tejeiro, cunyat de Diego Torres, va evitar qualsevol mena de responsabilitat en les presumptes activitats irregulars de l'Institut Nóos, va insistir que ell just feia la gestió comptable de la fundació i de les empreses de la trama, quadrava els balanços finals i feia feines tècniques, però que totes les decisions eren cosa del duc de Palma i de Torres. Segons va dir, no comprovava si les factures eren falses o no, perquè no era cosa seva i perquè confiava en els responsables de l'Institut Nóos, entre els quals, ressaltà, hi havia persones molt honorables.

Per part seva, Marco Antonio Tejeiro, interrogat durant tot l'horabaixa, també va tirar per amunt en la seva declaració. Ell s'hauria encarregat de fer tasques administratives per a les empreses de la trama i va dir que Urdangarin li hauria demanat que s'encarregàs de fer i gestionar les factures d'Aizoon. El jutge i els fiscals insistiren a preguntar-li sobre les factures, perquè sospiten que moltes eren falses. Segons fonts properes al cas, hauria admès que en alguna ocasió no s'havien fet les feines que hi sortien indicades.

Notícies relacionades

El silenci de Torres

Torres, l'exsoci d'Urdangarin, havia de ser el primer a declarar, a les 9.30, però es negà a fer-ho, com la seva dona. I això que el seu advocat, Manuel González Peeters, havia estat qui havia demanat que s'enregistrassin en vídeo les declaracions de tots els imputats en lloc de transcriure's, com és habitual. És probable que Torres esperi a parlar fins que no ho faci Urdangarin, que té torn marcat el 25. Passat aquest dia, pot demanar de fer una declaració voluntària. Sigui com sigui, com a mínim per ara, l'exsocidel gendre del rei a la trama Nóos se n'ha sortit bé, sense dir res. Ahir va poder partir dels jutjats sense que Castro li dictàs cap mesura cautelar com ara la retirada del passaport.

El misser del duc de Palma, Màrius Pascual, que assistí a les declaracions, confessà que no l'havia "sorprès" que Torres no parlàs davant del jutge, però va dir que el seu client sí que ho faria. Cal recordar que, segons havia declarat l'empresari valencià Miguel Zorio, les bones relacions entre Torres i Urdangarin es romperen el 2008. Urdangarin acusava el seu soci de robar-li a l'Institut Nóos i l'altre deia que el duc de Palma no feia prou feina.

El paper de la infanta

Segons fonts que tingueren accés a la declaració, que es va fer a porta tancada, el jutge Castro va treure el nom de la infanta Cristina a l'interrogatori. Va preguntar a Miguel Tejeiro si la filla del rei d'Espanya prenia decisions relacionades amb l'Institut Nóos i la trama d'empreses. Tejeiro la va exculpar i va dir que no li constava. Tampoc no va dir res sobre la possibilitat que un enviat de la Casa Reial, Juan Manuel Romero, hagués fet gestions per apartar Urdangarin de la Fundació Esport Cultura i Turisme, hereva de l'Institut Nóos i que hauria pogut servir per amagar el vincle que hauria pogut continuar mantenint Urdangarin amb la trama.

D'una altra banda, el misser de Jaume Matas, Antonio Alberca, i el de Diego Torres s'oposen als interrogatoris de testimonis que han fet Horrach i Castro aquesta setmana a Barcelona. Alberca ha demanat al jutge que anul·li les 68 declaracions preses fins ara a extreballadors de les empreses i entitats de la trama perquè són "una instrucció paral·lela" i s'han fet sense la presència dels advocats personats en la causa.